Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Τρόφιμα ως δώρα γάμου
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Μέθοδος Εξασφάλισης
Μέθοδος Επεξεργασίας
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Στο Μιτσερό, το πρωί της Κυριακής νέοι γύριζαν για να καλεσουν τον κόσμο στο γάμο. Μαζί τους κρατούσαν ένα κοντάρι που πάνω του κρεμούσαν τις όρνιθες (κότες), δεμένες από τα πόδια τους, που τους έδιναν από κάθε σπίτι που έμπαιναν. Μούδουρου Α. (200?), 16. Την Δευτέρα το πρωί ο καθένας στην δουλειά του μέχρι το απόγευμα, όπου όλοι οι χωριανοί θα πήγαιναν στον γάμο να χαιρετίσουν το ανδρόγυνο και ο καθένας ανάλογα να δώσει κάτι. Άλλος σιτάρι, κριθάρι, πατάτες και άλλος χρήματα κατά δύναμη. Άρχιζε το φαγοπότι μέχρι της ώρας που θα χόρευε το ανδρόγυνο. Οι γονείς και οι στενοί συγγενείς κρέμαζαν λίρες στο ανδρόγυνο. (Γεωργίου H. 1989, σ. 67) Γεωργίου Ηλία (1989) Ιστορία και λαογραφικά της Αλάμπρας.
Βιβλιογραφία
Γεωργίου Ηλία (1989) Ιστορία και λαογραφικά της Αλάμπρας. Αθηνούλα Παρπέρη Μούδουρου (200?), Μιτσερό, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Ελένη Χρίστου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd