Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Φουκός, ο (γέμιση)
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Γέμιση για τις φλαούνες και τις πασκιές, πασχαλινές πίτες
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Ο Φαρμακίδης αναφέρει ότι στη Λεμεσό ονομαζόταν "φωκός" και στην Καρπασία "σάρζα,η". (Φαρμακίδου Ξ, 2000, σελ.212).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Μέθοδος Επεξεργασίας
Από την παραμονή του Μ. Σαββάτου ετοιμάζεται η γέμιση, ο «φουκός», από τριμμένο ειδικό τυρί που γίνεται αυτή την εποχή του χρόνου, προζύμι, πολλά αυγά, σταφίδες και διάφορα μυρωδικά, όπως μέχλεπι, μαστίχα, δυόσμο, κανέλα. Οι ευπορώτεροι πρόσθεταν και γάλα στο φωκό. (Φαρμακίδου Ξ, 2000, σελ.212).
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Παρασκευαζόταν την Αγία Εβδομάδα, για να χρησιμοποιηθεί ως γέμιση στις φλαούνες και πασκές.
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Δ. Κυπρή – Κ.Α. Πρωτοπαπά, Παραδοσιακά ζυμώματα της Κύπρου. Η χρήση και η σημασία τους στην εθιμική ζωή Λευκωσία 2003. Π. Λάμπρου, «Λαογραφικά Κρήτου Μαρόττου. Οι πασκιές» (Folklore de Kritou Marottou. Les paschiès), Laographiki Kypros 11 (1981), 140. Rizopoulou-Egoumenidou Euphrosyne, “Les rites de la Semaine Pascale en Chypre”, under publication in “Les rites de la Semaine Pascale: Mort et Resurrection”, Proceedings of the XXII Atelier EURETHNO, Calabre, Lamezia Terme 6-8 Septembre 2008, 10 pages. Φαρμακίδου Ξ. (2000). Άπαντα. Εκδόσεις Επιφανίου: Λευκωσία
Ερευνητής / Καταχωρητής
Ελένη Χρίστου, Στάλω Λαζάρου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd