Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
πουρέκκια με μανιτάρκα,τα
Προσφέρονταν ως γλυκό σε γιορτές, όπως γάμους και βαφτίσια. Η συνταγή προέρχεται από το Λιθροδόντα της επαρχίας Λευκωσίας.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
μπουρέκια με μανιτάρια
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη: 1κιλό αλεύρι φαρίνα ½ ποτήρι λάδι νερό λίγο αλάτι και ένα κουταλάκι ξίδι Για τη γέμιση: 1 κιλό μανιτάρια του βουνού 1 ποτήρι ρύζι γλασέ λίγη κανέλα 2 κουταλιές ζάχαρη λαδί για τηγάνισμα ζάχαρη αχνή για πασπάλισμα
Εκτέλεση Συνταγής
Βάζουμε το αλεύρι μας σε ένα δοχείο και το ρυζ̆ιάζουμε με το λάδι και το αλάτι. Προσθέτουμε το ξίδι και λίγο-λίγο το χλιαρό νερό, ζυμώνοντας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα σε ζεστό μέρος. Πλένουμε και κόβουμε τα μανιτάρια σε μικρά κομμάτια. Τα σοτάρουμε σε λίγο λάδι μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά τους. Ψήνουμε το ρύζι μας, το στραγγίζουμε και το προσθέτουμε στα μανιτάρια. Ρίχνουμε στο μείγμα των μανιταριών τη ζάχαρη και την κανέλα. Ανοίγουμε τη ζύμη μας σε φύλλο, βάζουμε κοντά στο ένα άκρο λίγη από τη γέμιση και κλείνουμε διπλώνοντας το υπόλοιπο φύλλο. Κόβουμε σε τετράγωνο ή στρογγυλό σχήμα και πατάμε με ένα πιρούνι γύρω-γύρω. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά. Τηγανίζουμε τα πουρέκκια μας σε ζεστό λάδι. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη (Μαρτυρία: Ιωάννης Αγησιλάου (17 ετών, μαθητής της Τεχνικής Σχολής Μακάριος Γ΄), στο Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής 2014, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013, αδημοσίευτα στοιχεία).
Μέθοδος Μαγειρέματος
σοτάρισμα βράσιμο τηγάνισμα
Σχόλια Συνταγής
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Τα μπουρέκια με μανιτάρια φτιάχνονταν ως γλυκό σε γιορτές, όπως γάμους και βαφτίσια (Μαρτυρία: Ιωάννης Αγησιλάου (17 ετών, μαθητής της Τεχνικής Σχολής Μακάριος Γ΄), στο Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής 2014, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013, αδημοσίευτα στοιχεία).
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
** Για τα πουρέκκια γενικά, βλ. λήμμα πουρέκκια,τα στην κατηγορία Τρόφιμα. Για άλλες συνταγές για πουρέκκια, βλ. τα εξής λήμματα στην κατηγορία Συνταγές: πουρέκκια με αρκοσπάναχα και άλλα χόρτα,τα; πουρέκκια με αναρήν,τα; πουρέκκια με μανιτάρκα,τα; πουρέκκια με στρουθούδκια,τα; πουρέκκια με χαλουβάν,τα; πουρέκκια με χαλλούμιν (χελλίμπουρι) στη σάτζ̆ην,τα; πουρέκκια με χαλλούμιν στο τηγάνι,τα.
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014), Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013, Χατζηττοφή Π. (επιμ.) (αδημοσίευτα στοιχεία). Πηγή φωτογραφίας: «Πουρέκκια με μανιτάρκα » (Στάλω Λαζάρου)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή, Αργυρώ Ξενοφώντος
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd