Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
καυκαρού(δ)α,η
Είδος αγριοαγκινάρας.
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για είδος άγριας αγκινάρας (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Καυκαρούα, 56; Κυπρή 1989, λήμμα καυκαροῦα,η, 469), ο καρπός της χωστής (Cynara cardunculus), η οποία είναι φυτό της τάξεως των συνθέτων (Κυπρή 1989, λήμμα καυκαροῦα,η, 469). Και ο Γεώργιος Λουκάς στο Γλωσσάριό του σημειώνει πως είναι ο καρπός της άγριας αγκινάρας, ο οποίος από τους αρχαίους ονομαζόταν σκόλυμος και από τους σημερινούς Έλληνες ασκόλυμπρος ή γαϊδουράγκαθο. Επίσης, καυκαρούδα καλείται και ο καρπός της αγκινάρας ή του κάκτου,τους βλαστούς της οποίας οι Κύπριοι ονομάζουν κινάραν, οι δε υπόλοιποι Έλληνες αγκινάρα (Κυπρή 1979 [2002²], λήμμα καυκαροῦδα,η, 213).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. < αρχ. καυκαλίδα (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Καυκαρούα, 56) < καύκαρος [ασκεπής την κεφαλή, δια το παρόμοιον (Κυπρή 1979 [2002²], λήμμα καυκαροῦδα,η, 213)] + κατάλ. -ούδα (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα καυκαρού(δ)α,η, 197)
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συλλογή
Μέθοδος Επεξεργασίας
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
«Οι μιάλες καυκαροῦδες (των κινάρων) έν’ καλές με το κριάς κι οι μιτσιές (των ασπροκαυλιῶν) τηανιτές με το λάδιν» (Κυπρή 1979 [2002²], λήμμα καυκαροῦδα,η, 213).
Βιβλιογραφία
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2009), Θησαυρός Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικό, Ετυμολογικό, Φρασεολογικό και Ονοματολογικό Λεξικό της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,70, Εκδόσεις Theopress, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1979 [2002²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Α΄, Γλωσσάριον Γεωργίου Λουκά, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, XLI, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1989), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Γ΄, Γλωσσάριον Ιωάννου Ερωτοκρίτου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, XIV, Λευκωσία. Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Τόνια Ιωακείμ, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd