Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Κύρια Γεύματα
Οι Κύπριοι είχαν τρία βασικά γεύματα: το
πρόεμαν
ή
μπούκωμαν
, το
μεσομέρκασμαν
και το δείπνο.
Description
Additional information & references
Description
Περιγραφή Σιτηρεσίου
Οι Κύπριοι είχαν τρία βασικά γεύματα, που σύμφωνα με την ορολογία στις λαογραφικές πηγές (Ιωνάς 2001) ήταν το πρόεμαν ή μπούκωμαν, το μεσομέρκασμαν και το δείπνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε γενικές γραμμές, στις πηγές δεν αναφέρεται η χρονική τοποθέτηση του κάθε γεύματος, η οποία είναι φανερό ότι δεν είναι σταθερή. Φαίνεται ότι το δείπνο ήταν το πιο σταθερό από τα γεύματα των αγροτικών στρωμάτων της Κύπρου. Η ώρα του δείπνου φαίνεται ότι δεν ήταν σταθερή, και εξαρτιόταν τόσο από την ώρα δύσης του ήλιου, όσο και από τους ρυθμούς των αγροτικών εργασιών κατά τη διάρκεια του ετήσιου κύκλου.
Διαφοροποίηση ανάλογα με το δημογραφικό προφίλ
Αγροτικά στρώματα (χωρικοί).
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Κάτι αντίστοιχο συνέβαινε και με τους εργάτες της βόρειας Ευρώπης, όπου το κύριο γεύμα ήταν το τελευταίο της ημέρας, καθιστώντας έτσι το δείπνο σημαντικότερο από το πρωινό, το μεσημεριανό, το μεταδείπνιο, ή οποιαδήποτε άλλο ενδιάμεσο σνακ (Symons 2003). Στις ευρωπαϊκές κοινωνίες το δείπνο ήταν εξ’ ορισμού το σημαντικότερο γεύμα στον ημερήσιο κύκλο το οποίο συγκριτικά με τ’ άλλα γεύματα, απαιτούσε περισσότερο χρόνο προετοιμασίας, πιο επίσημη μαγειρική προετοιμασία και πιθανώς, και μεγαλύτερη αφθονία πρώτων υλών (Symons 2003).
Βιβλιογραφικές αναφορές
Άππιος (Γεωργίου), Β.(1999) Αναμνήσεις από την κατεχόμενη Ζώδια, Λευκωσία, σ.39-40. Ιωνάς, Ι. (2001) Παραδοσιακά Επαγγέλματα της Κύπρου Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών XXXVII, Λευκωσία. Λεοντίου, Ν. (επιμ.) (1983) Άσσια, Ζωντανές μνήμες βαθιές ρίζες μηνύματα επιστροφής, Πολιτιστικός Σύνδεσμος «Η Άσσια», Λευκωσία, σ.115, 134-135, 147-152. Symons, M. (2003) Dinner, Encyclopedia of Food and Culture Katz S.H.-Weaver W.W. (Edit.), Scribner Library of Daily Life, Vol. 1, 527-531. Χατζηκώστας Λ. «Τα κουκιά στη δίαιτα και την παράδοση του λαού μας», Λαογραφική Κύπρος 1986, ΙΣΤ΄ (36), 103-107. Χατζιωνάς Σ. «Το φαγητό στην Άλωνα», Λαογραφική Κύπρος 1970, Α (1), 118-121.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd