Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Μπάγκαλοι, οι (Πάγκαλλοι)
Χορταρικό που χρησιμοποιούσαν σαν ορεκτικό
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Είδος χόρτου
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Eryngium glomeratum, eryngium creticum
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συλλογή
Μέθοδος Επεξεργασίας
Τους μπάγκαλους τους βγάζανε μ' ένα σουγιά, τους πλένανε καλά και τους ρίχνανε στο ξύδι. Τους σερβίρανε με λίγο λάδι της ελιάς Πετάση Γ. (1992) 261.
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Ορεκτικό. Τα χορταρικά ήταν ιδανικά και για τις περιόδους νηστείας Φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες Περιέχει αιθέριο λάδι, λίγα δεψικά υλικά, τριτερπέννες κ.ά. Είναι διουρητικό και χρησιμοποιείται για πέτρες και άμμους στα νεφρά, ευκολύνει την ούρηση. Βοηθά στη λειτουργία των νεφρών, του συκωτιού και της χολής. Η ρίζα του ως κατάπλασμα χρησιμοποιείται για το δάγκωμα της οχιάς, Καντζηλάρης Γεώργιος (2007) 265.
Εορταστικές Περιστάσεις
Είναι παραδοσιακό χόρτο και τρώγεται συνήθως κάθε Καθαρά Δευτέρα ως ορεκτικό. Γίνεται ξυδάτο και τρώγεται με ελαιόλαδο ή χωρίς.
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Καντζηλάρης Γεώργιος (2007) Το Καϊμακλί μέσα από το πέρασμα του χρόνου, Λευκωσία Πετάση Γιώργου (1992) Η κωμόπολη της Κυθρέας : ιστορική, αρχαιολογική, πολιτιστική και λαογραφική επισκόπηση, Λευκωσία
Ερευνητής / Καταχωρητής
Ελένη Χρίστου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd