Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
σ̆άμισ̆η (σάσιμη),τα
Είδος γλυκού.
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για είδος μεγάλου μπουρεκιού με κρέμα. Μοιάζει με μπουγάτσα (Κυπρή - Πρωτοπαπά 2003, 259). Η Ευγενία Πέτρου-Ποιητού αναφέρει πως είναι γλυκό γεμιστό με χαλβά, τηγανισμένο με ζάχαρη άχνη (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Σάμισι, 130).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. < τουρκ. samsa (pers. samosa sambūsa) (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα σ̆άμισ̆η, 413; Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Σάμισι, 130) < αραβ. şamishi [şam = Δαμασκός, ishi = προϊόν]. Κάτι που έγινε στη Δαμασκό (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Σάμισι, 130)
Μέθοδος Εξασφάλισης
Άλλο
Μέθοδος Επεξεργασίας
Για τη γέμιση, παρασκεύαζαν κρέμα αναμιγνύοντας σιμιγδάλι, ζάχαρη, ανθόνερο, μαστίχα κοπανισμένη και νερό (Κυπρή - Πρωτοπαπά 2003, 259). ** Για τη συνταγή των σ̆άμισ̆η, βλ. αντίστοιχο λήμμα στην κατηγορία Παραδοσιακές Συνταγές.
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Τα σ̆άμισ̆η ήταν μεγάλα μπουρέκια με τετράγωνο σχήμα, που τηγανίζονταν σε λάδι (Κυπρή - Πρωτοπαπά 2003, 259).
Εορταστικές Περιστάσεις
Σερβίρεται μαζί με τους λουκουμάδες στα πανηγύρια (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα σ̆άμισ̆η, 413; Προσωπική μαρτυρία Δήμητρας Δημητρίου, 2011).
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Ηλικιωμένοι, Θηλάζουσες, Παιδιά, Χειρωνάκτες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2009), Θησαυρός Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικό, Ετυμολογικό, Φρασεολογικό και Ονοματολογικό Λεξικό της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,70, Εκδόσεις Theopress, Λευκωσία. Κυπρή Θ. - Πρωτοπαπά Κ. Α. (2003), Παραδοσιακά ζυμώματα της Κύπρου. Η χρήση και η σημασία τους στην εθιμική ζωή, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, ΧVIII, Λευκωσία. Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Δήμητρα Δημητρίου, Αργυρώ Ξενοφώντος, Τόνια Ιωακείμ
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd