Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Χριστούγεννα,τα
Description
Additional information & references
Description
Περιγραφή Σιτηρεσίου
«Το πρωίν εσηκωννούμαστιν τζ̆ι επηαίνναμεν στην εκκλησ̆ιάν τζ̆αι πολούτουρκα [πολούτουρκα, επίρρ. = μετά τη θεία λειτουργία] ετζ̆οινωνούσαμεν [τζ̆οινωνώ = κοινωνώ]. Ύστερις επηαίνναμεν έσσω [έσσω = στο σπίτι] τζ̆ι ετρώαμεν σούππαν ρύζιν με όρνιχαν [όρνιχα,η = η κότα] τζ̆αι κολοκάσιν με τον σ̆οίρον [σ̆οίρος,ο = ο χοίρος] τζ̆ι επίνναμεν κρασίν στερκόν [στερκόν,το = το ξηρό] κότσ̆ινον [κότσ̆ινον,το = το κόκκινο]» (Μαυροκορδάτος 2003, 352).
Διαφοροποίηση ανάλογα με το δημογραφικό προφίλ
Σε μερικά χωριά τα κόλλυβα, τα οποία μοιράζονται στο τέλος της θείας λειτουργίας των Χριστουγέννων, φροντίζει κάθε οικοδεσπότης να τα φέρει, χωρίς να φάει ο ίδιος, στο σπίτι του, για να δώσει στις όρνιθες, διότι πιστεύεται ότι με αυτό τον τρόπο θα γεννήσουν πολλά αβγά κατά τη διάρκεια ολόκληρου του χρόνου (Παπαχαραλάμπους 1965, 163).
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές αναφορές
Μαυροκορδάτος Γ. Ι. (2003), Δίκωμο: Το χθες και το σήμερα, Λευκωσία. Παπαχαραλάμπους Γ. Χ. (1965), Κυπριακά ήθη και έθιμα, Δημοσιεύματα Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, 3, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Σάββας Πολυβίου, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd