Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Καουρμάς με σούπα αυγολέμονη
Το κρασάτο αρνάκι του καβουρμά συνδυάζεται με την πιο διαδεδομένη και αγαπημένη στην Κύπρο σούπα, την αυγολέμονη με ρύζι. Η συνταγή προέρχεται από τον Αναλιόντα της επαρχίας Λευκωσίας.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Καβουρμάς με σούπα αυγολέμονο.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Για τον καουρμά: 1 κιλό αρνάκι 1 κουταλιά σούπας φυτικό βούτυρο ½ ποτήρι φιστικέλαιο Χυμός από 1 λεμόνι Κρασί Αλάτι Για τη σούπα: ¾ ποτηριού ρύζι γλασέ 2 αυγά Χυμός από 2 λεμόνια Αλάτι, πιπέρι, κανέλα
Εκτέλεση Συνταγής
Παίρνουμε ένα κιλό αρνάκι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια. Αφαιρούμε τα περιττά λίπη, το πλένουμε, το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε μια κούπα. Παίρνουμε το κρασί και περιλούζουμε το κρέας. Το αφήνουμε 10’ να τραβήξει το κρασί παντού. Παίρνουμε μια βαθειά κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα το φυτικό βούτυρο (spry) και το φιστικέλαιο, και τα αφήνουμε να κάψουν (να βγάζουν λίγο αχνό). Βάζουμε το αρνάκι στο καυτό λάδι. Το αφήνουμε να κοκκινίσει από τη μια μεριά και το γυρίζουμε με μεγάλη πηρούνα και από την άλλη. Προσθέτουμε το κρασί που έμεινε στην κούπα και ψήνουμε ώσπου να κοκκινίσει το αρνάκι. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού. Περιμένουμε λίγο, και γυρίζουμε τα κομμάτια από την άλλη μεριά. Βάζουμε στην κατσαρόλα αρκετό νερό, έτσι ώστε να σκεπαστεί το κρέας. Προσθέτουμε το ανάλογο αλάτι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφού κοχλάσει το φαγητό, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά. Το αφήνουμε μισοσκέπαστο να ψηθεί για περίπου 1 ½ ώρα. Δοκιμάζουμε το κρέας και όταν έχει μαλακώσει αρκετά, το φαγητό είναι έτοιμο! Παίρνουμε μια βαθουλή κατσαρόλα και με την τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε εκεί το ψημένο κρέας, μαζί με λίγο από το ζουμί. Το σκεπάζουμε να μείνει ζεστό ώσπου να το σερβίρουμε. Παίρνουμε το ζουμί από την κατσαρόλα που ψήσαμε το κρέας και το περνάμε από τρυπητό σκεύος, για να μείνουν εκεί τα μικρά κοκαλάκια από το κρέας. Το καθαρό ζουμί το ξαναβάζουμε στη βαθειά κατσαρόλα. Συμπληρώνουμε με νερό για να κάνουμε τη σούπα (περίπου μέχρι το μισό της κατσαρόλας). Προσθέτουμε και λίγο αλάτι. Παίρνουμε το ρύζι γλασέ, το πλένουμε καλά και το αφήνουμε στο τρυπητό να στραγγίσει. Βράζουμε το ζουμί και προσθέτουμε το ρύζι. Το αφήνουμε να ψηθεί για 10΄, έχοντας ανοιχτή την κατσαρόλα. Ετοιμάζουμε τα υλικά για το αυγολέμονο. Παίρνουμε ένα βαθουλό πιάτο και σπάζουμε μέσα 2 αυγά. Κτυπούμε καλά τα αυγά με το πηρούνι, και μετά προσθέτουμε σ’ αυτά το χυμό 2 λεμονιών. Παίρνουμε με τη βαθουλή κουτάλα λίγο ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα. Τον προσθέτουμε λίγο-λίγο στα αυγά, ανακατεύοντας ταυτόχρονα με το πηρούνι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά-σιγά στην κατσαρόλα με το ρύζι το αυγό με το λεμόνι. Ανακατεύουμε με τη βαθουλή κουτάλα αρκετές φορές. Για να πετύχουμε καλή γεύση, δοκιμάζουμε τη σούπα. Αν θέλει περισσότερο αλάτι ή λεμόνι τα προσθέτουμε πριν σβήσουμε τη φωτιά. Η σούπα είναι έτοιμη. Από πάνω ρίχνουμε λίγη κανέλα και λίγο μαύρο πιπέρι. (Μαρίνα Κολοκοτρώνη, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Για τον καουρμά: Μαρινάρισμα. Τηγάνισμα. Ψήσιμο σε κατσαρόλα. Για τη σούπα: Βράσιμο.
Σχόλια Συνταγής
Στο τραπέζι σερβίρουμε τη σούπα σε βαθουλό πιάτο και το αρνάκι διπλά σε ξέβαθο (ρηχό) πιάτο. Μπορούμε να συνοδέψουμε με ραπανάκι (Μαρίνα Κολοκοτρώνη, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Καταγραφή: Μαρίνα Κολοκοτρώνη (11 ετών, μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείο Αγίου Δημητρίου, Στρόβολος) από αφήγηση της Δέσπως Χαραλάμπους (70 ετών, Ακρόπολη Λευκωσίας). Βλ. Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014). Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013 (επιμ. Πετρούλα Χατζηττοφή), Αδημοσίευτα στοιχεία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
αβκά βαβατσινιάτικα,τα
Η συνταγή προέρχεται από τη Βαβατσινιά της ορεινής επαρχίας Λάρνακας και αποτελούσε αγαπημένο φαγητό της περιοχής.
αβκολέμονη (σούπα),η
Σούπα ρύζι αβγολέμονο.
Αρνί εντράδα
Αρνίσιο κρέας και πατάτες, μαγειρεμένα σε αυγολέμονο. Το πιάτο σερβίρεται συνήθως με ψωμί, καπηρωμένο σε γκριλιέρα.
Αρνί καππαμάς
Κυρίως πιάτο που συνηθιζόταν τις Κυριακές. Οι δύο συνταγές που ακολουθούν προέρχονται από το Όμοδος της επαρχίας Λεμεσού (ορεινή περιοχή Τροόδους) και το το Μενεού της επαρχίας Λάρνακας.
Αρνί καππαμάς με κουνουπίδι
Πιάτο με αρνίσιο κρέας που συνηθιζόταν σε ολόκληρη την Κύπρο. Το κουνουπίδι μαρινάρεται σε κρασί, και το υπόλοιπο της μαρινάδας χρησιμοποιείται για το ψήσιμο του φαγητού, δημιουργώντας μια νόστιμη και αρωματική σάλτσα.
Αρνί κρασάτο
Εύκολη, γρήγορη και γευσάτη συνταγή για αρνίσιο κρέας στην κατσαρόλα. Αφού τηγανιστεί, σιγοψήνεται σε σάλτσα κρασιού και ντομάτας.
Αρνίσια φιλετάκια με πούλλες λεμονάτες και κόλιαντρο
Στη σύγχρονη αυτή συνταγή, τα φιλετάκια αρνιού συνοδεύονται με πούλλες που παρασκευάζονται κατά τον συνήθη παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή τηγανητές λεμονάτες με κόλιανδρο. Ο συνδυασμός κρέατος με κολοκάσι συνηθίζεται στην τοπική παραδοσιακή κουζίνα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα πιάτου τον καππαμά.
Αρνί στο πήλινο
Συνταγή από το χωριό Κόρνος της επαρχίας Λάρνακας, γνωστό κέντρο αγγειοπλαστικής τέχνης. Το ψήσιμο σε πήλινο σκεύος συνηθιζόταν και σε άλλες παραδοσιακές συνταγές του Κόρνου και της Κύπρου γενικότερα, όπως ο ταβάς.
Αρνί ψητό
Φαγητό με κρέας, το οποίο συνηθιζόταν ιδιαίτερα στο κυριακάτικο τραπέζι ή στο γιορτινό γεύμα του Πάσχα.
Καουρμάς
Φαγητό με χοιρινό κρέας και πατάτες. Το πιάτο δένει πλούσια σάλτσα από κρασί και ντομάτα, με αρωματικά φυτά και μπαχαρικά. Η συνταγή προέρχεται από τον Άγιο Θεόδωρο της ορεινής περιοχής Σολέας.
Καουρμάς Μαραθάσας
Τοπική εκδοχή ενός διαδεδομένου παραδοσιακού πιάτου με κρέας και πατάτες. Το κρέας που χρησιμοποιείται εδώ είναι χοιρινό, ή ρίφι (κατσικάκι).
Καουρμάς με κοτόπουλο
Παραλλαγή της συνταγής για καβουρμά, στην οποία χρησιμοποιείται κοτόπουλο αντί κόκκινου κρέατος.
Καουρμάς με ρύζι
Η συνταγή προέρχεται από τη Λεύκα της Μόρφου. Στη συγκεκριμένη, τοπική παραλλαγή του καουρμά χρησιμοποιείται ρίφι (κατσικάκι), ενώ επίσης περιέχεται ρύζι, για να είναι πιο χορταστικός.
Καππαμάς αγιομεμνήτικος
Στην τοπική αυτή εκδοχή του καππαμά χρησιμοποιείται αρνίσιο κρέας και χυμός από κιτρόμηλα (νεράντζια). Το πιάτο συνηθιζόταν στους γάμους, καθώς επίσης και στο τραπέζι των κυριοτέρων γιορτών, όπως τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.
Καροτζέφαλα
Τα καροτζέφαλα ήταν είδος συντηρημένου κρέατος από κεφάλι γίδας. Χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή σούπας, την οποία έτρωγαν με κρίθινα παξιμάδια, τις λεγόμενες "καυκαλιές".
Κλέφτικον αρνίσιο
"Παίρνουμε έτοιμα κομμάτια κρέατος κομμένα σε μερίδες, τα βάζουμε σε ένα ταψί, τα αλατίζουμε, τα ραντίζουμε με το κονιάκ και βάζουμε τα φύλλα της δάφνης." (Σωτήρα Ελευθερίου, Κυπερούντα)
Κολοκάσι καουρμάς
".. αφήνουμε (το κολοκάσι) να βράσει, καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το χυμό της ντομάτας, το σέλινο, το αλάτι και το πιπέρι και το αφήνουμε μέχρι να ψηθεί." (Άντρη Δημητρίου, Κυπερούντα)
Κολοκάσι καππαμάς Μηλιάς Μεσαορίας
Στο πιάτο αυτό, το κολοκάσι συνδυάζεται με το αρνίσιο κρέας. Και τα δύο υλικά μαρινάρονται προηγουμένως σε κρασί, ενώ το περίσσευμα της μαρινάδας χρησιμοποιείται για το σβήσιμο του φαγητού.
Κραμπόσουπα
Είδος χορτοφαγικής-νηστίσιμης σούπας με βάση το κραμπί, δηλαδή το λάχανο. Όταν το κραμπί τσιγαριστεί ελαφρά με το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο, προστίθεται ρύζι και η σούπα ψήνεται σε νερό.
Κρασάτο τηγανιά
Πιάτο, που παραπέμπει στα αγαπημένα κυπριακά αφέλια. Το καπνιστό και κρασάτο χοιρινό κρέας, κομμένο σε κύβους, τηγανίζεται και στη συνέχεια ψήνεται σε κρασί και κόλιανδρο. Η συνταγή προέρχεται από τα Σπήλια της επαρχίας Λευκωσίας.
Κρέας με το ρύζι
Το φαγητό αυτό, με το κρασάτο αρνί και το ρύζι, συνηθιζόταν σε περιόδους γιορτών. Η συνταγή προέρχεται από την Ορμήδεια της επαρχίας Λάρνακας.
Λουβάνα σούπα
" ... προσθέτουμε το σέλινο ψιλοκομμένο, μαζί με το ρύζι και το αλάτι. Αμέσως μετά ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο. Όταν είναι έτοιμο το βάζουμε στη σούπα." (Φρόσω Κάσινου, Δύμες)
Λυτρατζιένες με μίλλα από το βακλί του αρνιού
Συνταγή από το Ριζοκάρπασο.
Μαγειρίτσα
Η μαγειρίτσα είναι παραδοσιακή σούπα που παρασκευάζεται το Πάσχα σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται πολύ και στην Κύπρο.
μακαρόνια χωρκάτικα με αρνί,τα
Το αρνί τσιγαρίζεται ελαφρά και ψήνεται με βράσιμο σε νερό. Στη συνέχεια, τα χωριάτικα μακαρόνια ψήνονται στον ζωμό του.
Νερόσουπα με τα κιτρόμηλα
Συνταγή από το Ριζοκάρπασο. Η σούπα περιέχει τηγάνιση κρεμμυδιού, μπόλικο νερό και χυμό νεραντζιού. Στο τέλος, συμπληρώνεται με κομμάτια τηγανητού ψωμιού μαζί με το λάδι της τηγάνισης.
Οφτόν εις το λαβέζι
Το αρνίσιο κρέας βράζεται σε νερό στην κατσαρόλα μέχρι να ψηθεί και στη συνέχεια, αφού εξατμιστεί το νερό, τσιγαρίζεται στο ίδιο του το λίπος.
Πιθκιαλούι με αρνάκι
Απλή συνταγή για αρνάκι και πατάτες. Αρωματίζονται με πιπέρι, κανέλα, κρεμμύδι και τριμμένο σκόρδο. Η συνταγή προέρχεται από τις Κυβίδες της επαρχίας Λεμεσού.
Ρεβίθια σούπα
Στη σούπα αυτή κυριαρχεί ο γευστικός συνδυασμός των ρεβιθιών με το ταχίνι.
Ρύζι με αθασούθκια φρέσκα και αγριοαγκινάρες
Εποχιακό φαγητό, το οποίο παρασκευαζόταν όταν υπήρχαν διαθέσιμα τα φρέσκα αμύγδαλα και οι άγριες αγκινάρες. Κάποτε μαγειρευόταν και με ένα από τα δύο βασικά αυτά υλικά. Η συνταγή είναι αρκετά παλιά και προέρχεται από το Πεντάκωμο της επαρχίας Λεμεσού, ενώ ήταν γνωστή και στα γύρω χωριά της περιοχής.
Σούπα της Λαμπρής ορουντιώτικη
Μπαίνει σε παραδοσιακό φούρνο από νωρίς το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και μέχρι το πρωί της Λαμπρής είναι έτοιμη.
Τουμάτσια
Κυπριακή εκδοχή για λαζάνια. Τα τουμάτσια ψήνονται σε ζωμό κότας και σερβίρονται με τρίμμα από αναρή (μυζήθρα) ή χαλλούμι. Εναλλακτικά, βράζονται σε νερό και σερβίρονται σαν σούπα, αφού προστεθούν στο ζουμί μικροί κύβοι τηγανισμένου ψωμιού.
Τραχανάς σούπα
Προς το τέλος του ψησίματος συνήθως προστίθενται κομματάκια χαλούμι.
Τρεμιθθόσουπα
Πιάτο του καθημερινού τραπεζιού, που καταναλωνόταν από αγροτικές οικογένειες μετά την εργασία στα χωράφια. Η συνταγή προέρχεται από την Άρμου της Πάφου.
Τταβάς λευκαρίτικος
Ο λευκαρίτικος τταβάς παρασκευάζεται από αρνί ή κατσίκι και περιέχει επίσης ρύζι.
Φακές σούπα
Πολύ απλή συνταγή για σούπα οσπρίων. Στις φακές προστίθενται ρύζι και κρεμμύδι.
Φακές σούπα με τριν
Πριν προστεθεί στη σούπα, μισό από το τριν σοτάρεται ελαφρά σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Φακές σούπα ξιδάτη
Οι φακές βράζονται σε νερό μαζί με ρύζι ή διάφορα χόρτα και λαχανικά. Προς το τέλος του ψησίματος, στη σούπα προστίθενται ελαιόλαδο και ξίδι.
Χωστές γιαχνί με κρέας
Η γεύση των χωστών παραπέμπει στην αγκινάρα. Στο πιάτο αυτό, συνδυάζεται ωραία με το αρνί, τις πατάτες και την πλούσια γεύση της σάλτσας από ντομάτα.
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014), Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013, Χατζηττοφή Π. (επιμ.) (αδημοσίευτα στοιχεία).
Σχετικό Περιεχόμενο - Τεχνικές παρασκευής τροφίμων
κλέφτικον (αρνί και κατσίκι),το
Δημοφιλής τρόπος ψησίματος αρνίσιου και κατσικίου κρέατος στην Κύπρο.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
Γιαουρτόσουπα, η
Η λεγόμενη γιαουρτόσουπα της γιαγιάς είναι πολύ δροσιστική καλοκαιρινή σούπα
καουρμάς,ο
Ο καβουρμάς.
κλέφτικον (αρνί και κατσίκι),το
Δημοφιλής τρόπος ψησίματος αρνίσιου και κατσικίου κρέατος στην Κύπρο.
Μαχόσουπα
Σούπα φτιαγμένη από μάχο και μαυρόλαδο. Είχε θερμαντικές ιδιότητες και καταναλωνόταν κυρίως τον χειμώνα.
ρύζι,το
Το πρώτο φαγητό που έδιναν στο μωρό να φάει, ήταν κρέμα, που πολλές φορές ήταν από αλεσμένο ρύζι. Σε κάποια φτωχά χωριά μπορούσε να πάρουν ως δώρο στη λεχώνα μόνο ένα πιάτο με ρύζι για να το κάνουν σούπα στη λεχώνα.
Σούπα κουτσιοζούμι
Σούπα του πεθαμένου (ή φτωχού)
Έθιμο της Αραδίππου:"Για την μακάριση των ψυχών" εις μνημην και προς τιμήν των αποθανόντων της οικογένειας, ολόκληρη η οικογενεια, το σόι για την ακρίβεια, ασχολείται απο την προηγοuμεvη μερα (του Ψυχοσάββατου) με την ετοιμασια της "σουπας του πεθαμένου'', όπως την αποκαλουν στην Αραδίππου ή αλλιώς την "σούπα του φτωχού'" γιατί πέραν του συμβολισμοu, ιδιαίτερα τα πιο παλιά χρόνια ολόκληρο σχεδόν το περιεχόμενο των καζανιών δινόταν στους φτωχούς της κοινότητας για να μακαρίσουν τους πεθαμέν...
Σουππόψουμα, τα ή ψουμόσουπα, η
Είδος σούπας.
τραχανάς,ο
Ο αποξηραμένος τραχανάς χρησιμοποιείται στην παρασκευή σούπας η οποία θεωρείται πολύ εύγευστη και θρεπτική.
Τσιορβάς (Κυθρέας)
Ο τσιορβάς τρωγόταν το πρωί ως σούπα.
Τσιορβάς ή πορτός ή πουρκουρόσουππα
Είδος σούπας.
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής