Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
τταβάς,ο
Κρέας με κρεμμύδια και αρτύματα στον φούρνο.
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Τταβάς ονομάζεται το φαγητό που παρασκευάζεται από ψιλοκομμένο κρέας, ψιλοκομμένα κρεμμύδια με την προσθήκη βουτύρου. Ψήνεται πάντοτε σε ένα είδος πήλινου δοχείου που ονομάζεται τταβάς, εξού και το όνομα του φαγητού. Αναγκαίο άρτυμα είναι η αρτυσ̆ιά (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα τταβάς,ο, 233).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. < τουρκ. tava (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα τταβάς,ο, 496; Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Ταβάς, 144) πληθ. οι τταβάδες, υποκ. το τταβούδιν - πληθ. τα τταβούδκια (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα τταβάς,ο, 233)
Μέθοδος Εξασφάλισης
Μέθοδος Επεξεργασίας
«Τούτον γένεται μέσα σε γαστρίν. Πιάννεις κριάς λλίον παλιόν, βάλλεις μιαν οκκάν κριάς τζιαι μιαν οκκάν κρομμύθκια. Κόφκεις το κριάς μιτσίν, καχαρίζεις τα κρομμύθκια, κόφκεις τα φέττες. Βάλλεις τα ούλλα μαζί μες στο γαστρίν, βάλλεις το λάιν τους, το άλας τους, την πάσταν τζιαι λλίον νερόν, τζιαι βάλλεις το στον φούρνον των ψουμιών» (Μαυροκορδάτος 2003, 306).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Ο σκαλιώτικος ταβάς (τταβάς Λάρνακας) είναι ένα θαυμάσιο είδος της σκαλιώτικης κουζίνας, η οποία επηρεάστηκε κι από την ευρωπαϊκή κουζίνα. Ψήνεται σε πήλινο δοχείο του Κόρνου με διάφορα χόρτα και μπόλικα κρεμμύδια και αρτυσιά (Μιχαηλίδη 1983, 146).
Βιβλιογραφία
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2009), Θησαυρός κυπριακής διαλέκτου. Ερμηνευτικό, Ετυμολογικό, Φρασεολογικό και Ονοματολογικό Λεξικό της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου, Εκδόσεις Theopress, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1983 [2003²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Β΄, Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, IX, Λευκωσία. Μαυροκορδάτος Γ. Ι. (2003), Δίκωμο: Το χθες και το σήμερα, Λευκωσία. Μιχαηλίδη Α. Μ. (1983), Λάρνακα, η παλιά Σκάλα, Λευκωσία. Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία. Πηγή φωτογραφίας: «Τταβάς» (Υπουργείο Γεωργίας)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Ελένη Χρίστου, Σάββας Πολυβίου, Αργυρώ Ξενοφώντος, Τόνια Ιωακείμ
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd