Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Φρούτα και άλλα επιδόρπια
Description
Additional information & references
Description
Περιγραφή Σιτηρεσίου
Οι Κύπριοι χρησιμοποιούσαν πολύ τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή. Στις λαογραφικές πηγές δεν είναι ξεκάθαρο πότε γίνεται αναφορά στην κατανάλωση φρούτων ως μέρος του κυρίως γεύματος -κυρίως του μεσημεριανού- και πότε στην κατανάλωσή τους ως επιδόρπιο, δηλαδή μετά το γεύμα. Αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, μάτσιες και ξηρά σύκα) αλλά και φρέσκα εποχιακά φρούτα όπως σταφύλια, ρόδια, κυδώνια, αχλάδια και ζίζυφα (ανάλογα με την περιοχή) τρώγονταν σε καθημερινή βάση. Επίσης, κατανάλωναν και διάφορα γλυκά εδέσματα. Από το τερατσόμελον (χαροπούμελο) φτιάχνονταν το παστέλλι, μετά από κατεργασία σε υψηλή θερμοκρασία).Το χαρουπόμελο εύρισκε πολλές χρήσεις στη δίαιτα των Κυπρίων. Έφτιαχναν με αυτό κουλουράκια, βουτούσαν σε αυτό το ψωμί, και κάποιες φορές το κατανάλωναν αναμεμειγμένο με ταχίνι.Τα κιοφτέρκα, τα οποία έφτιαχναν αφού έκοβαν σε κομμάτια τη μουσταλευριά (παλουζέ) και την στέγνωναν στον ήλιο, ήταν ένα άλλο συνηθισμένο γλυκό, που ήταν διαθέσιμο όλο το χρόνο. Κάποια από αυτά συνόδευαν, μαζί με καρύδια ή αμύγδαλα, τη ζιβανία. Το έψημαν ήταν ο συμπυκνωμένος μούστος (πετιμέζι) που φτιαχνόταν από μαύρα σταφύλια και είναι ένα από τα παραδοσιακά προϊόντα της Κύπρου που έλκουν την καταγωγή τους στην αρχαιότητα, έχοντας ιστορία δύο χιλιετιών. Με αυτή την ονομασία ήταν γνωστό το πετιμέζι από την αρχαιότητα.
Διαφοροποίηση ανάλογα με το δημογραφικό προφίλ
Αγροτικά στρώματα
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές αναφορές
1) Χατζιωνάς, Σ. (1971) «Το φαγητό στην Άλωνα», Λαογραφική Κύπρος, Α (1), 118-121. 2) Χατζηκώστας, Λ. (1994) «Η χαρουπιά στο χωριό μου την εποχή του μεσοπολέμου», Λαογραφική Κύπρος, ΚΔ’ (44), 105-114. 3) Σακελλαρίου, Α. (1890) Τα Κυπριακά, Τόμος Α’, Εκδόσις Εκατονταετηρίδος, Πολιτιστικόν Ίδρυμα Μακαρίου Γ’, 1991. 4) Καλυβίτου, Α. (2009) Παραδοσιακά προϊόντα από χυμό σταφυλιού (Ππαλουζές, Κκιοφτέρι, Έψημα, Γρούτα και Σουτζιούκκος), Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος: Τμήμα Γεωργίας (επιμ.). Έκδοση 4/2009, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd