Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Κυριακή της Απόκρεω (Κρεατοφάγου)
Description
Additional information & references
Description
Περιγραφή Σιτηρεσίου
Το βράδυ της Κυριακής της Απόκρεω σερβίρονταν πολλά φαγητά στο τραπέζι, όπως βραστή όρνιθα (κοτόπουλο), πιλάφι ή μακαρόνια, κα(β)ουρμάς, διάφορα φαγητά από κρέας αρνιού, χοίρου ή κυνηγιού, λουκάνικα, ζαλατίνα (πηχτή) και συνοδεύονταν από άρτον ή ψωμί καθώς και από άφθονο κρασί. Ως γλύκισμα σερβίρονταν μελόπιττες (Σακελλαρίου 1991). Η ζαλατίνα ήταν ιδανικός μεζές και δεν έλειπε από κανένα σπίτι την ημέρα της Σήκωσης (Ξιούτας 1978, σ.152-153). Ο κα(β)ουρμάς ήταν είδος φαγητού που παρασκευαζόταν από κρέας, το οποίο αρχικά βραζόταν σε νερό μέχρι το νερό να εξατμιστεί εντελώς και κατόπιν τσιγαριζόταν εντός του ίδιου του λίπους του (Ερωτόκριτου 1989). Το φαγητό αυτό το παρασκεύαζαν συνήθως από αρνίσιο ή χοιρινό κρέας (Ξιούτας 1978; ΥΓΦΠΠ 2006).
Διαφοροποίηση ανάλογα με το δημογραφικό προφίλ
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Οι Σήκωσες της Λαμπρής διαρκούσαν δύο εβδομάδες, που ήταν οι δύο τελευταίες από τις τρεις βδομάδες του Τριωδίου και περιλάμβαναν την Κυριακή της Απόκρεω και την Κυριακή της Τυροφάγου. Με το ίδιο πνεύμα που γιορτάζονταν στην Ελλάδα οι Απόκριες, με πολλές προετοιμασίες, μεταμφιέσεις και γλέντια, γιορτάζονταν και στην Κύπρο οι Σήκωσες. Από τις δύο αυτές βδομάδες η πρώτη ονομαζόταν Κρεατοσήκωση ή Κριατοσήκωση και η δεύτερη ονομαζόταν εβδομάδα της Τυρινής (Κυπρή & Πρωτοπαπά 2003). Τα παλαιότερα χρόνια τηρούσαν αυστηρά τη συνήθεια να τρων κρέας της βδομάδα της Κρεατοσήκωσης, ενώ την βδομάδα της Τυρινής απείχαν από το κρέας και έτρωγαν κυρίως ζυμαρικά που περιείχαν γάλα και τυρί. Την Πέμπτη της εβδομάδας της Κρεατοσήκωσης την ονόμαζαν Τσικνοπέφτην (Τσικνοπέμπτη), από την μυρωδιά των κρεάτων που συνηθίζονταν τη μέρα αυτή. Στα νεότερα χρόνια, με εξαίρεση τους ηλικιωμένους, οι περισσότεροι καθιέρωσαν το κρέας και στα φαγητά της δεύτερης εβδομάδας και ιδιαίτερα στις συγκεντρώσεις και τα γλέντια που γίνονται την τελευταία Κυριακή, πριν την έναρξη της νηστείας της μεγάλης σαρακοστής (Κυπρή-Πρωτοπαπά 2003).
Βιβλιογραφικές αναφορές
Ερωτόκριτου, Ι. (1989) Γλωσσάριον Ιωάννου Ερωτόκριτου, [Υλικά διά την σύνταξιν Ιστορικού Λεξικού της Κυπριακής Διαλέκτου, μέρος Γ΄, εκδ. της Θεοφανώς Δ. Κυπρή] Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών XIV, Λευκωσία. Κυπρή, Θ.Δ. και Πρωτοπαπά Κ.Α. (2003) Παραδοσιακά Ζυμώματα της Κύπρου: Η χρήση και η σημασία τους στην εθιμική ζωή, Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών XVIII, Λευκωσία. Ξιούτας, Π. (1978) Κυπριακή Λαογραφία των Ζώων, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, Λευκωσία. Σακελλαρίου, Α. (1890) Τα Κυπριακά, Τόμος Α’, Εκδόσις Εκατονταετηρίδος, Πολιτιστικόν Ίδρυμα Μακαρίου Γ’, 1991. Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος: Τμήμα Γεωργίας (επιμ.) (2006), Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, Έκδοση 9/2006, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd