Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
μυλλόπιττα,η
Πίτα τηγανισμένη με χοιρινό λίπος.
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για πίτα με αλλεπάλληλα φύλλα ζυμαριού τηγανισμένα με χοιρινό λίπος (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα μυλλόπιττα,η, 302).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. < μίλλα + πίττα (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα μυλλόπιττα,η, 302) Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Γ. Γιαγκουλλή, ονομάζεται και καφουρκά (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα μυλλόπιττα,η, 302), βλ. λήμμα στην Κατηγορία Τρόφιμα. Η φράση «Αγγονίστην τζ̆ι η Πελλομαρού μυλλόπιττα» λέγεται για κατώτερους ανθρώπους, οι οποίοι κερδίζουν κάτι καλό, το οποίο δεν τους ταιριάζει (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Μυλλόπιττα, 100).
Μέθοδος Εξασφάλισης
Άλλο
Μέθοδος Επεξεργασίας
Ο Ξενοφών Π. Φαρμακίδης σημειώνει στο Γλωσσάριό του πως οι μιλλόπιττες (τη λέξη την ορθογραφεί με -ι αντί με -υ) παρασκευάζονται ως εξής: Κάνουν μια μεγάλη πίτα, με τον τρόπο που γίνεται και ο μπακλαβάς, με αρκετή κανέλα. Έπειτα, τη βράζουν με αρκετό λίπος, μίλλαν, εξού και το όνομά της. Αφού ψηθεί, τη μελώννουν με μέλι της μέλισσας, τερατσόμελον ή και έψημαν. Σε περίπτωση που υπάρχει έλλειψη αυτών, βάζουν ψιλή ζάχαρη (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα μιλλόπιττα,η, 322). ** Για τη συνταγή των μυλλόπιττων, βλ. λήμμα μυλλόπιττες,οι στην κατηγορία Παραδοσιακές Συνταγές.
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Ο Φαρμακίδης επισημαίνει πως η μυλλόπιττα είναι γλύκυσμα που παρασκευαζόταν συχνά στα σπίτια (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα μιλλόπιττα,η, 322).
Εορταστικές Περιστάσεις
Κάθε αγροτική οικογένεια την εβδομάδα της Απόκρεω, όταν σφάξει τον χοίρο της για της κατασκευή αλλαντικών, θεωρεί καθήκον της να κάνει και τις μυλλόπιττές της (Κυπρή 1983 [2003²], λήμμα μιλλόπιττα,η, 322).
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφία
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2009), Θησαυρός Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικό, Ετυμολογικό, Φρασεολογικό και Ονοματολογικό Λεξικό της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,70, Εκδόσεις Theopress, Λευκωσία. Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1983 [2003²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Β΄, Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, IX, Λευκωσία. Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Αργυρώ Ξενοφώντος, Τόνια Ιωακείμ
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
μυλλόπιττες,οι
τσιππόπιττες,οι
Οι τσιππόπιττες, εξαιρετικά μυρωδάτες πίτες, φτιάχνονταν την περίοδο της Απόκρεω και κατά τις Σήκωσες.
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2009), Θησαυρός Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικό, Ετυμολογικό, Φρασεολογικό και Ονοματολογικό Λεξικό της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,70, Εκδόσεις Theopress, Λευκωσία.
Κυπρή Θ. Δ. (επιμ.) (1983 [2003²]), Υλικά διά την σύνταξιν ιστορικού λεξικού της κυπριακής διαλέκτου, Μέρος Β΄, Γλωσσάριον Ξενοφώντος Π. Φαρμακίδου, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, IX, Λευκωσία.
Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
καφουρόπιττα,η
Πίτα τηγανισμένη με καφούριν, δηλαδή κρούστα γάλακτος.
τσιππόπιττα,η
Πίτα φτιαγμένη με το καϊμάκι που σχηματιζόταν πάνω από το γάλα μετά το άρμεγμα.
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής