Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Φλαούνες και άλλα Πασχαλινά εδέσματα, αναφορά 19ου αι.
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Φλαούνες και άλλα Πασχαλινά εδέσματα Για το Πάσχα οι νοικοκυρές ψήνουν το πασχαλιάτικο ψωμί με το σησάμι και τα κουλούρια που περιέχουν ολόκληρα ψημένα αυγά σε όλα τα σχέδια που μπορεί κάνεις να φανταστεί. Bλέπουμε, όπως και στη γιορτή του Λάζαρου, κούκλες, πουλιά, καβούρια, χελώνες και φίδια από ζύμη . Ohnefalsch-Richter (1900, σελ.78)
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Μέθοδος Εξασφάλισης
Μέθοδος Επεξεργασίας
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Οι φλαούνες παρομοιάζονται με το γερμανικό γλυκό με τυρί (käsekuchen) και αναφέρεται ότι είναι κάτι που ψήνουν μόνο το Πάσχα στα χωριά, από μια γλυκιά ζύμη από βούτυρο και γέμιση από αυγά και τυρί. Σημειώνεται ότι αυτά τα πασχαλινά εδέσματα αντέχουν ορισμένες εβδομάδες και έχουν μια πολύ ωραία γεύση όταν ψηθούν προσεκτικά και ζεσταθούν πάνω σε φωτιά με ξύλα. Ohnefalsch-Richter (1900, σελ.78)
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Ohnefalsch-Richter M. (ca. 1900), Ελληνικά Ήθη και Έθιμα στην Κύπρο, Μαραγκού Α. (μτφρ.), Πολιτιστικό Κέντρο Λαϊκής Τράπεζας, Λευκωσία, 1994.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Άννα Μαραγκού / Στάλω Λαζάρου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd