Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Αίγια ψητό
Κατά προτίμηση, το ψητό ψήνεται στον παραδοσιακό φούρνο με τα ξύλα. Αποκτά έτσι ένα ιδιαίτερο άρωμα.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Κατσίκα στο φούρνο.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
2 κιλά κρέας αίγας 2 κιλά πατάτες 1 ποτήρι φυτικό λάδι 2 ποτήρια νερό 1-2 ντομάτες 2-3 ξυλάκια δάφνη 2-3 ξυλάκια κανέλα 1 κουταλάκι άλας
Εκτέλεση Συνταγής
Kόβουμε το κρέας σε κομμάτια. Kόβουμε τις πατάτες στη μέση αφού τις καθαρίσουμε. Προσθέτουμε τη δάφνη και την κανέλα, το λάδι και το νερό. Κόβουμε σε φέτες τις ντομάτες και τις βάζουμε πάνω στο κρέας και τις πατάτες. Αλατίζουμε. Κλείνουμε το σινί με ασημόχαρτο και τα βάζουμε στο φούρνο. (Παναγιώτα Σάββα, 65 ετών από τον Άγιο Ιωάννη Αγρού)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Ψήσιμο σε φούρνο.
Σχόλια Συνταγής
Η συνταγή είναι για ένα σινί. Σερβίρει περίπου 8 άτομα. Για την προετοιμασία του παραδοσιακού φούρνου των ξύλων, βάζουμε κάτσαρα (ξύλα) και τα ανάβουμε στο φούρνο μέχρι να ασπρίσει. Αφήνουμε τα κάρβουνα μέσα και βάζουμε μέσα το σινί. Αφού βάλουμε το σινί στο φούρνο, κλείνουμε το φούρνο με το πώμα του και γύρω από το πώμα βάζουμε (γρύζουμε) πηλό από χώμα και νερό για να μην μπαίνει αέρας και καούν. Μετά από 2 ώρες βγάζουμε το ασημόχαρτο και αφήνουμε το φαγητό για ακόμα 1,5 ώρα για να ροδοκοκκινίσει. (Παναγιώτα Σάββα, 65 ετών από τον Άγιο Ιωάννη Αγρού)
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Το ψητό φτιαχνόταν στους γάμους. Για ένα γάμο 200 ατόμων κάνουμε ένα φούρνο για το ψητό. Κάθε φούρνος είναι 25 σινιά. (Παναγιώτα Σάββα, 65 ετών από τον Άγιο Ιωάννη Αγρού)
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Προφορική μαρτυρία: Παναγιώτα Σάββα, 65 ετών από τον Άγιο Ιωάννη Αγρού. Καταγραφή: Έλενα Σάββα, Οκτώβρης 2010.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Έλενα Σάββα / Μαρίνα Κωνσταντίνου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd