Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Το ψάρι στη διατροφή των Κυπρίων τα προϊστορικά και αρχαία χρόνια
Description
Additional information & references
Description
Περιγραφή Σιτηρεσίου
Φαίνεται ότι τα ψάρια δεν αποτελούσαν σημαντική τροφή, ούτε η αλιεία ήταν συστηματική ασχολία κατά την νεολιθική περίοδο (Τσαλίκη 2002). Η πανίδα στις θάλασσες γύρω από το νησί ήταν ιδιαίτερα φτωχή και με μονίμως χαμηλά επίπεδα θαλάσσιας βιοποικιλίας (Knapp 1994). Μερικά σκελετικά κατάλοιπα ψαριών περιλαμβάνουν τα πιο κάτω είδη: ροφό (Epinephelus sp.), λαβράκι (Dicentrarchus labrax L.), τσιπούρα (Sparus aurata L) και τον κεφαλό (Mugil sp.). Τα κατάλοιπα αυτά ανήκουν σε ψάρια μεγάλου μεγέθους, έτσι είναι πιθανό κάποια διαλογή να γινόταν στην ακτή και τα μικρότερα ψάρια να μην μεταφέρονταν στον οικισμό (Τσαλίκη 2002). Επίσης, το σύνολο των καταλοίπων ψαριών της χαλκολιθικής περιόδου περιέχει είδη των ρηχών και όχι των βαθέων υδάτων και γενικά τα είδη και τα μεγέθη τους δεν υποδεικνύουν τεχνικές αλιείας πέρα από δίκτυα, παγίδες και αγκίστρια (Τσαλίκη 2002). Kατά τα αρχαία χρόνια, εκτός από τα ψάρια της θάλασσας γνωρίζουμε ότι στο νησί υπήρχαν και ιχθυοκαλλιέργειες. Ψάρια όμως εισάγονταν και από τις γειτονικές χώρες της Ανατολής, ήδη από το 800 π.Χ.. Ένα είδος γατόψαρου του γλυκού νερού, το Claria Lazera, εισαγόταν διατηρημένο σε άλμη ή αλάτι από τον ποταμό Νείλο και την κοντινή Ανατολή (Michaelides 1998).
Διαφοροποίηση ανάλογα με το δημογραφικό προφίλ
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές αναφορές
1) Knapp, A.B. [with Held S. O. and Manning S. W.] (1994) The Prehistory of Cyprus: Problems and Prospsects, Journal of World, 8 (4), 377-453. 2) Michaelides, D. (1998) “Food in Ancient Cyprus” στο: Lysaght, P. (ed.) Food and the Traveller. Migration, Immigration, Tourism and Ethnic Food, Proceedings of the 11th Conference of the International Commission For Ethnological Food Research, Cyprus, June 8-14, 1996, Nicosia, 22-43. 3)Τσαλίκη, Α. (2002) Η πανίδα και η χλωρίδα στην προϊστορική Κύπρο, Αρχαιολογία και Τέχνες, 83, 91-96.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd