Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Αρνί καππαμάς
Κυρίως πιάτο που συνηθιζόταν τις Κυριακές. Οι δύο συνταγές που ακολουθούν προέρχονται από το Όμοδος της επαρχίας Λεμεσού (ορεινή περιοχή Τροόδους) και το το Μενεού της επαρχίας Λάρνακας.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Αρνί καπαμάς.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄ 1 κιλό κρέας αρνίσιο 5-6 μεγάλες πατάτες, κομμένες στα τέσσερα 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί 1 κουταλάκι του γλυκού πάστα ντομάτας 3 ντομάτες τριμμένες Αραβοσιτέλαιο Αλάτι, πιπέρι Εκδοχή Β΄ 1 κιλό αρνάκι κομμένο σε μερίδες 3 μεγάλες πατάτες 1 ποτήρι λευκό κρασί, ξηρό 2-3 φύλλα δάφνης Λάδι Αλάτι
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄ Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια και το μαρινάρουμε στο κρασί. Σοτάρουμε τις πατάτες. Σοτάρουμε το κρέας και σβήνουμε με το κρασί της μαρινάτας. Προσθέτουμε τις ντομάτες και την πάστα διαλυμένη σε 1 φλιτζάνι νερό. Συμπληρώνουμε με ένα ακόμη φλιτζάνι νερό και προσθέτουμε τις πατάτες, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοψηθεί. (Φωτεινή Ανδρέου, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013) Εκδοχή Β΄ Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε στρογγυλές φέτες. Τις τηγανίζουμε σε μία κατσαρόλα και όταν ψηθούν τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο και τις αλατίζουμε. Αλατίζουμε και το κρέας και το τηγανίζουμε. Ρίχνουμε το λευκό κρασί και τα φύλλα δάφνης. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοψήνουμε για 5΄-10΄. Ρίχνουμε νερό, όσο να σκεπάζει το κρέας, και ψήνουμε μέχρι το κρέας να μαλακώσει. Λίγο πριν το βγάλουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τις πατάτες. Ανακατεύουμε και ψήνουμε το φαγητό μέχρι να καταστηθεί (να δέσει) και να μαλακώσουν όλα τα υλικά του. (Ιζαμπέλλα Παναγή, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013)
Μέθοδος Μαγειρέματος
Μαρινάρισμα (Εκδοχή Α΄). Σοτάρισμα. Ψήσιμο σε κατσαρόλα.
Σχόλια Συνταγής
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Κυρίως πιάτο που συνηθιζόταν τις Κυριακές (Ιζαμπέλλα Παναγή, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013).
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Καταγραφή: Φωτεινή Ανδρέου (15 ετών, μαθήτρια του Γυμνασίου Ομόδους) από αφήγηση της Φωτεινής Θεοδότου (69 ετών, Όμοδος). Βλ. Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014). Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013 (επιμ. Πετρούλα Χατζηττοφή), Αδημοσίευτα στοιχεία. Ιζαμπέλλα Παναγή (17 ετών, μαθήτρια του Pascal English School Larnaca) από αφήγηση της Ελένης Βατυλιώτη (75 ετών, Μενεού). Βλ. Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014). Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013 (επιμ. Πετρούλα Χατζηττοφή), Αδημοσίευτα στοιχεία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Πετρούλα Χατζηττοφή
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
Αρνί εντράδα
Αρνίσιο κρέας και πατάτες, μαγειρεμένα σε αυγολέμονο. Το πιάτο σερβίρεται συνήθως με ψωμί, καπηρωμένο σε γκριλιέρα.
Αρνί καππαμάς με κουνουπίδι
Πιάτο με αρνίσιο κρέας που συνηθιζόταν σε ολόκληρη την Κύπρο. Το κουνουπίδι μαρινάρεται σε κρασί, και το υπόλοιπο της μαρινάδας χρησιμοποιείται για το ψήσιμο του φαγητού, δημιουργώντας μια νόστιμη και αρωματική σάλτσα.
Αρνί κρασάτο
Εύκολη, γρήγορη και γευσάτη συνταγή για αρνίσιο κρέας στην κατσαρόλα. Αφού τηγανιστεί, σιγοψήνεται σε σάλτσα κρασιού και ντομάτας.
Αρνίσια φιλετάκια με πούλλες λεμονάτες και κόλιαντρο
Στη σύγχρονη αυτή συνταγή, τα φιλετάκια αρνιού συνοδεύονται με πούλλες που παρασκευάζονται κατά τον συνήθη παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή τηγανητές λεμονάτες με κόλιανδρο. Ο συνδυασμός κρέατος με κολοκάσι συνηθίζεται στην τοπική παραδοσιακή κουζίνα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα πιάτου τον καππαμά.
Αρνί στο πήλινο
Συνταγή από το χωριό Κόρνος της επαρχίας Λάρνακας, γνωστό κέντρο αγγειοπλαστικής τέχνης. Το ψήσιμο σε πήλινο σκεύος συνηθιζόταν και σε άλλες παραδοσιακές συνταγές του Κόρνου και της Κύπρου γενικότερα, όπως ο ταβάς.
Αρνί ψητό
Φαγητό με κρέας, το οποίο συνηθιζόταν ιδιαίτερα στο κυριακάτικο τραπέζι ή στο γιορτινό γεύμα του Πάσχα.
Καουρμάς με σούπα αυγολέμονη
Το κρασάτο αρνάκι του καβουρμά συνδυάζεται με την πιο διαδεδομένη και αγαπημένη στην Κύπρο σούπα, την αυγολέμονη με ρύζι. Η συνταγή προέρχεται από τον Αναλιόντα της επαρχίας Λευκωσίας.
Καππαμάς αγιομεμνήτικος
Στην τοπική αυτή εκδοχή του καππαμά χρησιμοποιείται αρνίσιο κρέας και χυμός από κιτρόμηλα (νεράντζια). Το πιάτο συνηθιζόταν στους γάμους, καθώς επίσης και στο τραπέζι των κυριοτέρων γιορτών, όπως τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.
Καππαμάς για χορτοφάγους
Το κουνουπίδι, το κολοκάσι και οι πατάτες μαρινάρονται και ψήνονται σε κρασί και χυμό νεραντζιού. Η συνταγή προέρχεται από τη Δερύνεια της επαρχίας Αμμοχώστου, και σε αυτήν αξιοποιούνται τα προϊόντα της τοπικής γεωργικής παραγωγής.
Καππαμάς καππάκι
Πιάτο που συνηθίζεται στα Κοκκινοχώρια. Παλαιότερα το έφτιαχναν στα οικογενειακά τραπέζια τα Χριστούγεννα αλλά και γενικότερα κατά το χειμώνα, εποχή παραγωγής του κολοκασιού. Η συνταγή προέρχεται από την κατεχόμενη Βαρίσια της περιοχής Μόρφου (επαρχία Λευκωσίας).
Κλέφτικον αρνίσιο
"Παίρνουμε έτοιμα κομμάτια κρέατος κομμένα σε μερίδες, τα βάζουμε σε ένα ταψί, τα αλατίζουμε, τα ραντίζουμε με το κονιάκ και βάζουμε τα φύλλα της δάφνης." (Σωτήρα Ελευθερίου, Κυπερούντα)
Κολοκάσι καππαμάς Μηλιάς Μεσαορίας
Στο πιάτο αυτό, το κολοκάσι συνδυάζεται με το αρνίσιο κρέας. Και τα δύο υλικά μαρινάρονται προηγουμένως σε κρασί, ενώ το περίσσευμα της μαρινάδας χρησιμοποιείται για το σβήσιμο του φαγητού.
Κοτόπουλο και πατάτες καππαμάς
Αφού τσιγαριστούν, το κοτόπουλο και οι πατάτες ψήνονται σε κρασί. Η συνταγή προέρχεται από την κατεχόμενη Άσσια της περιοχής Μεσαορίας (επαρχία Αμμοχώστου).
Κουνέλι καππαμάς
Το φαγητό αυτό φτιαχνόταν από οικογένειες γεωργών. Μαγειρευόταν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε να είναι έτοιμο για το γεύμα της επόμενης μέρας στα χωράφια. Η συνταγή προέρχεται από το Παραλίμνι.
Κρέας με το ρύζι
Το φαγητό αυτό, με το κρασάτο αρνί και το ρύζι, συνηθιζόταν σε περιόδους γιορτών. Η συνταγή προέρχεται από την Ορμήδεια της επαρχίας Λάρνακας.
Λυτρατζιένες με μίλλα από το βακλί του αρνιού
Συνταγή από το Ριζοκάρπασο.
μακαρόνια χωρκάτικα με αρνί,τα
Το αρνί τσιγαρίζεται ελαφρά και ψήνεται με βράσιμο σε νερό. Στη συνέχεια, τα χωριάτικα μακαρόνια ψήνονται στον ζωμό του.
Οφτόν εις το λαβέζι
Το αρνίσιο κρέας βράζεται σε νερό στην κατσαρόλα μέχρι να ψηθεί και στη συνέχεια, αφού εξατμιστεί το νερό, τσιγαρίζεται στο ίδιο του το λίπος.
Πιθκιαλούι με αρνάκι
Απλή συνταγή για αρνάκι και πατάτες. Αρωματίζονται με πιπέρι, κανέλα, κρεμμύδι και τριμμένο σκόρδο. Η συνταγή προέρχεται από τις Κυβίδες της επαρχίας Λεμεσού.
Τταβάς λευκαρίτικος
Ο λευκαρίτικος τταβάς παρασκευάζεται από αρνί ή κατσίκι και περιέχει επίσης ρύζι.
Χοιρινό καππαμάς με κολοκάσι και κουνουπίδι
Η συνταγή προέρχεται από το Λευκόνοικο της επαρχίας Αμμοχώστου. Ο καππαμάς ήταν φαγητό, το οποίο παρασκεύαζαν στην περιοχή Αμμοχώστου κυρίως τα σαββατοκύριακα ή τις αργίες, καθώς ήταν έδεσμα που περιείχε κρέας.
Χωστές γιαχνί με κρέας
Η γεύση των χωστών παραπέμπει στην αγκινάρα. Στο πιάτο αυτό, συνδυάζεται ωραία με το αρνί, τις πατάτες και την πλούσια γεύση της σάλτσας από ντομάτα.
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (2014), Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013, Χατζηττοφή Π. (επιμ.) (αδημοσίευτα στοιχεία).
Σχετικό Περιεχόμενο - Τεχνικές παρασκευής τροφίμων
κλέφτικον (αρνί και κατσίκι),το
Δημοφιλής τρόπος ψησίματος αρνίσιου και κατσικίου κρέατος στην Κύπρο.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
καππαμάς,ο
Ο καπαμάς.
κλέφτικον (αρνί και κατσίκι),το
Δημοφιλής τρόπος ψησίματος αρνίσιου και κατσικίου κρέατος στην Κύπρο.
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής