Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Καραόλοι με το ρύζι
Συνταγή από το Ριζοκάρπασο. Φτιαχνόταν ολόχρονα και ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας, όπως η Σαρακοστή.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Σαλιγκάρια με ρύζι.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Εν. ο καραόλος ή καράολος, Πληθ. οι καραόλοι ή καράολοι = τα σαλιγκάρια.
Υλικά Συνταγής
15-20 καραόλοι (σαλιγκάρια) 3 μικρές ντομάτες φρέσκες 1 μεγάλο φλιτζάνι ρύζι 1 κουταλάκι αλάτι 1 φρέσκο λεμόνι 1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι (ελαιόλαδο) 1 κρεμμύδι Αλάτι για να πλύνουμε τους καραόλους 2 ποτήρια νερό
Εκτέλεση Συνταγής
Πλένουμε καλά τους καραόλους μας. Βράζουμε τους καραόλους σε κατσαρολάκι. Όταν κοχλάσουν, τους σβήνουμε και τους πλένουμε ξανά με νερό, αλάτι και λεμόνι φρέσκο. Επαναλαμβάνουμε το πλύσιμο δύο ακόμη φορές. Καθαρίζουμε και κόβουμε το κρεμμύδι. Βάζουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα, το ζεσταίνουμε και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες. Όταν ροδίσει το κρεμμύδι, ρίχνουμε τις ντομάτες και προσθέτουμε το αλάτι. Πλένουμε το ρύζι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τους καραόλους και δύο ποτήρια νερό. Αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί. (Ελένη Ανδρέου, Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Βράσιμο. Τσιγάρισμα. Ψήσιμο σε κατσαρόλα.
Σχόλια Συνταγής
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Φτιαχνόταν ολόχρονα και ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας, όπως η Σαρακοστή (Ελένη Ανδρέου, Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Καταγραφή: Ελένη Ανδρέου (10 ετών, μαθήτρια του ΙΣτ΄ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού) από αφήγηση της γιαγιάς της, Χριστίνας Κουλία Κωνσταντίνου, από το Ριζοκάρπασο. Βλ. Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014). Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014 (επιμ. Πετρούλα Χατζηττοφή), Αδημοσίευτα στοιχεία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd