Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Καθημερινή τροφή τον 19ο αιώνα
Μαρτυρία του Basil Stewart για τις διατροφικές συνήθειες των Κυπρίων από την επίσκεψή του στην Κύπρο, το 1880.
Description
Additional information & references
Description
Περιγραφή Σιτηρεσίου
Η δίαιτα των Κύπριων ήταν βασισμένη στις ελιές, τα όσπρια, τα κρεμμύδια, το ψωμί, το τυρί και τα λαχανικά. Από κρέας, οι Κύπριοι δεν είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν ούτε το φτηνό αρνίσιο κρέας.
Διαφοροποίηση ανάλογα με το δημογραφικό προφίλ
Ο περιηγητής αναφέρεται στους Κύπριους χωρικούς.
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
"... The native food consists chiefly of olives, beans, onions, bread, cheese and vegtables. I never saw a Cypriot eating butcher's meat; probably they are too poor to afford the luxury of beef and mutton, cheap as the latter is, and the quality of mutton is excellent, and lamb is delicious, which is remarkable, considering what miserable pasture the sheep are fed on." (Stewart 1908)
Βιβλιογραφικές αναφορές
Stewart, B. (1908) My experiences of Cyprus; being an Account of the People, Mediæval Cities and Castles, Antiquities and History of the Island of Cyprus: to which is Added a Chapter on the Present Economic and Political Problems which Affect the Island as a Dependency of the British Empire, Routledge, London.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Αντωνία Ματάλα
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd