Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Φακές σούπα ξιδάτη
Οι φακές βράζονται σε νερό μαζί με ρύζι ή διάφορα χόρτα και λαχανικά. Προς το τέλος του ψησίματος, στη σούπα προστίθενται ελαιόλαδο και ξίδι.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Σούπα φακές ξιδάτη.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄ 1 φλιτζάνι φακές 5 φλιτζάνια νερό 2 καρότα ψιλοκομμένα 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 3 φύλλα μαρούλι ψιλοκομμένο 1/2 δέσμη κόλιανδρο ψιλοκομμένο 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο 1/4 φλιτζανιού ξίδι Αλάτι και πιπέρι Εκδοχή Β΄ 2 ποτήρια φακές (για 4 πιάτα) ½ ποτήρι ρύζι ½ -1 χυμό ντομάτας 3 κουταλιές ελαιόλαδο Λίγο ξίδι Νερό 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄ Καθαρίζουμε τις φακές, τις πλένουμε και τις στραγγίζουμε. Τις ρίχνουμε σε κατσαρόλα μαζί με το νερό και τις ψήνουμε σε σιγανή φωτιά. Όταν μισοψηθούν προσθέτουμε όλα τα χόρτα και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Στο τέλος προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη 5 λεπτά. (ΥΓΦΠΠ 2006, 13) Εκδοχή Β΄ Καθαρίζουμε τις φακές και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό να πάρουν μια βράση. Τις σουρώνουμε σε σουρωτήρι και τις ξαναβάζουμε στη φωτιά. Προσθέτουμε το ρύζι, το χυμό ντομάτας, το ελαιόλαδο, το ξίδι και το αλάτι. Αφήνουμε το φαγητό σε σιγανή φωτιά μέχρι να ψηθεί. (Σωτήρα Ελευθερίου, 45 ετών, Κυπερούντα)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Βράσιμο.
Σχόλια Συνταγής
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2006). Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Προφορική μαρτυρία: Σωτήρα Ελευθερίου, 45 ετών, Κυπερούντα (βλ. Κούρρη, Π. και Λαζάρου, Σ. (επιμ.) (2007). Παραδοσιακές συνταγές του χωριού Κυπερούντα, Αδημοσίευτα στοιχεία).
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου, Στάλω Λαζάρου
Photographs
Attachments
One record found.
1
Title
Διατροφική ανάλυση της συνταγής για τη σούπα φακές ξιδάτη (Χ. Τσιάκλα, 2011).
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd