Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Βραδυνό ή Δείπνο
Description
Additional information & references
Description
Περιγραφή Σιτηρεσίου
Το δείπνο ήταν το κύριο γεύμα των χωρικών, αφού ήταν και το μόνο που αποτελείτο από μαγειρεμένο φαγητό και περιλάμβανε κυρίως όσπρια και κάποιες φορές και πατάτες. Τα κουκιά αποτελούσαν το πιο πρόχειρο και συνηθισμένο φαγητό των χωρικών. Τόσο συχνό, που έλεγαν χαριτολογώντας πως θα βλαστούσαν στην κοιλιά τους (Χατζηκώστας Λ. 1986, σ. 106). Άλλες συνηθισμένες τροφές ήταν τα υπόλοιπα είδη οσπρίων (μαυρομάτικο φασόλι, κοινό φασόλι, φακή, ρεβύθι) και τα φρέσκα λαχανικά (σέσκουλα, μολόχες, μελιτζάνες, μπάμιες, κολοκυθάκια κ.ά.) (Λεοντίου Ν. 1983, σ. 148). Συνηθιζόταν επίσης η παρασκευή φαγητών με ζυμαρικά οικιακής παρασκευής, όπως μακαρόνια, φιδές, τουμάτσια και τερτζελούδκια (Λεοντίου Ν. 1983, σ. 148). Περιστασιακά το δείπνο αποτελέιτο από κολοκάσι (taro, Colocasia esculenta) με ρύζι, ή τηγανιτές πούλλες (μικρές ρίζες της Colocasia esculenta) (Χατζιωνάς 1971).
Διαφοροποίηση ανάλογα με το δημογραφικό προφίλ
Αγροτικά στρώματα (χωρικοί).
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
-Το δείπνο των χωρικών είχε πιο επίσημο χαρακτήρα από τα άλλα γεύματα της ημέρας. Αυτό φαίνεται ότι ίσχυε κυρίως στις αγροτικές περιοχές με εκτεταμένες καλλιέργειες οι οποίες απαιτούσαν πολύωρη απουσία από το σπίτι - όπως στις επαρχίες Λευκωσίας, Κερύνειας και Αμμοχώστου- ενώ σε περιοχές με λιγότερες καλλιεργήσιμες περιοχές, το κύριο γεύμα της ημέρας μπορούσε χρονικά να μετατοπιστεί στις μεσημεριανές ώρες (Λεοντίου 1983; Άππιος 1999; Χατζηκώστας 1986;Χατζιωνάς 1971). Τυπικά δειπνούσε όλη η οικογένεια μαζί, αφού είχαν όλοι επιστρέψει από τις εργασίες τους. -Το ίδιο συνέβαινε και σε πολλά μέρη της Ελλάδας, όπου το βραδινό γεύμα αποκτούσε χαρακτήρα οικογενειακής ιεροτελεστίας, καθώς όλα τα μέλη της οικογένειας έπρεπε να είναι παρόντα (Ημέλλου & Πολυμέρου-Καμηλάκη 1983).
Βιβλιογραφικές αναφορές
1)Άππιος (Γεωργίου) Β. Αναμνήσεις από την κατεχόμενη Ζώδια, Λευκωσία 1999, σ.39-40. 2)Ημέλλου, Σ. Δ. – Πολυμέρου-Καμηλάκη Α. (1983) Παραδοσιακός Υλικός Βίος του Ελληνικού Λαού (ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ), Ακαδημία Αθηνών, Δημοσιεύματα του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, Αριθμ. 17, Αθήνα, σ.51-52. 3)Λεοντίου Ν. (1983), ΄Ασσια, Ζωντανές μνήμες βαθιές ρίζες μηνύματα επιστροφής, Πολιτιστικός Σύνδεσμος "Η Άσσια", Λευκωσία. 4)Χατζιωνάς, Σ. (1971) «Το φαγητό στην Άλωνα», Λαογραφική Κύπρος, Α (1), 118-121. 5)Χατζηκώστας Λ. (1986), "Τα κουκιά στη δίαιτα και την παράδοση του λαού μας", Λαογραφική Κύπρος, ΙΣΤ' (36), 103-107.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd