Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Μαρούλι
'Βρένθις' είναι η αρχαία κυπριακή ονομασία για το μαρούλι. Περιγράφεται ως ένα είδος κόκκινο-άσπρο με λεία φύλλα.
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Μαρούλι.
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Θρίδαξ (αρχαία ονομασία).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συστηματική καλλιέργεια
Μέθοδος Επεξεργασίας
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Σύμφωνα με το Νίκανδρο τον Κολοφώνιο (2ος αι. π.Χ.) στο δεύτερο βιβλίο του έργου του 'Γλώσσαι', οι Κύπριοι ονόμαζαν το μαρούλι 'βρένθις'. Την πληροφορία αυτή διασώζει ο Αθήναιος (2ος-3ος αι.μ.Χ.) στο έργο του 'Δειπνοσοφισταί' (Michaelides 1998, 31). Σε αυτό το φυτό μάλιστα καταγράφει, έψαξε για καταφύγιο ο Άδωνης, όταν τον κυνηγούσε ο κάπρος που τελικά τον σκότωσε. Το κυπριακό μαρούλι αναφέρει και ο Columella (1ος αι.μ.Χ.) στο έργο του 'On agriculture'. Το περιγράφει ως ένα είδος κόκκινο-άσπρο με λεία φύλλα. Καλύτερη περίοδος για να φυτευθεί είναι μέχρι τις 15 Απριλίου (Collumella, On agriculture 11.27).
Βιβλιογραφία
Αθήναιος, Δειπνοσοφισταί 2.69b στο: Gulick, C.B. (μτφ). (1969). Athenaeus-The Deipnosophists (Loeb Classical Library τ. 1), Harvard University Press, Cambridge, 300-301. Columella, On agriculture 11.3.27 στο: Forster E.S., Heffner E.H. (μτφ.) (1993). Collumella- On agriculture (Loeb Classical Library τ.3), Harvard University Press, Cambridge, 144-145. Michaelides, D. (1998) 'The Food in Ancient Cyprus' στο: Lysaght, P., Food and the Traveller-Migration, Immigration, Tourism and Ethnic group, Intercollege Press, Nicosia.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Νατάσα Χαραλάμπους
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
Σαλάτα με ρόκα και μαρούλι
"Κόβουμε τη ρόκα και το μαρούλι σε ένα δοχείο (κούπα), μαζί με την ντομάτα, το αγγουράκι και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το κομπούι του καππαριού." (Παναγιώτα Σάββα, Αγρός)
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής