Sign In
Home
Project
Vision
Goals
Benefits
Target group
Integration
Deliverables
Future plans
Publications
Logo
Partners
Research team
Partners - Researchers
Other partners
Contribution
Main supporters
Supporters
Grants
News
Connections
Sitemap
Contact
Foods
Traditional recipes
Ratio - Lunches
Production areas
Production methods
Traditional utensils and tools
Bibliography
Food museums tour
Food ads
Education
Food industries history of Cyprus
Newsletter
newsletter
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Τεκμήρια
Title
Σαββαδκιάτικα
Τρόφιμα που δίνονταν ως δώρα -αμοιβή από τα παιδιά στον δάσκαλο τους κάθε Σάββατο
Name - Origin
Functional Role
Additional information & references
Name - Origin
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Τρόφιμα που δίνονταν ως δώρα -αμοιβή από τα παιδιά στον δάσκαλο τους κάθε Σάββατο
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Η ονομασία προέρχεται από τη μέρα Σάββατο
Μέθοδος Εξασφάλισης
Μέθοδος Επεξεργασίας
Functional Role
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Κατά την Τουρκοκρατία, οι μαθητές πλήρωναν ελάχιστα γρόσια ως δίδακτρα στον δάσκαλο τους κάθε τέλος του μήνα, και ήταν υπόχρεοι να του παίρνουν κάθε Σάββατο δώρα όπως ψωμιά, χαλλούμια, αυγά, κρασί κ.α. τα οποία ονόμαζαν σαββαδκιάτικα, Ιωαννίδης Π. και Γεωργιάδης Α. (2000) 191. Στο χωριό Πραιτώρι επίσης αναφέρεται ότι η πληρωμή των δασκάλων ήταν ένα ενδεκάρι (τούρκικο νόμισμα αξίας ένδεκα γροσιών), για κάθε μαθητή, ένα ψωμί, εκατόν δράμια λάδι, διακόσια δράμια κουκιά, διακόσια δράμια φασόλια ή λουβιά (όποιος είχε), τρεις οκάδες πατάτες ή κολοκάσι (όποιος είχε), ρακί, κρασί, σουτζιούκος, σταφίδια, πορτός (αφέψημα σταφυλιών, με σιτάρι μέσα) και λίγες ελιές. Αυτά ήταν υποχρεωτικά. Δίνονταν δυο φορές τον χρόνο, μέρα Σάββατο και γι' αυτό λέγονταν και «Σαββατιάτικα». Στις γιορτές των Χριστουγέννων, έδιναν επίσης στο δάσκαλο, ένα ψωμί, μιαν παξιμάδια και λίγα χοιρινά, ο κάθε ένας μαθητής. Τη Λαμπρή πάλι ο κάθε μαθητής έπαιρνε στο δάσκαλο μιαν παξιμάδια, μιαν φλαούναν (όποιος μπορούσε να δώσει). Σταυρινού Α. Δ. (1993) 21.
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Additional information & references
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Ιωαννίδης Π. και Γεωργιάδης Α. (2000) Τρίκωμο: το κεφαλοχώρι της Καρπασίας: παράδοση, ιστορία, άνθρωποΙ, Τ. 1, Λευκωσία Σταυρινού Αντρέα Δ. (1993) Το Πραιτώρι της Πάφου -της Κύπρου- : κοινωνικό-ιστορικό-λαογραφική μελέτη κι έρευνα.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Ελένη Χρίστου
Photographs
Attachments
More
Subject
Body
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής
GNOMON Pliroforiki (Cyprus) Ltd