Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
πουρέκκια με μανιτάρκα,τα
Προσφέρονταν ως γλυκό σε γιορτές, όπως γάμους και βαφτίσια. Η συνταγή προέρχεται από το Λιθροδόντα της επαρχίας Λευκωσίας.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
μπουρέκια με μανιτάρια
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη: 1κιλό αλεύρι φαρίνα ½ ποτήρι λάδι νερό λίγο αλάτι και ένα κουταλάκι ξίδι Για τη γέμιση: 1 κιλό μανιτάρια του βουνού 1 ποτήρι ρύζι γλασέ λίγη κανέλα 2 κουταλιές ζάχαρη λαδί για τηγάνισμα ζάχαρη αχνή για πασπάλισμα
Εκτέλεση Συνταγής
Βάζουμε το αλεύρι μας σε ένα δοχείο και το ρυζ̆ιάζουμε με το λάδι και το αλάτι. Προσθέτουμε το ξίδι και λίγο-λίγο το χλιαρό νερό, ζυμώνοντας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα σε ζεστό μέρος. Πλένουμε και κόβουμε τα μανιτάρια σε μικρά κομμάτια. Τα σοτάρουμε σε λίγο λάδι μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά τους. Ψήνουμε το ρύζι μας, το στραγγίζουμε και το προσθέτουμε στα μανιτάρια. Ρίχνουμε στο μείγμα των μανιταριών τη ζάχαρη και την κανέλα. Ανοίγουμε τη ζύμη μας σε φύλλο, βάζουμε κοντά στο ένα άκρο λίγη από τη γέμιση και κλείνουμε διπλώνοντας το υπόλοιπο φύλλο. Κόβουμε σε τετράγωνο ή στρογγυλό σχήμα και πατάμε με ένα πιρούνι γύρω-γύρω. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά. Τηγανίζουμε τα πουρέκκια μας σε ζεστό λάδι. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη (Μαρτυρία: Ιωάννης Αγησιλάου (17 ετών, μαθητής της Τεχνικής Σχολής Μακάριος Γ΄), στο Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής 2014, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013, αδημοσίευτα στοιχεία).
Μέθοδος Μαγειρέματος
σοτάρισμα βράσιμο τηγάνισμα
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Τα μπουρέκια με μανιτάρια φτιάχνονταν ως γλυκό σε γιορτές, όπως γάμους και βαφτίσια (Μαρτυρία: Ιωάννης Αγησιλάου (17 ετών, μαθητής της Τεχνικής Σχολής Μακάριος Γ΄), στο Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής 2014, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013, αδημοσίευτα στοιχεία).
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
** Για τα πουρέκκια γενικά, βλ. λήμμα πουρέκκια,τα στην κατηγορία Τρόφιμα. Για άλλες συνταγές για πουρέκκια, βλ. τα εξής λήμματα στην κατηγορία Συνταγές: πουρέκκια με αρκοσπάναχα και άλλα χόρτα,τα; πουρέκκια με αναρήν,τα; πουρέκκια με μανιτάρκα,τα; πουρέκκια με στρουθούδκια,τα; πουρέκκια με χαλουβάν,τα; πουρέκκια με χαλλούμιν (χελλίμπουρι) στη σάτζ̆ην,τα; πουρέκκια με χαλλούμιν στο τηγάνι,τα.
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014), Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013, Χατζηττοφή Π. (επιμ.) (αδημοσίευτα στοιχεία). Πηγή φωτογραφίας: «Πουρέκκια με μανιτάρκα » (Στάλω Λαζάρου)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή, Αργυρώ Ξενοφώντος
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
αφέλια με μανιτάρκα τζ̆αι [τζαι] πουρκούριν,τα
Η συνταγή προέρχεται από τη Μελίνη της ορεινής επαρχίας Λάρνακας, και σε αυτήν αξιοποιούνται τα νόστιμα κόκκινα μανιτάρια που φύονται στην περιοχή. Με την προσθήκη τους στα αφέλια, τα μανιτάρια γίνονται κρασάτα.
Κουπέπια κορνιώτικα με μανιτάρια, νηστίσιμα
"Για τη γέμιση, ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και το κρεμμύδι και τα ψήνουμε για λίγο με το ελαιόλαδο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ρύζι, το χυμό λεμονιού και τα μπαχαρικά." (Σταυρούλα Βορκά, Κόρνος)
Μανιτάρια άγρια, βραστά
Για τη συνταγή αυτή χρησιμοποιούνται μανιτάρια του βουνού, κόκκινα ή άσπρα. Τα βραστά μανιτάρια σερβίρονται με ελαιόλαδο, ξίδι και αλάτι.
Μανιτάρια κορνιώτικα με χυλό
"Ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε ένα-ένα τα μανιτάρια, αφού τα βουτήξουμε πρώτα στο χυλό." (Σταυρούλα Βορκά, Κόρνος)
Μανιτάρια κρασάτα
Τα μανιτάρια σοτάρονται και έπειτα αφήνονται να σιγοψηθούν σε κρασί και κόλιανδρο, απορροφώντας έτσι τα πλούσια αρώματά τους.
Μανιτάρια με κρεμμύδι
"Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι. Όταν μαραθεί, προσθέτουμε τα μανιτάρια και ψήνουμε μέχρι να μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι." (Κούλλα Καραμανή, Κόρνος)
Μανιτάρια ξιδάτα
Τα μανιτάρια, όπως και διάφορα άλλα χόρτα και λαχανικά, διατηρούνται σε ξίδι και σερβίρονται στο κυπριακό τραπέζι ως ορεκτικά ή συνοδευτικά άλλων πιάτων.
Μανιτάρια οφτά
Τα οφτά μανιτάρια σερβίρονται με ελαιόλαδο και λίγη ρίγανη.
Μανιτάρια της αναθρήκας άσπρα, με λεμόνι και μάραθο
Συνταγή με πλούσια αρώματα. Τα μανιτάρια τηγανίζονται με κρεμμύδι, και στη συνέχεια ψήνονται σε μπόλικο χυμό λεμονιού ή νεραντζιού, μαζί με μάραθο.
Μανιτάρια της αναθρήκας άσπρα, με τ' αυγά
"Την συνταγή αυτή την φτιάχναμε αποκλειστικά των χειμώνα, αφού τότε βλαστούσαν (φύτρωναν) τα μανιτάρια." (Αντρέας Χατζηλαμπή, Κώμη Κεπήρ Κερύνειας)
Μανιτάρια του βουνού κόκκινα, με κρεμμύδι
"Βάζουμε το λάδι να βράσει και τηγανίζουμε λίγα-λίγα τα μανιτάρια. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο να τηγανιστεί ελαφρά και τέλος το αλάτι, την κανέλα και το πιπέρι." (Κυπερούντα)
Μανιτάρια του πεύκου και της ξισταριάς κόκκινα, με κρεμμύδι
"Τα αφήνουμε λίγη ώρα μέχρι να μαράνει το κρεμμύδι και προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα και το αλάτι. " (Αντρέας Χατζηλαμπή, Κώμη Κεπήρ Κερύνειας)
Μανιταρόπιττες
Μικρές τηγανητές πίτες, παρόμοιες με μπουρέκια. Η συνταγή προέρχεται από τα Λεύκαρα της ορεινής επαρχίας Λάρνακας, όπου και φτιάχνεται με μανιτάρια της αναθρήκας.
Μεζέδες Δορυφόρου
Οι μεζέδες φτιάχνονταν στην ταβέρνα «Δορυφόρος», που λειτουργούσε στην Αγλαντζιά από το 1959 μέχρι το 1974. Αν και τριών ειδών, σερβίρονταν ως μια μερίδα (σε ένα πιάτο).
παστίτσ̆ια (παστίτσια) με αμύγδαλο,τα
Το κυπριακό παστίτσιν αποτελεί κεραστικό που προσφέρεται στους καλεσμένους κατά τον γάμο ή τον αρραβώνα. Η χρήση του απαντάται σε ολόκληρο το νησί, ενώ η συγκεκριμένη συνταγή προέρχεται από τη Λεμεσό. Φτιαχνόταν στο ζαχαροπλαστείο «Το Χαλέπι», δίπλα από τη Σχολή Καλογραιών.
Πίτσα παραδοσιακή, κλειστή
Ένα αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων αποδίδεται "κυπριακά", με χρήση ντόπιων υλικών της παραδοσιακής κουζίνας.
Πίττα αγγλικού στιλ με αφέλια και πουρέ
Η αγγλική κουζίνα συναντά την παραδοσιακή κυπριακή σε μια σύγχρονη, διεθνή συνταγή προσαρμοσμένη στις γνωστές ντόπιες γεύσεις. Τα αφέλια μετατρέπονται σε γέμιση για την πίτα, και το πιάτο συνοδεύει πουρές.
πουρέκκια με αναρήν,τα
"Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζω αναρήν ανάλατη. Προσθέτω την κανέλα, τη ζάχαρη και ροδόσταγμα (λίγο, διότι, όταν βάλεις πολύ, πικρίζει). Αφού προσθέσουμε όλα τα υλικά, λειώνουμε την αναρή με το πιρούνι" (Προφ. μαρτυρία: Μαρίνα Κάττου, Βουνί - Λεμεσός).
πουρέκκια με αρκοσπάναχα και άλλα χόρτα,τα
Για την παρασκευή της νηστήσιμης και θρεπτικής γέμισης των πουρεκκιών, τα άγρια χόρτα αναμειγνύονται με πλιγούρι, φιδέ και κρεμμύδι.
πουρέκκια με κρέμα,τα
Η απλή, γλυκιά κρέμα από γάλα δίνει στα πουρέκκια ανάλαφρη γεύση και άρωμα βανίλιας.
πουρέκκια με στρουθούδκια,τα
Είδος νηστήσιμων πουρεκκιών. "Βάζουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και μαραίνουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα στρουθούδκια, αλατίζουμε και ψήνουμε" (Προφ. μαρτυρία: Κούλλα Καραμανή, Κόρνος - Λευκωσία. Επεξεργασία συνταγής Ιωαννίδου Μαριλένα, στος μικρούς Εθελοντές και Σύνδεσμος Γυναικών Κόρνου 2009).
πουρέκκια με χαλλούμιν (χελλίμπουρι) στη σάτζ̆ην (σάτζην),τα
Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία πουρεκκιών στη σάτζην, ανάλογα με τη γέμιση που χρησιμοποιείται. Μπορεί να περιέχουν χαλλούμιν, αναρή, κιμά, χόρτα, μανιτάρια, κολοκύθι ή πλιγούρι. Κυρίως στην επαρχία Κερύνειας, τα πουρέκκια με χαλλούμιν αποκαλούνταν επίσης χελλίμπουρι, πιθανότατα από το χαλλούμ μπουρέκ που σημαίνει πουρέκκιν του χαλλουμιού (Κυπρή - Πρωτοπαπά 2003, 248).
πουρέκκια με χαλλούμιν στο τηγάνι,τα
Τα πουρέκκια με χαλλούμιν συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο συνηθισμένα τηγανητά πουρέκκια, όπως και αυτά με αναρή, κρέμα και κιμά. Άλλος τρόπος ψησίματος των πουρεκκιών με χαλλούμιν είναι στη σάτζην.
πουρέκκια με χαλουβάν,τα
Νηστήσιμη παραλλαγή της συνταγής για πουρέκκια. Χρησιμοποιείται ο κοινός χαλβάς εμπορίου. Παλαιότερα για τη συνταγή αυτή αξιοποιούσαν το χαλβά που περίσσευε από το γεύμα της Καθαράς Δευτέρας.
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014), Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013, Χατζηττοφή Π. (επιμ.) (αδημοσίευτα στοιχεία).
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
κουραπιέδες αθηαινίτικοι,οι
Διαδεδομένο κεραστικό γάμου. Η ζύμη των κουραμπιέδων αποτελείται από αλεύρι, καβουρδισμένα αμύγδαλα και ζάχαρη, ενώ χρησιμοποιούνται επίσης διάφορα μυρωδικά, όπως η κανέλα.
μανιτάρια,τα
Μύκης (Μανιτάρι)
Τα μανιτάρια καταναλώνονταν στην αρχαιότητα
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής