Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Χωστές γιαχνί με κρέας
Η γεύση των χωστών παραπέμπει στην αγκινάρα. Στο πιάτο αυτό, συνδυάζεται ωραία με το αρνί, τις πατάτες και την πλούσια γεύση της σάλτσας από ντομάτα.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Είδος αυτοφυούς χόρτου (Cynara cardunculus) γιαχνί με κρέας.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Χωστές ονομάζονται τα αγριόχορτα του είδους Cynara cardunculus.
Υλικά Συνταγής
1/2 κιλό χωστές 1/2 κιλό πατάτες 1/2 φλιτζάνι τσαγιού λάδι 2 κρεμμύδια Χυμό από 1/2 λεμόνι 2 φλιτζάνια τσαγιού χυμό ντομάτας 1 κιλό αρνί σε κομμάτια Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κομμάτια. Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα και τις κοκκινίζουμε. Αφαιρούμε. Στο ίδιο λάδι κοκκινίζουμε και το κρέας και αφαιρούμε επίσης. Μαραίνουμε στη συνέχεια το κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες και προσθέτουμε τις χωστές και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε και ψήνουμε για λίγο. Ρίχνουμε το χυμό ντομάτας, το κρέας και τέλος τις πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά. (Σταυρούλα Βορκά, Κόρνος)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Ελαφρύ τηγάνισμα. Ψήσιμο σε κατσαρόλα.
Σχόλια Συνταγής
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Προφορική μαρτυρία: Σταυρούλα Βορκά, Κόρνος. Eπεξεργασία συνταγής: Μαριλένα Ιωαννίδου (βλ. Μικροί Εθελοντές και Σύνδεσμος Γυναικών Κόρνου (2009). Παραδοσιακά φαγητά του Κόρνου (επιμ. Μαριλένα Ιωαννίδου). Άδεια δημοσίευσης: Αρχοντικό Παπαδοπούλου, Κόρνος).
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd