Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Τέρμινθος (Τρεμιθιά, τρουμιθκιά)
Οι τρυφερές άκρες της τρεμιθιάς καταναλώνονταν αφού τοποθετούνταν σε ξίδι ή αλατόνερο
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Τρεμιθιά
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Η ονομασία του είδους στην κυπριακή διάλεκτο είναι 'τρεμιθκιά' (Γιαγκουλλής 1994, λημ. τρεμιθικιά). Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Pistacia terebinthus (Liddell and Scott 1996, λημ. τέρμινθος).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συλλογή
Μέθοδος Επεξεργασίας
Οι τρυφεροί βλαστοί της τρεμιθιά διατηρούνται, σύμφωνα με το Γαληνό, μέσα σε ξίδι ή αλατόνερο όπως και οι βλαστοί της κάπαρης (δες Συμπληρωματικά Στοιχεία).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Η διαδικασία συντήρησης τρυφερών βλαστών όπως της κάπαρης ή της τρεμιθιάς σε ξίδι ή αλατόνερο, είναι μία διαδικασία η οποία συνηθίζεται μέχρι και σήμερα στην Κύπρο.
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Τη διατήρηση των τρυφερών βλαστών της τρεμιθιάς σε αλατόνερο ή ξίδι αναφέρει ο Γαληνός (2ος αι.μ.Χ.) στο έργο του 'Περί τροφών δυνάμεως'. Η αναφορά γίνεται σε σχέση με παρόμοιες διαδικασίες που ακολουθούνται για την επεξεργασία της κάπαρης. Απόσπαμα: 'Τις τρυφερές άκρες κι αυτού του φυτού τις τρων, όπως κι εκείνες της τερμίνθου, κι όταν είναι ακόμα πράσινες τις βάζουν, όπως κι εκείνες, στη σαλαμούρα ή στο ξίδι' Γαληνός, Περί Τροφών Δυνάμεως 2.34 (Μετάφραση: Χατζηιωάννου 1975, 359)
Βιβλιογραφία
Γαληνός, Περί Τροφών Δυνάμεως 2.34 στο: Χατζηιωάννου, Κ. (1975) Η Αρχαία Κύπρος εις τας Ελληνικάς Πηγάς τ.Β'. Λευκωσία: Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου-εκδόσεις, 358-359 Γιαγκουλλής, Κ. (1994) Λεξικό Ετυμολογικό και Ερμηνευτικό της Κυπριακής Διαλέκτου, Λευκωσία: Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών Liddell and Scott (1996) A Greek-English Lexicon, Oxford: Clarendon Press
Ερευνητής / Καταχωρητής
Νατάσα Χαραλάμπους
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd