Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
αβκά βαβατσινιάτικα,τα
Η συνταγή προέρχεται από τη Βαβατσινιά της ορεινής επαρχίας Λάρνακας και αποτελούσε αγαπημένο φαγητό της περιοχής.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για αβγά από τη Βαβατσινιά. Είναι τηγανητό φαγητό με ανάμεικτα αβγά, ντομάτες, κρεμμύδια και πατάτες.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
2 πατάτες 2 ντομάτες 2 φρέσκα κρεμμύδια 2 αβγά λίγος δυόσμος αλάτι, πιπέρι ελαιόλαδο
Εκτέλεση Συνταγής
Κόβουμε την πατάτα και την ντομάτα σε κύβους και ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμύδια. Τηγανίζουμε τις πατάτες στο ελαιόλαδο και, όταν είναι σχεδόν έτοιμες, ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε την ντομάτα και τα αβγά. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και δυόσμο. Όταν τελειώσει το ψήσιμο, το φαγητό μας είναι έτοιμο για σερβίρισμα (Μαρτυρία: Θεμιστοκλής Παλληκαρίδης, στο Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής 2014, Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014, αδημοσίευτα στοιχεία).
Μέθοδος Μαγειρέματος
τηγάνισμα
Σχόλια Συνταγής
Μπορούμε να σερβίρουμε τα βαβατσινιάτικα αβγά συνδυάζοντάς τα με μία ή δύο φέτες παραδοσιακό ψωμί (Μαρτυρία: Θεμιστοκλής Παλληκαρίδης, στο Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής 2014, Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014, αδημοσίευτα στοιχεία).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Αποτελεί αγαπημένο φαγητό στην περιοχή της Βαβατσινιάς (Μαρτυρία: Θεμιστοκλής Παλληκαρίδης, στο Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής 2014, Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014, αδημοσίευτα στοιχεία).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
** Για τα αβγά γενικά, βλ. λήμμα αβκόν,το στην κατηγορία Τρόφιμα.
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014), Μαγειρεύω Κυπριακά 2013-2014, Χατζηττοφή Π. (επιμ.) (αδημοσίευτα στοιχεία). Πηγή φωτογραφίας: «Βαβατσινιάτικα αβγά» (Στάλω Λαζάρου - Μαγειρεύω Κυπριακά 2014)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd