Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Σπαναχόπιττα τυλιχτή
Χορτοφαγική-νηστίσιμη πίτα με γέμιση από άγριο σπανάχι ή και άλλα αγριόχορτα, μαζί με τηγάνιση κρεμμυδιού, φιδέ και πλιγούρι.
Name - Recipe
Functional Role
Additional information & references
Name - Recipe
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Σπανακόπιτα στριφτή.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη: 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο 1 1/2 φλιτζάνι νερό 1 κ.γ. αλάτι Για τη γέμιση: 1 κιλό άγριο σπανάχι ή και άλλα αγριόχορτα 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο 3/4 φλιτζανιού φιδέ 1 1/4 φλιτζάνι πουργούρι 1 φλιτζάνι σταφιδάκια (προαιρετικά) 1 κ.γ. κανέλα 1/2 κ.γ. πιπέρι 8-12 κ.σ. ελαιόλαδο (για την επάλειψη) 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Εκτέλεση Συνταγής
Ετοιμασία της γέμισης: Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα. Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι και ακολούθως το φιδέ να τσιγαριστούν. Μετά προσθέτουμε το πουργούρι και ανακατεύουμε. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ύστερα βάζουμε τα χόρτα κομμένα και το αλάτι. Τέλος προσθέτουμε τα σταφιδάκια, την κανέλα και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Ετοιμασία της ζύμης: Βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι στη σκάφη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ζυμάρι, όχι όμως πολύ σφιχτό. Εκτέλεση: Μοιράζουμε το ζυμάρι σε δύο κομμάτια. Ανοίγουμε λεπτό και στρογγυλό φύλλο. Αλείφουμε το φύλλο με το λάδι και βάζουμε τη μισή γέμιση. Τυλίγουμε το φύλλο και το βάζουμε στο ταψί. Κάνουμε το ίδιο με το άλλο μισό φύλλο και το τοποθετούμε στο ταψί από το σημείο που το αφήσαμε. Αλείφουμε με λάδι από πάνω και την τοποθετούμε στο φούρνο. (Κάτζη 2000)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Τσιγάρισμα. Ψήσιμο στο φούρνο.
Σχόλια Συνταγής
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Οι νοικοκυρές συνήθιζαν να παρασκευάζουν σπαναχόπιττα τυλιχτή όταν άναβαν το φούρνο με τα ξύλα οι ίδιες ή κάποια γειτόνισσα (Κάτζη 2000). Οι σπαναχόπιττες, όπως και οι άλλες χορτόπιττες, παρασκευάζονταν σε περίοδο νηστείας (Κυπρή και Πρωτόπαπα 2003).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Γυναίκες, Θεριστάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Κάτζη, Μ. (2000). "Οι τροφές που μας έδινε η φύση", Λαογραφική Κύπρος, 30(50), 104-110. Κυπρή, Θ. Δ. και Πρωτόπαπα, Κ. Α. (2003). Παραδοσιακά ζυμώματα της Κύπρου (Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών ΧVIII), Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου, Δήμητρα Δημητρίου
Photographs
Attachments
One record found.
1
Title
Διατροφική ανάλυση της συνταγής για την σπαναχόπιττα τυλιχτή (Χ. Τσιάκλα, 2011).
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd