Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Γλυκό τριαντάφυλλο
Παρασκευάζεται κυρίως στην περιοχή Αγρού-Κυπερούντας από μυρωδάτα, ανοιξιάτικα ροδοπέταλα του Απρίλη και του Μάη.
Δείτε σε βίντεο την διαδικασία παρασκευής του γλυκού:
Μέρος Α
,
Μέρος Β
.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄ 350 γραμμάρια τριαντάφυλλα του Μάη (μυρωδάτα) 3 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό 1 φλιντζανάκι χυμό λεμονιού Εκδοχή Β΄ ½ κιλό ροδοπέταλα απριλιάτικα 1 κιλό ζάχαρη (το ½ ποτήρι το βάζουμε πάνω στα τριαντάφυλλα) 1 ½ ποτήρι τσαγιού νερό Χυμό 2 λεμονιών (για τα ροδοπέταλα που ψιλοκόβουμε) Χυμό ½ λεμονιού στο τέλος
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄ Πλένουμε τα πέταλα και τα στραγγίζουμε. Τα σιγοβράζουμε σε λίγο νερό για λίγη ώρα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα βράζουμε μέχρι να καταστηθούν. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και βράζουμε για ένα ακόμη λεπτό. Αφήνουμε να κρυώσει και μετά βάζουμε το γλυκό σε μπουκάλα για 2-3 μέρες στον ήλιο. (Μαρίνα Κοιλιάρη, Κυπερούντα). Εκδοχή Β΄ Όπως είναι το τριαντάφυλλο αφαιρούμε τα χαλασμένα πέταλα. Με το δεξί χέρι κρατάμε τον μίσχο και με το αριστερό χέρι αφαιρούμε τα πέταλα κάθε τριαντάφυλλου. Κρατώντας τα στο χέρι, κόβουμε το άσπρο μέρος του τριανταφύλλου (το οποίο είναι το πικρό μέρος του τριανταφύλλου και χρησιμεύει για φαρμακευτικούς σκοπούς π.χ. για την θεραπεία της δυσκοιλιότητας και του πόνου του στομαχιού). Το άλλο μέρος του τριανταφύλλου το κόβουμε τρεις φορές με μαχαίρι ή ψαλίδι. Το άσπρο μέρος το φυλάμε για να κάνουμε το ίδιο γλυκό αλλά για φαρμακευτικούς σκοπούς. Παίρνουμε τα ροδοπέταλα λοιπόν, τα βάζουμε σε λεκάνη και τους προσθέτουμε ½ ποτήρι ζάχαρη και τον χυμό των 2 λεμονιών. Τα τσαλακώνουμε με τα χέρια μας. Μετά αφού βάλουμε τη ζάχαρη με το νερό να γίνουν πυκνό σιρόπι, όπως είναι το σιρόπι ζεστό, στραγγίζουμε τα ροδοπέταλα και ρίχνουμε πρώτα το ζουμί που έχουν βγάλει μέσα στο σιρόπι, το ανακατεύουμε, και μετά ρίχνουμε και τα ροδοπέταλα. Τα αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις (βγάζουν ζουμί και νερώνει) και βλέπουμε ότι τα πέταλα έχουν ψηθεί. Όταν το γλυκό μας δέσει, ρίχνουμε και τον χυμό από το ½ λεμόνι και το βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά περίπου. (Στέλλα Μαλλούπα)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Βράσιμο. Δέσιμο με σιρόπι.
Σχόλια Συνταγής
Το σερβίρουμε σε αποστειρωμένα μπουκαλάκια/βαζάκια. Το φυλάμε σε δροσερό μέρος ή καλύτερα στο ψυγείο για να μείνει κόκκινο (Στέλλα Μαλλούπα).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Η συνταγή φτιάχνεται στην περιοχή Αγρού – Κυπερούντας.
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Προφορικές μαρτυρίες: Μαρίνα Κοιλιάρη, Κυπερούντα (βλ. Κούρρη, Π. και Λαζάρου, Σ. (επιμ.) (2007). Παραδοσιακές συνταγές του χωριού Κυπερούντα, Αδημοσίευτα στοιχεία). Στέλλα Μαλλούπα (εκμάθηση από Άννα Κυριακούλλη). Καταγραφή: Στέφανη Χρίστου.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Στάλω Λαζάρου, Στέφανη Χρίστου / Πετρούλα Χατζηττοφή
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
Γλυκό αχλάδι
"Ξεφλουδίζουμε τα αχλάδια χωρίς να κόψουμε το κοτσανάκι τους. Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά, προσθέτουμε τα αχλάδια στο σιρόπι και τα γυρίζουμε δύο φορές." (Ελευθερία Βαλανίδου, Αγρίδια)
Γλυκό κκεράζι
Για την αφαίρεση των κουκουτσιών χρησιμοποιούνται σήμερα ειδικά εργαλεία. Παλαιότερα, οι γυναίκες μεταχειρίζονταν για τον ίδιο σκοπό μεταλλικά τσιμπιδάκια των μαλλιών.
Γλυκό κολοκούι
Το γλυκό αυτό έχει συνήθως το χαρακτηριστικό σχήμα σούστας (ελατηρίου), που δημιουργείται με τη χρήση ειδικού εργαλείου κατά το κόψιμο του κολοκυθιού.
Γλυκό κυδώνι
"Καθαρίζεις τα κυδώνια με το μαχαίρι. Καθαρίζεις τη φλούδα και τα κουκούτσια για να μεν μείνει σκληρό τζιαι να μεν τρώεται. Σε μια λεκάνη βάλλεις νερό και λεμόνι και τα βάζεις μέσα για να μην μαυροκοκκινήσουν, να μείνουν άσπρα." (Πέπα Φρίξου, Πάχνα Λεμεσού)
Γλυκό περγαμόντ
"Τυλίγουμε τα κομμάτια της φλούδας σε ρολό και τα δένουμε με κλωστή ή τα στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες. Τα βάζουμε σε νερό για 3-4 μέρες και τα βράζουμε μια φορά τη μέρα αλλάζοντάς τους το νερό." (Αγνή Ελευθέριου, Κυπερούντα)
Μαχαλλεπί
"Τα παλιά χρόνια επιάναμε το ρύζι τζιαι αλέθαμεν το στο μύλο. Τώρα η σκόνη της μαχαλεπής εν έτοιμη." (Πέπα Φρίξου, Πάχνα Λεμεσού)Εδώ μπορείτε να δείτε βίντεο για την παρασκευή μαχαλλεπιού.
Χαλουβάς τριαντάφυλλο
Η προσθήκη του τριαντάφυλλου δίνει στον χαλβά ιδιαίτερο άρωμα και ένα ζεστό, κόκκινο χρώμα. Η συνταγή προέρχεται από την κατεχόμενη Γιαλούσα.
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Κούρρη Π. και Λαζάρου Σ. (επιμ.) (2007), Παραδοσιακές συνταγές του χωριού Κυπερούντα (αδημοσίευτα στοιχεία).
Σχετικό Περιεχόμενο - Τεχνικές παρασκευής τροφίμων
απόσταξη ροδοστάγματος,η
Τα υλικά που χρειάζονται είναι μόνο τριαντάφυλλα, τα οποία είναι πιο μικρά από τα συνηθισμένα, χρώματος απαλού ροζ και διακρίνονται για το πολύ δυνατό άρωμά τους. Όταν τα μάζευαν από τις τριανταφυλλιές (τις... μυρωδάτες όπως τις έλεγαν) τα έβαζαν στο κάτω του μέρος του καζανιού- είδος λαμπίκου, που χρησιμοποιούσαν για την απόσταξη της ζιβανίας αλλά μικρότερου μεγέθους- προσθέτοντας μπόλικο νερό. Άναβαν φωτιά με τα ξύλα κάτω από το καζάνι και τα άφηναν εκεί να κοχλάσουν και να δημιουργηθεί ατμός.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
αθθόνερον ή ροδόστεμμαν,το
Το ανθόνερο ή το ροδόσταγμα.
Γλυκά του κουταλιού
Παραδοσιακό κεραστικό για όλες τις περιπτώσεις στην Κύπρο.
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής