Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Φουσκάριν
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Είδος αλεύρου. Πίτουρο
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Στα χωριά Ασγάτα και Πέτρα το φουσκάριν (πίτουρο) ονομαζόταν μαγνίν ή πομάγνιν και τα φουσκαρένα ψωμιά ονομάζονταν και μάγνενα ή πομάγνενα (Κυπρή ΘΔ, Πρωτόπαπα ΚΑ., 2003).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συστηματική καλλιέργεια
Μέθοδος Επεξεργασίας
Τα πίτουρο το λάμβαναν μετά το κοσκίνισμα του αλευριού (Κυπρή ΘΔ, Πρωτόπαπα ΚΑ., 2003).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Είδος αλεύρου, από το οποίο παρασκευαζόταν ο φουσκαρένος άρτος (ψωμί), ο οποίος θεωρείτο πιο γλυκύς από το αυτόν που παρασκευαζόταν από λευκό αλεύρι. Το χρώμα του φουσκαριού ομοιάζει με αυτό των πιτύρων (Φαρμακίδου ΞΠ , 2003, σελ. 110) Τα φουσκαρένα ψωμιά παρασκευάζονταν και καταναλώνονταν από τις πολύ φτωχές οικογένειες. Σε μερικά χωριά, όπως τη Τερσεφάνους, με το φουσκάριν παρασκεύαζαν ψωμιά για τους σκύλους (Κυπρή ΘΔ, Πρωτόπαπα ΚΑ., 2003).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Φαρμακίδου ΞΠ (1983). Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, [Υλικά διά την σύνταξιν Ιστορικού Λεξικού της Κυπριακής Διαλέκτου, μέρος Β', έκδ. Θεοφανώς Δ. Κυπρή], Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, Λευκωσία, 2η έκδ, 2003. : Κυπρή ΘΔ, Πρωτόπαπα ΚΑ. (2003) Παραδοσιακά ζυμώματα της Κύπρου, Δημοσιεύματα του κέντρου επιστημονικών ερευνών ΧVIII, Λευκωσία
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Δημητρίου Δήμητρα
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd