Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Φαΐν των αγγειοπλαστών
Στο μετόχι της Αγίας Βαρβάρας της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας, οι μοναχοί προσφέρουν στο εκκλησίασμα το φαγητό αυτό.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Φαγητό των αγγειοπλαστών. Ρεβίθια βραστά με κρεμμύδι και ελαιόλαδο.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
1 φλιτζάνι τσαγιού ρεβίθια 2-3 κρεμμύδια 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο Αλάτι
Εκτέλεση Συνταγής
Πλένουμε πολύ καλά και μουσκεύουμε από το βράδυ σε κρύο νερό τα ρεβίθια. Για να τα μαγειρέψουμε, ξεπλένουμε και βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό να τα σκεπάζει. Όταν αρχίσουν να βράζουν, ξαφρίζουμε, προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, το αλάτι και το ελαιόλαδο και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για πολλή ώρα μέχρι να ψηθούν πάρα πολύ καλά - σχεδόν να λιώσουν. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο ζεστό νερό. Σερβίρουμε αν θέλουμε προσθέτοντας φρέσκο χυμό λεμονιού. (Λουίζα Σόλωνος)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Φούσκωμα σε νερό. Βράσιμο.
Σχόλια Συνταγής
Το φαγητό αυτό παλιά το έψηναν σε πήλινο στο φούρνο (Λουίζα Σόλωνος).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Σήμερα, στο Σταυροβούνι το προσφέρουν ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας στις 4 Δεκεμβρίου, σε όσους επισκεφθούν τη Μονή.
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Προφορική μαρτυρία: Λουίζα Σόλωνος. Eπεξεργασία συνταγής: Μαριλένα Ιωαννίδου (βλ. Μικροί Εθελοντές και Σύνδεσμος Γυναικών Κόρνου (2009). Παραδοσιακά φαγητά του Κόρνου (επιμ. Μαριλένα Ιωαννίδου). Άδεια δημοσίευσης: Αρχοντικό Παπαδοπούλου, Κόρνος).
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd