Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Κουμνιαστά ή Παστά Κρέατα
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Επεξεργασμένο χοιρινό κρέας.
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Η ονομασία των κρεάτων αυτών, κουμνιαστά, οφείλεται στο δοχείο αποθήκευσης τους, τη κούμνα. Στη Δυτική Κύπρο, στις επαρχίες Πάφου και Λεμεσού αυτό το είδος κρέατος ονομάζονταν κουμνιαστά, ενώ στην Ανατολική Κύπρο, στις επαρχίες Αμμοχώστου και Κερύνειας ονομάζονταν παστά (Ξιούτας Π, 1978).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Οικιακή κτηνοτροφία
Μέθοδος Επεξεργασίας
Μετά τη σφαγή του χοίρου, το κρέας των πλευρών τηγανίζονταν ελαφρώς, αφού προηγουμένως αλατίζονταν, αρτύζονταν με κόλιανδρο ή κύμινο και μαριναριζόταν σε κρασί για 8 έως 15 ημέρες. Στη συνέχεια αποθηκευόταν στη κούμνα (πήλινο δοχείο σαν μικρό πιθάρι) και κάλυπτόταν με μίλλα ,για να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα (Νεοφύτου Κ, 1991).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Οι νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν τα κουμνιαστά είτε τηγανίζοντας τα είτε μαγειρεύοντας τα με πατάτες (Ξιούτας Π, 1978). Με τη χρήση της μίλλας το κρέας διατηρείτο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό ήταν σημαντικό για την κυπριακή οικία, αφού δεν υπήρχε η κατάλληλη τεχνολογία για τη διατήρηση τροφίμων και ούτε η οικονομική ευχέρεια για την συχνη αγορά κρέατος.
Εορταστικές Περιστάσεις
Η κατανάλωση κρέατος συνηθιζόταν τις Κυριακές, όπου οι Κύπριοι δεν νήστευαν (Ξιούτας Π, 1978).
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Ηλικιωμένοι, Θηλάζουσες, Παιδιά, Χειρωνάκτες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Ακόμα τα λουκάνικα που ήταν στεγνά, τηγανίζονταν ελαφρά και φυλάσσονταν σε κούζους (πήλινα δοχεία) με άλλα παστά κρέατα. Αυτά ονομάζονταν κουμνιαστά λουκάνικα (Ξιούτας Π, 1978).
Βιβλιογραφία
Νεοφύτου Κ. (1991) Συντήρηση κρέατος. Λαογραφική Κύπρος,21 (41), σελ. 63-73. Ξιούτα Π.(1978) Κυπριακή λαογραφία των ζώων. Δημοσιεύματα του κέντρου επιστημονικών ερευνών XXXVIII, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Δημητρίου Δήμητρα
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd