Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Σακόπιττες ή πίττες της σάτζης
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Πίττες που ψήνονταν σε ειδικό σκεύος, τη σάτζη ή το σάτζιν.
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Ανάλογα με το τρόπο που ζυμώνονταν είχαν διάφορες ονομασίες. Οι πίττες που ζυμώνονταν χωρίς προζύμι ονομάζονταν πίττες ανέμπατες ή λυτρατζένες, ενώ με προζύμι μπατές. Αν ζυμώνονταν με τη χρήση μαρζατζιού (πλάστη) ονομάζονταν μαρζακωτές ή μαρζακόπιττες, ενώ αν πλάθονταν με το χέρι πιττακωτές. Αν οι πίτες είχαν πάχος 2-3 εκ. ονομάζονταν πασσόπιττες (ο πασσής στη κυπ. διαλεκτο σημαίνει χοντρός), ενώ αν οι ίττες είχαν πάχος 0.5 εκ. ονομάζονταν φτανόπιττες ή χαρτόπιττες.Ακόμα ονομάζονταν και πούλλες (Κυπρή ΘΔ< Πρωτόπαπα ΚΑ, 2003).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Άλλο
Μέθοδος Επεξεργασίας
Η ζύμη για τις σακόπιττες ήταν απλή με νερό, αλεύρι, αλάτι .Οι νοικοκυρές έπλαθαν με το χέρι ή το μαζράτζιν (πλάστη) τη ζύμη και τις έψηναν στη σάτζη με το κοίλο μέρος προς τα κάτω.
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Οι σακόπιττες αντικαθιστούσαν το ψωμί. Μερικές φορές στη ζύμη για τις σακόπιττες πρόσθεταν ελιές. Συνηθίζονταν να καταναλώνονται με χαλούμι, αλλά και με μέλι ή ελιές σε περιόδους νηστείας. Οι σακόπιττες (κυρίως οι λυτρατζένες, χωρίς προζύμι) παρασκευάζονταν όταν το ψωμί της οικίας τελίωνε, αφού ήταν γρήγορη η παρασκευή τους. Ακόμα ζυμώνονταν όταν η ημέρα δεν ήταν κατάλληλη για ζύμωμα ψωμιών π.χ. Τετάρτη, Παρασκευή, Κυριακή (Κυπρή ΘΔ, Πρωτόπαπα ΚΑ, 2003). Σήμερα η παρασκευή των σακόπιττων έχει βιομηχανοποιηθεί. Οι πίττες πωλούνται σε υπεραγωρές και φούρνους και συνηθίζονται σε περιόδους νηστείας (ιδιαίτερα οι πίττες που περιέχουν μέλι) (Προσωπική παρατήρηση, Δημητρίου Δήμητρα, 2011)
Εορταστικές Περιστάσεις
Οι σακόπιττες ήταν ένα πρόχειρο παρασκεύασμα γι' αυτό και δεν χρησιμοποιούνταν σε κάποια εορταστική περίσταση.
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Εγκυες, Ηλικιωμένοι, Θηλάζουσες, Παιδιά, Χειρωνάκτες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Η σάτζη ή το σάτζιν είναι ένα ελαφρά κοίλο μεταλλικό σκεύος που τοποθετείτε στη φωτιά είτε με τη κοιλότητα προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Για το ψήσιμο δεν είναι απαραίτητη η χρήση λαδιού.
Βιβλιογραφία
Κυπρή ΘΔ, Πρωτόπαπα ΚΑ. (2003) Παραδοσιακά ζυμώματα της Κύπρου. Δημοσιεύματα του κέντρου επιστημονικών ερευνών ΧVIII, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Δημητρρίου Δήμητρα
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd