Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Φακή, η
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Φακή
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Οι φακές ανήκουν στην οικογένεια Les esculenta.
Μέθοδος Εξασφάλισης
Οικιακός κήπος
Μέθοδος Επεξεργασίας
Το συνηθέστερο φαγητό των νηστειών ήταν η φακή, βραστή με χόρτα ή ξιδάτη ή "μουτζέντρα" (μαζί με ρύζι), "πουρκούρι" (πλιγούρι) ή "τρι" (χειροποίητο ζυμαρικό σαν τις ταλιατέλες). Ιδιαίτερα η "μουτζέντρα" απορροφά πολύ λάδι, αλλά η ποσότητά του δεν φαίνεται. Με μεταφορική σημασία χρησιμοποιείται η εμπνευσμένη από το έδεσμα αυτό παροιμία: «Εγύρισεν η φατζή τζι έφαν το λά(δ)ιν» (Ξιούτας, Α΄, 1984, 328, αρ. 1187). Συνηθίζονταν επίσης γιαχνιστά φαγητά με λάδι, ή χορταρικά τηγανισμένα με αυγά σε λάδι.
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Οι φακές τρώγονταν συχνά,περίπου 3-4 φορές την εβδομάδα λόγω νηστείας και οικονομικής δυσχέρειας (ΥΓΦΠΠ, 2009). Ο συνδυασμός των οσπρίων με δημητριακά όπως φακές με ψωμί ή ρύζι ή τριν τα έκανε πιο εύγεστα και αύξανε την πρωτεϊνική πρόσληψη, αφού η κατανάλωση κρέατος ήταν περιορισμένη (σχόλιο Δημητρίου Δήμητρα).
Εορταστικές Περιστάσεις
Τα όσπρια ήταν ένα πρόχειρο φαγητό που δεν καταναλώνονταν σε κάποια εορταστική περίσταση.
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Ηλικιωμένοι, Θηλάζουσες, Παιδιά, Χειρωνάκτες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Rizopoulou-Egoumenidou Euphrosyne , 'The role of olive tree and olive oil in the traditional life of Cyprus', in Second International Conference, Traditional Mediterranean Diet: Past, Present and Future, focusing on Olive Oil and Traditional Products, Athens 20-22 April 2005 (CD produced by 'Heliotopos Conferences'), 10 pages. Ξιούτας, Π., Α΄, 1984, Β΄ Γ΄, 1985: Παροιμίες του κυπριακού λαού, Λευκωσία, Τόμος Α΄: 1984, Τόμοι Β΄, Γ΄: 1985. Υπουργείο Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος (2009) Η καλλιέργεια του λουβιού, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Ευφροσύνη Ηγουμενίδου, Ελένη Χρίστου, Δημητρίου Δήμητρα
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd