Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Λαψάνες γιαχνί
Λαψάνα ονομάζεται στην Κύπρο το φυτό βρούβα ή αγριοσινάπι.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Βρούβες γιαχνί.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Λαψάνα ονομάζεται στην Κύπρο το φυτό βρούβα ή αγριοσινάπι.
Υλικά Συνταγής
Λαψάνες Μάραθο Κρεμμύδι (κομμένο σταυρωτά μπόλικο) Ένα μικρό σκόρδο Ελαιόλαδο Αλάτι Πιπέρι Χυμό από (κιτρόμηλο και λεμόνι)
Εκτέλεση Συνταγής
Διαλέγουμε, πλένουμε και κόβουμε αν θέλουμε τις λαψάνες. Τις βράζουμε με λίγο αλάτι, προσέχουμε όμως να μην ψηθούν πολύ. Μετά τις στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και αφού ροδίσουν ρίχνουμε μέσα και τον ψιλοκομμένο μάραθο και ανακατεύουμε για λίγο να μυρίσει. Ρίχνουμε και τις βρασμένες λαψάνες και τις ανακατεύουμε να σμίξουν με το υπόλοιπο μείγμα. Μετά προσθέτουμε το χυμό από τα κιτρόμηλα, λεμόνια, αλάτι πιπέρι και τα αφήνουμε να καταστηθούν σε χαμηλή φωτιά. Οι λαψάνες σερβίρονται ζεστές ή κρύες, με φρυγανιές και ελιές μαύρες. Όσο κρυώνουν, τόσο πιο νόστιμες γίνονται. (Άδεια δημοσίευσης από: http://www.rizokarpason.com/sintages1.htm)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Τσιγάρισμα. Ψήσιμο στην κατσαρόλα.
Σχόλια Συνταγής
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Εκδόσεις "Ριζοκάρπασον" (2010).Ριζοκαρπασίτικες συνταγές. Ανάκτηση από: http://www.rizokarpason.com/sintages1.htm
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd