Giriş
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Başlık
παραγωγή ξιδιού,η
Περιγραφή Τεχνικής
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Περιγραφή Τεχνικής
Περιγραφή τεχνικής
Το ξίδι παρασκευαζόταν από τον μούστο των σταφυλιών που οι παραγωγοί θεωρούσαν ως πλεόνασμα ύστερα από το συμπλήρωμα των πιθαριών του κρασιού και την παρασκευή μουσταλευριάς ή εψήματος [σταφυλόμελου]. Μέσα στα στέμφυλα πρόσθεταν κάποτε και λίγο νερό. Ορισμένοι παραγωγοί μετέτρεπαν ολόκληρο το περιεχόμενο του πιθαριού σε ξίδι και επομένως δεν προέβαιναν σε καμιά μετάγγιση. Πολλοί πίστευαν ότι για το ξίδι έπρεπε τα σταφύλια που θα χρησιμοποιούνταν να είναι λίγο άγουρα, δηλαδή ξινά. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι όταν οι βαθμοί του μούστου σε αλκοόλ είναι κάτω από 12, τότε ο μούστος ξινίζει. Τα άγουρα σταφύλια, ως επίσης τα καμπανάρκα (δεύτερης συγκομιδής), δεν περιέχουν πολλή ζαχαρίνη και επομένως οι βαθμοί (τα γράδα) του μούστου δεν υπερβαίνουν τους 12 βαθμούς. Με τα καμπανάρκα γινόταν το κρασί με το ίδιο όνομα, καμπανάριν, που ήταν ξινό και δεύτερης ποιότητας. Αντίθετα, για την παραγωγή κρασιού από ώριμα σταφύλια πρώτης συγκομιδής, προστίθετο και λίγο νερό, μετά τη ζύμωση, για να μειωθούν τα ποσοστά του σε αλκοόλ (Ιωνάς 2001, 100-101).
Κυπριακή Ονομασία
Ελληνική ονομασία
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Μέθοδος Επεξεργασίας
Γεωργική / Αλιεία/ Κτηνοτροφία
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία χρήσης
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές αναφορές
Ιωνάς Ι. (2001), Τα παραδοσιακά επαγγέλματα της Κύπρου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, ΧΧΧVΙΙ, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Τόνια Ιωακείμ, Αργυρώ Ξενοφώντος
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Konu
Gövde
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής