Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Παραγωγή και διαθεσιμότητα χαρουπιών κατά τον 19ον αιώνα
"...ο δε ζαχαρώδης βολβός καθίστησι τον καρπόν ηδύν την γεύσιν, και κατάλληλον προς βρώσιν άμα δε και κατασκευήν οινοπνεύματος ή μελιπήκτου; ".
Φραγκούδη ΕΝ (1885, σελ 35)
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Παραγωγή και διαθεσιμότητα χαρουπιών κατά τον 19ον αιώνα Γραπτή αναφορά του Ε. Φραγκούδη στο "Εγχειρίδιον Χωρογραφίας και Γενικής Ιστορίας της Κύπρου" αναφέρει ότι οι χαρουπιές (μαζί με τις ελιές και τις συκαμνιές) ήταν τα πιο κοινά δένδρα στους κυπριακούς αγρούς. Η δε χαρουπιά θεωρείτο το χαρακτηριστικό δένδρο της Κύπρου και αναφέρεται ότι φύτρωνε σχεδόν παντού. Σημειώνεται ότι φύλλωμά της είναι πυκνό και αειθαλές και πρόσφερε σκιά κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Ο δε καρπός της ότι έχει γεύση γλυκιά και είναι κατάλληλος για κατανάλωση. Μνημονεύεται ότι από τους καρπούς της χαρουπιάς παρασκευάζονταν ένα είδος οινοπνεύματος και είδος σιροπιού (μελιπήκτου) Φραγκούδη ΕΝ (1885, σελ 35)
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συλλογή, Συστηματική καλλιέργεια
Μέθοδος Επεξεργασίας
Η Ρίχτερ αναφέρει ότι : Στην Kύπρο , σε αντίθεση με τη Γερμανία, έχουν πολύ καλά φρούτα και δεν τρώνε τα χαρούπια. Kατασκευάζουν όμως από τον καρπό ένα ιδιόρρυθμο και πολύ γλυκό σιρόπι, που το ονομάζουν χαρουπόμελο. Αυτοί που το κατασκευάζουν είναι παράλληλα και οι πωλητές του. Γεμίζουν με το σιρόπι αυτό τενεκέδες του πετρελαίου, αφού πρώτα τους καθαρίσουν, κρεμούν δύο ή τέσσερις από αυτούς τους τενεκέδες πάνω σε ένα γαϊδούρι και πηγαίνουν έτσι από σπίτι σε σπίτι σ’ όλο το νησί. Iδιαίτερα επισκέπτονται τις γιορτές των εκκλησιών (πανηγύρια) . Ohnefalsch-Richter M (1900, σελ.122)
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Η σύνηθης συγκομιδή ανερχόταν γύρω στα 160-180 χιλιάδας καντάρια (των 100 χιλιογράμμων); Επίσης κάποια χρονιά ανήλθε γύρω στα 380 χιλιάδες καντάρια. Οι κυριότερες χώρες στις οποίες εξαγόταν το προϊόν (χαρούπια) ήταν οι : Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία και Αίγυπτος . Στην Αγγλία χρησιμοποιούσαν τα υπολείμματα για να εξάγουν ελαιώδη ή ζαχαρώδη ουσία, η οποία χρησιμοποιόταν στην κτηνοτροφίαν. Φραγκούδη ΕΝ (1885, σελ 35) Πιο κάτω παρατίθεται το αρχικό κείμενο: "Αι κερατωνίαι, αι ελαίαι και αι συκάμινοί εισι σχεδόν τα μόνα δένδρα, άπερ κατασκιάζουσι του κυπρίους αγρούς, εξαιρέσει της ζώνης των υψηλών βουνών, και των εν τοις κήποις οπωροφόρων δένδρων. Ο Gaudry θεωρεί την κερατωνίαν ως το δένδρον το χαρακτηριστικόν της Κύπρου; Αυτομάτως φύεται πανταχού; Σύντροφος πιστός της ελαίας σχηματίζουσιν ομού ευρείας ταινίας διαστελλούσας, κατά πάσαν της νήσου την περιφέρειαν, τα πεδία των ορέων; Το φύλλωμα αυτής το πυκνόν και αειθαλές δίδωσι πολύτιμον του θέρους σκιάν, ο δε ζαχαρώδης βολβός καθίστησι τον καρπόν ηδύν την γεύσιν, και κατάλληλον προς βρώσιν άμα δε και κατασκευήν οινοπνεύματος ή μελιπήκτου; Η σύνηθης συγκομιδή ανέρχεται περί τας 160-180 χιλιάδας καντάρια (των 100 χιλιογράμμων); Προ τινών ετών ανήλθεν εκτάκτως εις 380 και επέκεινα χιλιάδας καντάρια, αλλ’ η συγκομιδή εκείνη υπήρξε δια τον τόπον όντως πρωτοφανής; Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία και Αίγυπτος εισίν αι αγοραί της καταναλώσεως του καρπού. Η Αγγλία μόλις προ 9-10 ετών ήρξατο λαμβάνουσα μεγάλα φορτία, εξ ων εξάγουσιν ελαιώδη ή ζαχαρώδη ουσίαν, των περιττωμάτων χρησιμευόντων εις κτηνοτροφίαν". Φραγκούδη ΕΝ (1885, σελ 35)
Βιβλιογραφία
Φραγκούδη ΕΝ (1885) Εγχειρίδιον Χωρογραφίας και Γενικής Ιστορίας της Κύπρου, Τύποις Ομονοίας, Αλεξάνδρεια. Ohnefalsch-Richter M. (ca. 1900), Ελληνικά Ήθη και Έθιμα στην Κύπρο, Μαραγκού Α. (μτφρ.), Πολιτιστικό Κέντρο Λαϊκής Τράπεζας, Λευκωσία, 1994.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Άννα Μαραγκού
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd