Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Τασιηνόπιττες
Πολύ νόστιμες, γλυκιές πίτες της κυπριακής κουζίνας.
Καθώς είναι άλαδες, παρασκευάζονται και καταναλώνονται
συνήθως σε περιόδους αυστηρής νηστείας.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Ταχινόπιτες, πίτες με ταχίνι.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη: 1 κιλό αλεύρι 1 κ.γ. μαγιά 1 κ.γ. σόδα 1 κ.σ. ζάχαρη 1 κ.γ. αλάτι Νερό για το ζύμωμα Για τη γέμιση: 1 φλιτζάνι ταχίνι 1 φλιτζάνι ζάχαρη 1 κ.σ. κανέλα Χαρουπόμελο (προαιρετικά)
Εκτέλεση Συνταγής
Για τη ζύμη ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.Το ίδιο και με τη γέμιση. Κόβουμε λίγη ζύμη και την πλάθουμε σε μικρές μπάλες. Ανοίγουμε στοργγυλές πίτες. Βάζουμε μέσα μια κουταλιά γεμάτη με γέμιση, κλείνουμε από πάνω, τυλίγουμε σε ρολό και το στρίβουμε λίγο. Ακολούθως τυλίγουμε την μια άκρη του ρολού προς τα μέσα μέχρι το κέντρο. Κάνουμε το ίδιο και με την άλλη άκρη του ρολού, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή να γίνει σαν ένα "σίγμα" πλαγιαστό. Διπλώνουμε τη μια πλευρά του "σίγμα" πάνω στην άλλη και την ανοίγουμε ακόμα λίγο. Αφού τελειώσουμε, τις βάζουμε σε λαδωμένη λαμαρίνα και τις αφήνουμε για 1 ώρα περίπου σε ζεστό μέρος. Τις ψήνουμε για 10-15 λεπτά. (ΥΓΦΠΠ 2006, 51)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Ψήσιμο σε φούρνο.
Σχόλια Συνταγής
Σημείωση: Οι λαμαρίνες για το ψήσιμο αλείφονται με λάδι και πασπαλίζονται με ζάχαρη. Όταν βάλουμε τις ταχινόπιτες, τις αφήνουμε να ιδρώσουν και να φουσκώσουν, τις πασπαλίζουμε από πάνω με ζάχαρη και πάλι τις γυρίζουμε (ΥΓΦΠΠ 2006, 51).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Καταναλώνεται κυρίως κατά τη νηστεία, ειδικά όταν δεν επιτρέπεται το λάδι.
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2006). Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου
Photographs
Attachments
One record found.
1
Title
Διατροφική ανάλυση της συνταγής για την ταχινόπιτα (Χ. Τσιάκλα, 2011).
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd