Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Τυροκομείο-Αλλαντοποιείο (Αγλαντζιάς)
Περιγραφή Χώρου
Συμπληρωματικές Πληροφορίες - Βιβλιογραφία
Περιγραφή Χώρου
Περιγραφή Χώρου Παρασκευής και Διάθεσης
Ο Ιπποκράτης Βεροπλίδης ίδρυσε μεγάλο τυροκομείο στην Αγλαντζιά. Για το σκοπό αυτό είχε τύχει και εκπαίδευσης στην Αίγυπτο. Καθημερινά επεξεργαζόταν 4.000 οκάδες γάλα που συγκέντρωνε τόσο από την Αγλαντζιά όσο και από άλλες γειτονικές προς αυτή περιοχές (Γέρι, Λατσιά, Τράχωνα). Τη δραστηριότητα αυτή ο Βεροπλίδης ανέπτυξε μεταξύ των ετών 1905-1910. Μετά τον Απρίλιο όταν ο καιρός άρχιζε να γίνεται πιο ζεστός, επειδή δεν υπήρχαν ψυγεία για να συντηρηθεί το τυρί αλλά και γιατί την εποχή αυτή λιγόστευε το γάλα, ο Βεροπλίδης ασχολείτο με την αλλαντοποιεία. Κατασκεύαζε κυρίως παστουρμά, σαλάμια, χοιρομέρια και μουρτατέλλα χρησιμοποιώντας βοδινό και καμηλίσιο κρέας. Τα προϊόντα αυτά εξήγαγε στην Αίγυπτο. Το τυροκομείο απασχολούσε τρία άτομα ενώ το αλλαντοποιείο γύρω στα 15-20 άτομα. Ο Βεροπλίδης πέθανε πολύ νέος το 1918, όμως το τυροκομείο συνέχισε να λειτουργεί μέχρι το 1933 κάτω από τη διεύθυνση της συζύγου του, Αθηνάς Χ΄Χαραλάμπους.
Κυπριακή Ονομασία
Ελληνική Ονομασία
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Συμπληρωματικές Πληροφορίες - Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Στο βιβλίο του Σάββα Κ. Ξυστούρη, "Η Κωμόπολη της Λύσης", δίνεται μια άλλη λέξη για το τυροκομείο, η λέξη κασσαρία. Σ.,Κ., Ξυστούρης,σελ.296
Βιβλιογραφία
Δήμος Αγλαντζιάς (1990), Αγλαντζιά: διά μέσου των αιώνων, Λευκωσία Σ., Κ. ,Ξυστούρης, (1980),Η Κωμόπολη της Λύσης, Ιστορική,Κοινωνική, Γεωργική και Λαογραφική Επισκόπηση, Λευκωσία-Κύπρος.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Ελένη Χρίστου, Τόνια Ιωακείμ
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Σιτηρέσιο
Τυρίν, το
τυρί
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
Χοιρομέρι
Για να μετατραπεί σε συντηρημένο αλλαντικό, το χοιρομέρι τοποθετείται σε κρασί και στη συνέχεια καπνίζεται. Και τα δύο στάδια παρασκευής διαρκούν συνολικά για μήνες.
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Δήμος Αγλαντζιάς (1990), Αγλαντζιά: διά μέσου των αιώνων, Λευκωσία
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2009), Τα παραδοσιακά αλλαντικά της Κύπρου, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τεχνικές παρασκευής τροφίμων
τυρόπ(κ)ιασμαν,το
Η τυροκόμηση, η διαδικασία μετατροπής του γάλακτος σε τυρί.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
Σφαγή χοίρου & Παρασκευή παραδοσιακών αλλαντικών
Τα κυριότερα είδη κυπριακών παραδοσιακών αλλαντικών είναι τα λουκάνικα, η λούντζα, το χοιρομέρι, η ζαλατίνα, η ποσυρτή (μπέικον), η τσαμαρέλα και το απόχτι. Η τσαμαρέλλα και το απόχτι παρασκευάζονται από κρέας αίγας ή τράγου ηλικίας 2-3 χρονών, ενώ όλα τα υπόλοιπα αλλαντικά από χοιρινό κρέας.
Τυρί
Τυρίν, το
τυρί
χαλίτζ̆ια (χαλίτζια) Τηλλυρκάς,τα
Τα χαλίτζια Τηλλυρίας είναι μαλακό τυρί, λευκού χρώματος, με τρύπες και υπόξινη γεύση.
χαλλούμιν,το
Λευκό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα.
Χοιρομέρι (ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία)
Υψηλής ποιότητας αλλαντικό με ελάχιστο λίπος από το φιλέτο των μηρών του χοίρου.
Χοιρομέρι Πιτσιλιάς (γαστρονομικός χάρτης)
Καπνιστό αλλαντικό από ολόκληρο χοιρινό μπούτι. Παρασκευάζεται κυρίως στην Πιτσιλιά από χοιρινό κρέας το οποίο “ψήνεται” (ωριμάζει) σε κόκκινο ξηρό κρασί της περιοχής .
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής