Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Κολοιός (Kαλιακούδα)
Ένας Κύπριος συγγραφέας καταγράφει μία μέθοδο κυνηγιού του πτηνού 'κολοιός'
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Κολιός ή καλιακούδα ή κάργια
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Κολιός ονομάζεται επίσης και το ψάρι 'σκουμπρί'
Μέθοδος Εξασφάλισης
Κυνήγι
Μέθοδος Επεξεργασίας
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Η υπόθεση ότι οι 'κολοιοί' καταναλώνονταν από τους αρχαίους Κυπρίους οφείλεται στην αναφορά του Κλέαρχου του Σολέως (4ος-3ος αι.π.Χ.)', φιλοσόφου από τους Σόλους της Κύπρου, σε μία μέθοδο κυνηγιού του πτηνού αυτού. Δεν αναφέρει περισσότερες πληροφορίες για τoν τρόπο παρασκευής και την κατανάλωσή του, είναι ωστόσο γενικότερα επιβεβαιωμένο ότι τα μη εξημερωμένα πτηνά αποτελούσαν μέρος της διατροφής των κατοίκων του νησιού. Πληροφορίες για αυτό φανερώνουν κάποιες εικονογραφικές παραστάσεις σε αγγεία, όπως για παράδειγμα ένα κύπελλο το οποίο χρονολογείται στον 7ο αι.π.Χ. και στο οποίο απεικονίζονται μία γυναικεία μορφή να συλλέγει καρπούς και μία ανδρική να επιδίδεται στο κυνήγι κρατώντας με το ένα χέρι ένα τετράποδο ζώο και με το άλλο μία φωλιά γεμάτη μικρά πουλιά (Karageorghis 1974, 826; Michaelides 1998, 25). EIK.1,2 Ένα άλλο παράδειγμα προέρχεται από έναν αμφορέα ο οποίος χρονολογείται επίσης στην Εποχή του Σιδήρου και στον οποίο απεικονίζεται ένας κυνηγός με το τόξο στο στα χέρια να κυνηγά ένα μεγάλων διαστάσεων πτηνό (Michaelides 1998, 25). ΕΙΚ.3 Μία επίσης απεικόνιση η οποία προέρχεται από τον 9ο-8ο αι.π.Χ. έχει ερμηνευθεί ανάμεσα σε άλλα ώς σκηνή κυνηγιού πτηνών με ξόβεργα (Loulloupis 1989, 171-179).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Στην αρχαία Κύπρο φαίνεται ότι χρησιμοποιούνταν διάφορες μεθόδοι στο κυνήγι των άγριων πτηνών. Μία από αυτές αναφέρει ο Κλέαρχος ο Σολεύς στο έργο του 'Περί των όσων λέγονται με μαθηματικό τρόπο στην Πολιτεία του Πλάτωνα' όπου περιγράφει μία μέθοδο κυνηγιού του κολοιού. Η μέθοδος έχει ως εξής: Την περίοδο αναπαραγωγής της καλιακούδας, εάν τοποθετηθεί μία λεκάνη με λάδι, τα πτηνά τα οποία θα καθήσουν στο χείλος της λεκάνης και θα αντικρύσουν την αντανάκλασή τους στο λαδι, θα προσπαθήσουν να την πλησιάσουν, θα βουτήξουν τις φτερούγες τους στο λάδι κι έτσι θα είναι εύκολο θήραμα. Το απόσπασμα παραθέτει ο Αθήναιος (2ος-3ος αι.μ.Χ.) στο έργο του 'Δειπνοσοφισταί'. Άλλες μέθοδοι ήταν το κυνήγι με τη σφενδόνη, το τόξο, τα ξόβεργα ή με τη βοήθεια των σκύλων (Michaelides 1998, 25).
Βιβλιογραφία
Αθήναιος, Δειπνοσοφισταί 9.393a στο: Gulick, C.B. μτφ. (1969) Athenaeus-The Deipnosophists, Loeb Classical Library τ.1. Cambridge: Harvard University Press, 276-279 Karageorghis, V. (1974) Chroniques des Fouilles et Decouvertes Archaeologiques à Chypre en 1973', BCH 98, 821-896 Karageorghis, V. (1967) Chroniques des Fouilles et Decouvertes Archaeologiques à Chypre en 1966', BCH 91, 275-370 Loulloupis, M.C. (1989) 'Hunting Scenes on Cypriot Vases of the Geometric Period' στο: Peltenburg, E. Early Society in Cyprus, Edinburgh: Edinburgh University Press Michaelides, D. (1998) 'The Food in Ancient Cyprus' στο: Lysaght, P. Food and the Traveller-Migration, Immigration, Tourism and Ethnic group, Nicosia: Intercollege Press
Ερευνητής / Καταχωρητής
Νατάσα Χαραλάμπους
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
Ορτύκι με μεσογειακή γέμιση και πατάτες babies
Νεότερη συνταγή από την Αμμόχωστο. Το ορτύκι, ένα από τα γνωστά κυνήγια στην Κύπρο, μαγειρεύεται με γέμιση από ντομάτες, ελιές και χαλούμι, κοινά υλικά της παραδοσιακής κυπριακής κουζίνας.
Πέρδικες γεμιστές
"Τρίβουμε το χαλούμι και ανακατεύουμε με τα αυγά. Γεμίζουμε τις πέρδικες με το μείγμα και ράβουμε την κοιλιά." (Ιφιγένεια Ελευθερίου, Κυπερούντα)
Πέρδικες με αυγά
Η συνταγή προέρχεται από το ορεινό Πελένδρι (επαρχία Λεμεσού). Φτιάχνεται την εποχή του κυνηγιού ή όταν υπάρχουν διαθέσιμες στο σπίτι κατεψυγμένες πέρδικες. Σερβίρεται και ως μεζές, ιδιαίτερα σε τραπέζια.
Πουλιά λεμονάτα με σιήννους
Συνταγή για μαγείρεμα πτηνών κυνηγίων, είτε τζίκλων (τσίχλων) ή άλλων πουλιών. Βράζονται και αρωματίζονται με καρπούς σχίνου και λεμόνι.
Πουλιά με χαλλούμι
Συνταγή για γεμιστά πτηνά κυνήγια (περδίκια, περιστέρια ή ορτύκια). "Αλείφουμε με βούτυρο, βάζουμε στην κοιλιά τους ρίγανη και κομματάκια χαλούμι και ροδοκοκκινίζουμε στον φούρνο." (Σταυρούλα Βορκά, Κόρνος)
Τζίκλες κοκκινιστές
Μεζές για κυνηγούς. Οι τζίκλες τηγανίζονται ελαφρά και ψήνονται σε κρασί και χυμό ντομάτας ή φρέσκες τριμμένες ντομάτες.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
αμπελοπούλ(λ)ιν,το
Τα αμπελοπούλια είναι αυστηρά προστατευόμενο είδος άγριων πτηνών στην Κύπρο.Η θανάτωση / το κυνήγι και η κατοχή / κατανάλωση αμπελοπουλιών απαγορεύονται.
αρκόσ̆οιρος (αρκόσιοιρος),ο
"Μια από τις δοκιμασίες που οι δράκοι έβαλαν στο Σπανό ήταν να σκοτώσει έναν αγριόχοιρο. Αφού καταφέρνει να πείσει τους δράκους να τον προσκαλέσουν να μείνει μαζί τους, αυτοί του ζητούν να σκοτώσει ένα αρκόσιοιρο για να τον φάνε."Από την έκδοση: Κυπριακόν Παραμύθιν, Ο Σπανός τζι’οι Σαράντα Δράτζιοι.Αποδελτίωση: Μαρία Τσαγγάρη
βανέλλιν,το
Είδος αποδημητικού πτηνού, το κρέας του οποίου ήταν εδώδιμο.
Όρτυγας (Ορτύκι)
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής