Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Τσουκνίθα
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Λέγεται και τσουκνίδα Urtica pulifera
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συλλογή
Μέθοδος Επεξεργασίας
Τα νεαρά φυτά της τσουκνίθας μαγειρεύονται με κρέας όπως το σπανάχι ή τηγανίζονται με αυγά. Μαζεύονται από το Γενάρη μέχρι τον Απρίλη. Οι μητέρες των μικρών παιδιών όταν έβλεπαν τα παιδιά τους να μην έχουν χρώμα (να είναι χλωμά) τους έκαναν σούπες από τσουκνίθες όπου έβαζαν λίγο πουρκούρι και για να είναι πιο εύγεστες λίγο λίπος του χοίρου. Καντζηλάρης Γ. (2007) 266, 651.
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες Περιέχει βηταμίνη Ο, Κ, προβιταμίνη Α, μυρμιγκικό οξύ, γαλλικό οξύ, δεψικές ουσίες, ανόργανα άλατα, κάλλιο, ασβέστιο, πυρίτιο, χλώριο, χαλκό, άζωτο, νάτριο, σίδηρο, μαγγάνιο κ.ά. Έχει τονωτικές, διυλιστικές, επουλωτικές, αιμοστατικές, διουρητικές, σηπτικές, αναλγητικές, διεγερτικές και αιμοκαθαρτικές ιδιότητες. Τονώνει το κυκλοφοριακό σύστημα, τα μαλλιά και βοηθά ακόμη και σε περιπτώσεις καρκίνου. Είναι ένα εξαιρετικό αντιαναιμικό και τονωτικό για τον οργανισμό, Καντζηλάρης Γ. (2007) 266.
Εορταστικές Περιστάσεις
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Αθλούμενοι, Άλλη Ομάδα, Ασθενείς, Βρέφη, Εγκυες, Ηλικιωμένοι, Θηλάζουσες, Παιδιά, Χειρωνάκτες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Οι τσουκνίδες φύτρωναν σε πολύ πυκνές ομάδες σε ακατοίκητους χώρους και είχαν θαυμάσια αποτελέσματα σε αιμοπτύσεις και άλλα είδη αιμορραγιών των πνευμόνων και του στομάχου. Ήταν αποτελεσματικές για τον εμπλουτισμό του οργανισμού σε σίδηρο. Οι μητέρες των μικρών παιδιών όταν έβλεπαν τα παιδιά τους να μην έχουν χρώμα (να είναι χλωμά) τους έκαναν σούπες από τσουκνίθες όπου έβαζαν λίγο πουρκούρι και για να είναι πιο εύγεστες λίγο λίπος του χοίρου. Η τσουκνίθα σήμερα είναι πρώτη ύλη για την κατασκευή φαρμάκων που έχουν σχέση με την ενίσχυση του οργανισμού σε σίδηρο. Καντζηλάρης Γ. (2007) 651 .
Βιβλιογραφία
Καντζηλάρης Γεώργιος (2007) Το Καϊμακλί μέσα από το πέρασμα του χρόνου, Λευκωσία
Ερευνητής / Καταχωρητής
Ελένη Χρίστου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Σιτηρέσιο
Λαχανικά και άγρια χόρτα στη διατροφή των Κυπρίων, αναφορά του 1894
Στο περιηγητικό κείμενο της Ρίχτερ γίνεται αναφορά για το πώς μαγειρεύονται και τρώγονται τα διάφορα λαχανικά και άγρια χόρτα...
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Εθνοβοτανολογική μελέτη, άγρια χόρτα
Καντζηλάρης Γ. (2007), Το Καϊμακλί μέσα από το πέρασμα του χρόνου, Έκδοση Νέας Συνεργατικής Πιστωτικής Εταιρείας Καϊμακλίου, Λευκωσία.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
Λαχανικά και χόρτα κατά τη Βυζαντινή περίοδο
Λαχανικά και χόρτα κατά τον 18ον αι.
Περί λαχάνων και χόρτων (Κυπριανού Αρχιμ., 1788)
Χορταρικά κάμπου
Χόρτα του κάμπου ή του βουνού Αναφορά στα ακόλουθα: «χωστές», ραδίκια, «βουλιά», «γαλατούνες» «τρισατσίες», «πίγκαλλους» ή «πάγκαλλους», «τσακρίθκια» (στρουθκιά), «καυκαρούες» (άγριες αγκινάρες), βλαστάρια της ήμερης αγκινάρας
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής