Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Τροχίτης ή συκίτης οἶνος (κρασί από αποξηραμένα σύκα)
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Κρασί το οποίο παράγεται από ξηρά σύκα. Ανάλογο ρόφιμα είναι ο 'φοινικίτης' οίνος (Πεδάνιος Διοσκουρίδης, Περί ύλης ιατρικής 5.32).
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Εκτέλεση Συνταγής
Τον τρόπο παρασκευής του 'τροχίτη' αλλά και τις διαφορές του με το 'φοινικίτη' περιγράφει ο Πεδάνιος Διοσκουρίδης στο έργο του 'Περί ύλης ιατρικής'. Για την παρασκευή του 'τροχίτη', σύμφωνα με το Διοσκουρίδη, χρησιμοποιούνται ξηρά σύκα τα γνωστά ως 'χελιδονίσια' ή 'φοινικικά', τα οποία έχουν χρώμα μαύρο. Διαδικασία: 1. Συλλογή τσίπουρων (απομεινάρια από τη θραύση των σταφυλιών) και χρήση του χυμού τους σε ίση αναλογία 2. Εμποτισμός ξηρών σύκων 3. Συλλογή του χυμού από τα ξηρά σύκα 4.Περίχυση στο απόβρεγμα των τσίπουρων σε ίση αναλογία 5. Επανάληψη για δεύτερη και τρίτη φορά 6. Χρήση του τέταρτου και πέμπτου χυμού από τα ξηρά σύκα ως ξίδι (Πεδάνιος Διοσκουρίδης, Περί ύλης ιατρικής 5.32)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Σχόλια Συνταγής
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
'Και το κρασί που λέγεται 'τροχίτης οίνος' και που μερικοί το λεν 'συκίτην' κατασκευάζεται στην Κύπρο όπως ο 'φοινικίτης', μόνο που διαφέρει στο ότι μερικοί αντί νερό μουσκεύουν τσίπουρα νιοζουληγμένα και βάζουν το ζουμί σε ίση αναλογία. Τα ξηρά σύκα που χρησιμοποιούνται είναι αυτά που λέγονται χελιδονίσια ή Φοινικικά-κι είναι μαύρα-και μουσκεύονται καλά, όπως είπαμε και πρωτύτερα. Μετά από δέκα μέρες παίρνουν το ζουμί, και για δεύτερη και τρίτη φορά το χύνουν πάνω στο απόβρεγμα από τα τσίπουρα σε ίση αναλογία. Με όμοιο τρόπο κατά χρονικά διαστήματα παίρνουν το τέταρτο και πέμπτο ζουμί το ξινό και το χρησιμοποιούν στη θέση του ξιδιού' (Μετάφραση: Χατζηιωάννου 1975, 355).
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Michaelides, D. (1998) 'The Food in Ancient Cyprus' στο: Lysaght, P. Food and the Traveller-Migration, Immigration, Tourism and Ethnic group, Nicosia: Intercollege Press, 33 Πεδάνιος Διοσκουρίδης, Περί Ύλης Ιατρικής 5.32 στο: Χατζηιωάννου, Κ. (1975) Η Αρχαία Κύπρος εις τας Ελληνικάς Πηγάς, τ.Β'. Λευκωσία: Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου-εκδόσεις, 354-355
Ερευνητής / Καταχωρητής
Νατάσα Χαραλάμπους
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd