Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Νηστίσιμο φαΐν του φούρνου
Εύκολο και υγιεινό πιάτο. Αφού τοποθετηθούν σε στρώσεις, οι πατάτες, τα κρεμμύδια και οι ντομάτες ψήνονται στο φούρνο με μπόλικο ελαιόλαδο.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Νηστίστιμο φαγητό του φούρνου.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
1 κιλό πατάτες 1/2 κιλό κρεμμύδια 1/2 κιλό ντομάτες κόκκινες 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ψωμί τριμμένο 1 κουταλιά σούπας ξερό δυόσμο Σκόρδο (αν θέλουμε) Αλάτι
Εκτέλεση Συνταγής
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε λεπτές φέτες, τις ανακατεύουμε με το μισό ελαιόλαδο και τις απλώνουμε στον πάτο ενός μεγάλου ταψιού. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές, στρογγυλές φέτες και τα βάζουμε πάνω από τις πατάτες. Κάνουμε το ίδιο και για τις ντομάτες και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αλατίζουμε, πασπαλίζουμε με το ψωμί και το δυόσμο και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μια περίπου ώρα. (Σταυρούλα Βορκά, Κόρνος)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Ψήσιμο σε φούρνο.
Σχόλια Συνταγής
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Κατανάλωση σε περιόδους νηστείας.
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Προφορική μαρτυρία: Σταυρούλα Βορκά, Κόρνος. Eπεξεργασία συνταγής: Μαριλένα Ιωαννίδου (βλ. Μικροί Εθελοντές και Σύνδεσμος Γυναικών Κόρνου (2009). Παραδοσιακά φαγητά του Κόρνου (επιμ. Μαριλένα Ιωαννίδου). Άδεια δημοσίευσης: Αρχοντικό Παπαδοπούλου, Κόρνος).
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd