Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
σησαμωτά,τα
Τα αρτοπαρασκευάσματα αυτά συνηθίζονταν σε όλα τα χωριά της Κύπρου. Φτιάχνονταν ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για κουλούρια σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, τυλιγμένα σε σησάμι.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
6.5 κιλά αλεύρι 1 κ.σ. κανέλα, γαρύφαλλο, γλυκάνισσο χονδροκοπανισμένα 1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη 600 γρ. ζάχαρη νερό χλιαρό προζύμι
Εκτέλεση Συνταγής
Σε χλιαρό νερό διαλύεται το προζύμι μαζί με τη ζάχαρη. Ζυμώνεται η ζύμη μέχρι να γίνει σφικτή και στη συνέχεια αφήνεται να μαλακώσει. Με τη ζύμη φτιάχνονται τα κουλούρια και πασπαλίζονται με σησάμι. Αφήνονται για 3-4 ώρες μέχρι να φουσκώσουν και ψήνονται στον φούρνο (Αθανασιάδου 1985, 89).
Μέθοδος Μαγειρέματος
ψήσιμο σε φούρνο
Σχόλια Συνταγής
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Τα σησαμωτά φτιάχνονταν το Πάσχα και τα Χριστούγεννα σε όλα τα χωριά της Κύπρου (Προδρόμου 1982, 133; Αθανασιάδου 1985, 89). Στην Άλωνα [Άλωνα,η = κοινότητα της επαρχίας Λευκωσίας] λέγονταν «γεννόπιττες», επειδή φτιάχνονταν τα Χριστούγεννα (Χατζιωνάς 1971, 120).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Αθανασιάδου Α. (1985), «Συνταγές ζυμαρικών από κατεχόμενα χωριά της Κύπρου», Λαογραφική Κύπρος 15,35, 82-93. Προδρόμου Α. (1982), «Παρασκευάσματα από σιτάρι», Λαογραφική Κύπρος 12,32, 133-134. Χατζηιωνάς Σ. (1971), «Το φαγητό στην Άλωνα», Λαογραφική Κύπρος 1,3, 118-121. Πηγή φωτογραφίας: «Σησαμωτά κουλούρια, Κυπερούντα» (Στάλω Λαζάρου)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Δήμητρα Δημητρίου, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd