Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
καϊκανάς,ο
Παρασκεύασμα με αβγά.
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για παρασκεύασμα με αβγά χτυπητά, ομελέτα, γλυκό τηγανιού (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα καϊκανάς - καϊκαράς,ο, 167). Η Ευγενία Πέτρου-Ποιητού επισημαίνει πως είναι γλυκό από αβγά κτυπημένα με αλεύρι και ζεστό νερό. Τηγανίζεται σε λάδι και περιχύνεται με έψημα (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Καϊκανάς, 48).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. < τουρκ. kaygana (περσ. xāygīna) (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα καϊκανάς - καϊκαράς,ο, 167; Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Καϊκανάς, 48) «Ο καηκανάς ήταν παρόμοιο παρασκεύασμα με τα λαλλαγγούδκια και τα γερούδκια» (Κυπρή - Πρωτόπαπα 2003, 256-257). Καϊκανάς ονομάζεται και ο μικροκαβγάς (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα καϊκανάς - καϊκαράς,ο, 167).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Άλλο
Μέθοδος Επεξεργασίας
Ο Ξενοφών Π. Φαρμακίδης στο Γλωσσάριό του αναφέρει πως κτυπούσαν τα αβγά μέχρι να ενωθεί καλά ο κρόκος με το ασπράδι. Κατόπιν, πρόσθεταν ζάχαρη, εξακολουθώντας να κτυπούν τα υλικά. Το μείγμα που σχηματιζόταν το τηγάνιζαν (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα καηκανᾶς,ο, 66). Στο χωριό Τσακκίστρα ο καηκανάς ήταν είδος πρόχειρου γλυκού που παρασκευαζόταν με χυλό από αλεύρι, νερό, αλάτι και αβγά. Το μείγμα το έπαιρναν με το χέρι ή με την κουτάλα και το έριχναν σε καυτό λάδι. Με τον τρόπο αυτό σχηματίζονταν πίττες φουσκωτές, διαφόρων σχημάτων (Κυπριανού 1970, 10). Στα χωριά της Πιτσιλιάς ο καηκανάς ήταν αλμυρό παρασκεύασμα με χαλλούμιν, αβγά, έψημαν και δυόσμο. Αφού αναμείγνυαν όλα τα υλικά, τηγάνιζαν τη ζύμη σε καυτό λάδι (Υπουργείο Γεωργίας 2010, Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, 10). Οι κάτοικοι του χωριού Τσακκίστρας κατανάλωναν το καηκανάν, αφού πρώτα τον πασπάλιζαν με ζάχαρη ή έψημαν (Κυπριανού 1970, 10). Ο Χαμπής Χριστοδούλου Νύσση (γεννηθείς το 1898 στη Λεμύθου, Λαογραφικό Αρχείον Τ. 566, Χφ. 1) αναφέρει: «Τον καϊκανάν κάμνουν τον με το έψημαν, σύκα τζ̆αι αλεύριν, που τηανίζουν με το μαυρόλαον πριν. ’Εν είσ̆εν ειδικήν ημέραν να κάμουν τον καϊκανάν» (Ιωνάς 2001, 103-106).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Οι γυναίκες στο χωριό Τσακκίστρα για να παρασκευάσουν μια πιατέλα καηκανάν χρησιμοποιούσαν έως και δώδεκα αβγά (Κυπριανού 1970, 10).
Βιβλιογραφία
Ιωνάς Ι. (2001), Τα παραδοσιακά επαγγέλματα της Κύπρου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, ΧΧΧVΙΙ, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1983 [2003²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Β΄, Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, IX, Λευκωσία. Κυπρή Θ. - Πρωτοπαπά Κ. Α. (2003), Παραδοσιακά ζυμώματα της Κύπρου. Η χρήση και η σημασία τους στην εθιμική ζωή, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, ΧVIII, Λευκωσία. Κυπριανού Χ. Στ. (1970), Μερικές κυπριακές τροφές του χωριού Τσακκίστρα, Εκδόσεις Γυμνασίου Λαπήθου, Λάπηθος. Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία. Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2010), Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Δήμητρα Δημητρίου, Τόνια Ιωακείμ, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd