Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
καφούρ(κ)α,η - καφούριν,το
Η λεπτή τσίππα που σχηματίζεται στην επιφάνεια του γάλακτος.
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για τη λεπτή τσίππα που σχηματίζεται στην επιφάνεια του γάλακτος, όταν μένει σε ανοικτό δοχείο όλο το βράδυ (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα καφούρα,η - καφούριν,το, 198). Η Ευγενία Πέτρου-Ποιητού σημειώνει πως είναι υπολείμματα της τσίππας του γάλακτος, όταν χωρίσει το βούτυρο· αυτό που μένει μετά το καθάρισμα του βούτυρου (Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Καφούρκα, 57).
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
ΕΤΥΜ. < αραβ. kafûr (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα καφούρα,η - καφούριν,το, 198; Πέτρου-Ποιητού 2013, λήμμα Καφούρκα, 57) Η λέξη καφούρα σημαίνει και κάτασπρος (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα καφούρα,η - καφούριν,το, 198). Οι Κύπριοι ονόμαζαν έτσι μάλλον τα υπολείμματα από μύλλαν που προέρχονταν από το περιτόναιο του ζώου, λόγω του χρώματος.
Μέθοδος Εξασφάλισης
Οικιακή κτηνοτροφία
Μέθοδος Επεξεργασίας
Για τη παραλαβή της καφούρας έβραζαν την τσίππαν, την κρέμα γάλακτος δηλαδή.
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Με την κρούστα αυτή τηγάνιζαν τις μυλλόπιττες, καφουρόπιττες ή τσιππόπιττες (Γιαγκουλλής 2009, λήμμα καφούρα,η - καφούριν,το, 198).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
ΗΗ καφούρα χρησιμοποιείται και για ιατρικούς σκοπούς όπως φαίνεται από το παραμύθι «Ο Ακίνητος». Περίληψη: Το παραμύθι «Ο Ακίνητος» διηγείται την ιστορία της βασιλοπούλας Ευγενίας. Όταν ο πατέρας της κάλεσε τις κόρες του να του πουν πόσο τον αγαπούν, οι δύο πρώτες είπαν ότι τον αγαπούν σαν το μέλι και σαν τη ζάχαρη. Η Ευγενία όμως είπε πως τον αγαπά σαν το άλας. Εκείνος θύμωσε και την πάντρεψε με τον Ακίνητο, ένα παράλυτο νέο και ούτε προίκα της έδωσε ούτε παλάτι. Η βασιλοπούλα όντας σοφή κατάφερε να θεραπεύσει τον Ακίνητο. Ο Ακίνητος δούλευε ως έμπορος και κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του βοήθησε ένα γέρο, ο οποίος του έδωσε καρπούζια με διαμάντια και ρόδια με μαργαριτάρια. Έτσι, η Ευτυχία και ο Ακίνητος απέκτησαν τα πλούτη και το παλάτι που ο βασιλιάς τούς αρνήθηκε. Έκαναν πολλές αγαθοεργίες και έγιναν γνωστοί στο βασίλειο. Η φήμη τους έφτασε μέχρι τα αφτιά του βασιλιά, που τους επισκέφτηκε για δείπνο. Τότε η Ευτυχία μαγείρεψε μόνο με μέλι και ζάχαρη. Ο βασιλιάς παραπονέθηκε για το φαγητό και τότε η Ευτυχία του είπε την ιστορία του. Με αυτό τον τρόπο ο βασιλιάς κατάλαβε το λάθος του και η Ευτυχία αποκάλυψε την ταυτότητά της, συγχωρώντας τον. Για να ευχαριστήσει την κόρη του και το γαμπρό του, τους έστεψε αμέσως βασιλείς. Η Ευγενία χρησιμοποίησε καφουρόλαδο στο γιατρικό που έφτιαξε για να θεραπεύσει τον Ακίνητο. «Λάμνε τζ̆αὶ να πᾶς, σύρε τζ̆αὶ να πᾶς, εφτάσαν σε μίαν πολιτείαν. Ἡ Εὐτυχία ἐπρόσταξεν τὸν ἁμαξάρην τζ̆ι’ ἐσταμάτησεμ πόξω ‘πο μιάν σπετσαρίαν [σπετσαρία,η = φαρμακείο, ιατρείο]. Κατεαίνει ποὺ τὴν ἅμαξα τζ̆αὶ γοράζει μιὰν ὀκκὰγ κάφφουραν τζ̆αὶ μιὰν ὀκκάμ μίλλαν τῆς σελώνας. [...] Ἡ Εὐτυχία ἅρπαξε μιὰμ μαείρισσαν, ἔβαλεμ μέσα τὴγ κάφφουραν, τὴμ μίλλαν τῆς σελώνας τζ̆αὶ τοῦ σοίρου τζ̆’ ἐλύσασιν. Ὕστερις ἀρκίνησεν τρίψιμον τοῦ Ἀκίνητου. Ἔτριβκεν τόν κάθε λλίομ ποὺ τὰ νίσια ὡς τὴν κουρίαν. Ὕστερις που λλίες ἡμέρες ὁ Ἀκίνητος ἄρτζ̆εψεν να κάθεται μέσ’ τὸ κρεβάτι.[...] Νὰ μὲν τὰ πολλυλοοῦμεν, ἀρκίνησεν γιάλι’αλι να στέκεται» (Κληρίδης 1960, 80. Αυτό το παραμύθι διηγήθηκε στον συγγραφέα ο Αντώνης Μπέης, 87 ετών, από τη Γιαλούσα. Αποδελτίωση: Μαρία Τσαγγάρη).
Βιβλιογραφία
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2009), Θησαυρός Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικό, Ετυμολογικό, Φρασεολογικό και Ονοματολογικό Λεξικό της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,70, Εκδόσεις Theopress, Λευκωσία. Κληρίδης Ν. (1960), «Κυπριακά παραμύθια, Μέρος Β΄: Διάφορες διηγήσεις», Κυπριακαί Σπουδαί ΚΔ΄, 1-110 (Λαογραφικό παράρτημα, VII). Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Δήμητρα Δημητρίου, Μαρία Τσαγγάρη, Αργυρώ Ξενοφώντος, Τόνια Ιωακείμ
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
μυλλόπιττες,οι
τσιππόπιττες,οι
Οι τσιππόπιττες, εξαιρετικά μυρωδάτες πίτες, φτιάχνονταν την περίοδο της Απόκρεω και κατά τις Σήκωσες.
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Γιαγκουλλής Κ. Γ. (2009), Θησαυρός Κυπριακής Διαλέκτου. Ερμηνευτικό, Ετυμολογικό, Φρασεολογικό και Ονοματολογικό Λεξικό της Μεσαιωνικής και Νεότερης Κυπριακής Διαλέκτου, Βιβλιοθήκη Κυπρίων Λαϊκών Ποιητών,70, Εκδόσεις Theopress, Λευκωσία.
Κληρίδης Ν. (1960), «Κυπριακά παραμύθια, Μέρος Β΄: Διάφορες διηγήσεις», Κυπριακαί Σπουδαί ΚΔ΄, 1-110 (Λαογραφικό παράρτημα, VII).
Πέτρου-Ποιητού Ε. (2013), Από πού κρατάει η σκούφια τους. Λέξεις και ιστορίες από τον κόσμο της γεύσης, Εκδόσεις Επιφανίου, Λευκωσία.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
καφουρόπιττα,η
Πίτα τηγανισμένη με καφούριν, δηλαδή κρούστα γάλακτος.
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής