Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
ραβιόλες,οι
Πολύ εύγευστα ζυμαρικά, που ψήνονται σε ζωμό κοτόπουλου και σερβίρονται με μπόλικο τρίμμα χαλλουμιού και δυόσμου.
Ονομασία - Συνταγή
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Συνταγή
Κυπριακή Ονομασία Εδέσματος
Ελληνική Ονομασία - Περιγραφή
Πρόκειται για ραβιόλια με γέμιση από χαλλούμιν.
Ετυμολογία - Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Οι ραβιόλες είναι ο πληθυντικός του ουσιαστικού ραβιόλα, σε αντίθεση με το ιταλικό που στον ενικό είναι raviolo και στον πληθηντικό ravioli. Η λέξη αυτή πιθανόν να είναι κατάλοιπο της Ενετοκρατίας στην Κύπρο. Είναι ένα είδος παραδοσιακού ιταλικού γεμιστών ζυμαρικών.
Υλικά Συνταγής
Εκδοχή Α΄: Για το φύλλο: 6 φλιτζάνια αλεύρι (μισό χωριάτικο - μισό φαρίνα) λίγο αλάτι νερό χλιαρό για να γίνει ζύμη σφιχτή Για τη γέμιση: 2 χαλλούμια σκληρά (παλιά) 1 χαλλούμιν φρέσκο τριμμένο 2-4 αβγά δυόσμο κανέλα χοντροκοπανισμένη (προαιρετική) Εκδοχή Β΄: 1-2 σκληρά χαλλούμια ½ κουταλάκι δυόσμο (τριμμένο) 5 αβγά ½ ποτήρι λάδι φυτικό ½ ποτήρι νερό 1 κιλό αλεύρι
Εκτέλεση Συνταγής
Εκδοχή Α΄: Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Για να ανοίγει πιο εύκολα η ζύμη, την αφήνουμε 1 ώρα περίπου σκεπασμένη και μετά ανοίγουμε φύλλο. Ανοίγουμε φύλλο και βάζουμε τη γέμιση (1 κουταλάκι) σε διαστήματα (περίπου 5 εκατοστόμετρα). Σκεπάζουμε με άλλο φύλλο. Πατάμε καλά και κόβουμε τις ραβιόλες με ειδικό εργαλείο ή με μικρό ποτήρι. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη και η γέμιση. Διατηρούμε τις ραβιόλες καλύτερα στην κατάψυξη, αν δεν πρόκειται να τις ψήσουμε αμέσως, ή τις ψήνουμε σε ζωμό από κότα όπως τα μακαρόνια και σερβίρουμε με τρίμμαν από χαλλούμιν και δυόσμο (Υπουργείο Γεωργίας 2010, Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, 18). Εκδοχή Β΄: Για να φτιάξουμε το ζυμάρι, βάζουμε το αλεύρι, το νερό και το λάδι σε μια λεκάνη και ζυμώνουμε. Για το μείγμα της γέμισης, τρίβουμε το χαλλούμιν και προσθέτουμε τον δυόσμο. Ακολούθως, προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή. Κόβουμε κομμάτι ζυμαριού και πλάθουμε το ζυμάρι (ανοίγουμε φύλλο) με το μαρζάτζ̆ιν. Τοποθετούμε τη γέμιση κατά μήκος του φύλλου του ζυμαριού- περίπου 1 κουταλάκι κάθε φορά- σχεδόν μέχρι στην άκρη και αφήνουμε λίγη απόσταση μεταξύ της κάθε κουταλιάς. Διπλώνουμε το φύλλο και κόβουμε εκεί που βρίσκεται η γέμιση με το ποτήρι του κρασιού. Βράζουμε νερό σε μια κατσαρόλα και βάζουμε τις ραβιόλες μέσα στο νερό να κοχλάσουν για περίπου 20 λεπτά (Προφ. μαρτυρία: Χριστιάνα Σταύρου, 39 ετών, Αγρός - Λεμεσός).
Μέθοδος Μαγειρέματος
βράσιμο σε κατσαρόλα
Σχόλια Συνταγής
Σε πολλές περιοχές η γέμιση γίνεται με φρέσκια αναρή αντί χαλλούμιν και οι ραβιόλες είναι πολύ εύγευστες (Υπουργείο Γεωργίας 2010, Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, 18).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Εορταστικές Περιστάσεις
Οι ραβιόλες συνήθως φτιάχνονταν τις Σήκωσες.
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
** Για τις ραβιόλες γενικά, βλ. και λήμμα ραβ(κ)ιόλες,οι - ραβ(κ)ιόλια,τα στην κατηγορία Τρόφιμα. Επίσης, για άλλη συνταγή, βλ. λήμμα ραβιόλες κορνιώτικες με αναρή,οι στην κατηγορία Παραδοσιακές Συνταγές.
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2010), Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Προφ. μαρτυρία: Χριστιάνα Σταύρου, 39 ετών, Αγρός - Λεμεσός. Καταγραφή: Έλενα Σάββα, Οκτώβρης 2010. Πηγή φωτογραφίας: «Ραβιόλες» (Στάλω Λαζάρου - Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής - Μαγειρεύω Κυπριακά 2013)
Ερευνητής / Καταχωρητής
Έλενα Σάββα / Μαρίνα Κωνσταντίνου, Βαρβάρα Γιάγκου, Αργυρώ Ξενοφώντος
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
καλοηρκά,τα
Η κυπριακή, παραδοσιακή εκδοχή των ραβιόλι είναι τα καλοηρκά. Το εξαιρετικό αυτό παρασκεύασμα αποτελείται από ζύμη απλή και γέμιση από κιμά. Τα καλοηρκά ψήνονται σε ζωμό κοτόπουλου και σερβίρονται με μπόλικο τριμμένο χαλλούμιν.
καττούες του φούρνου,οι
Συνταγή των νεότερων χρόνων από το Κούρδαλι της ορεινής επαρχίας Λευκωσίας. Αφού βράσουν ελαφρά σε κατσαρόλα, τα μακαρόνια ψήνονται στον φούρνο, σε μείγμα με αβγά, γάλα, χαλλούμιν και δυόσμο.
Κοτόπουλο και πατάτες καππαμάς
Αφού τσιγαριστούν, το κοτόπουλο και οι πατάτες ψήνονται σε κρασί. Η συνταγή προέρχεται από την κατεχόμενη Άσσια της περιοχής Μεσαορίας (επαρχία Αμμοχώστου).
Κοτόπουλο με λούντζα και κασκαβάλι
Οικογενειακή συνταγή των νεότερων χρόνων που φτιαχνόταν κυρίως σε εορταστικές περιστάσεις. Προέρχεται από τα Χανδριά της περιοχής Πιτσιλιάς (ορεινή επαρχία Λεμεσού).
Κοτόπουλο με παραγέμιση
Φαγητό των γιορτών αλλά και του κυριακάτικου, οικογενειακού τραπεζιού στα νεότερα χρόνια. Η συνταγή διασκευάζει παρόμοιες συνταγές της ελληνικής και της διεθνούς κουζίνας για γεμιστά πουλερικά ως εορταστικό γεύμα.
Κοτόπουλο με ρύζι ή φακές
Το ρύζι ή οι φακές ψήνονται μαζί με το κρέας στο ζωμό του κοτόπουλου, που περιέχει επίσης σάλτσα ντομάτας. Η συνταγή προέρχεται από τον Πύργο Τηλλυρίας της επαρχίας Λευκωσίας.
Κοτόπουλο με ρύζι πιλάφι
Συνταγή που συνδυάζει νεότερα στοιχεία με απόηχους της κυπριακής παραδοσιακής μαγειρικής. Το κοτόπουλο ψήνεται σε σάλτσα κουμανταρίας και συνοδεύεται από ρύζι πιλάφι με ντομάτες και μυρωδικά.
κουρτουλλόπορτος,ο
Συνταγή από το Ριζοκάρπασο. Ο κουρτουλλόπορτος παρασκευάζεται από αλεύρι ζυμωμένο με νερό. Ψήνεται σε μείγμα από νερό και αλάτι, οπότε και προστίθενται στο φαγητό τηγανισμένα ψωμάκια. Εναλλακτικά, ο κουρτουλλόπορτος μπορεί επίσης να ψηθεί σε γάλα κατσίκας, με λίγη ζάχαρη.
Μακαρόνια του σιερκού
"Όταν είναι έτοιμο το ζυμάρι μας, κόβουμε ένα κομμάτι μικρό και το τρίβουμε με τα χέρια μας, έτσι ώστε να βγουν μικρά κομματάκια (μακριά και λεπτά)." (Χριστιάνα Σταύρου, Αγία Φύλα)
μακαρόνια του φούρνου,τα
"Μέσα στο ταψί βάζουμε τα μακαρόνια και από πάνω τον κιμά. Στο τέλος, προσθέτουμε την κρέμα. Από πάνω ρίχνουμε λίγη αναρή τριμμένη" (Προφ. μαρτυρια: Παναγιώτα Σάββα, Άγιος Ιωάννης Αγρού - Λεμεσός).
μακαρόνια τρυπητά (με σκλινίτζ̆ιν),τα
Το σκλινίτζιν είναι λεπτό καλαμοειδές άκρο από τοπικούς θάμνους και στη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιείται για την παρασκευή μακαρονιών με τρύπα στη μέση.
μακαρόνια χωρκάτικα με αρνί,τα
Το αρνί τσιγαρίζεται ελαφρά και ψήνεται με βράσιμο σε νερό. Στη συνέχεια, τα χωριάτικα μακαρόνια ψήνονται στον ζωμό του.
Μπάμιες γιαχνί με κοτόπουλο
Φαγητό που συνδυάζει λαχανικά και κρέας, ψημένα σε πλούσια σάλτσα ντομάτας με κρεμμύδι. Η συνταγή προέρχεται από το Πέρα Χωριό Νήσου της επαρχίας Λευκωσίας.
Ντομάτες με χαλλούμι
Πιάτο με χαρακτηριστικό κυπριακό άρωμα. Το χαλούμι ψήνεται μέχρι να ροδοκοκκινίσει, και τοποθετείται πάνω από φέτες ντομάτας. Η συνταγή προέρχεται από τον Ύψωνα της επαρχίας Λεμεσού.
ραβ(κ)ιόλες κορνιώτικες με αναρή,οι
Σ' αυτή την τοπική παραλλαγή της συνταγής για ραβιόλες, η αναρή αντικαθιστά το χαλούμι ως βάση της γέμισης, ενώ η ζάχαρη δίνει στα ζυμαρικά ελαφρά γλυκιά γεύση.
Ρεβίθια με ζυμαρικά
Φαγητό που συνδυάζει δημιουργικά όσπρια και ζυμαρικά, με πλούσια αρώματα από την προσθήκη μαϊντανού, ρίγανης και δεντρολίβανου.
Σαμπαστή
Παλιά οικογενειακή συνταγή από τη Λάρνακα.
Τουμάτσια
Κυπριακή εκδοχή για λαζάνια. Τα τουμάτσια ψήνονται σε ζωμό κότας και σερβίρονται με τρίμμα από αναρή (μυζήθρα) ή χαλλούμι. Εναλλακτικά, βράζονται σε νερό και σερβίρονται σαν σούπα, αφού προστεθούν στο ζουμί μικροί κύβοι τηγανισμένου ψωμιού.
Τριν - Γαλότριν
Όσοι το επιθυμούν μπορούν να προσθέσουν ζάχαρη, κανέλα και ροδόσταγμα.
Φακές σούπα με τριν
Πριν προστεθεί στη σούπα, μισό από το τριν σοτάρεται ελαφρά σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Φασόλια με κοφτό μακαρονάκι
Ο συνδυασμός ζυμαρικών και οσπρίων δεν είναι ασυνήθιστος για την κυπριακή κουζίνα, και η συνταγή αυτή αποτελεί ένα καλό παράδειγμα!
φιδές στο σ̆έριν (σέριν),το
"Παίρνουμε λίγο-λίγο ζυμάρι και το πλάθουμε με το χέρι μας μέχρι να γίνει λεπτό. Το κόβουμε σε μικρά κομματάκια" (Προφ. μαρτυρία: Αθηνά Καμίντζη, 45 ετών, Κυπερούντα - Λεμεσός, στις Κουρρή και Λαζάρου 2007, αδημοσίευτα στοιχεία).
χαλλούμιν,το
Το χαλλούμι (φρέσκο και ώριμο) είναι ένα προϊόν το οποίο θεωρείται παραδοσιακό για την Κύπρο αφού η παραγωγή του γινόταν από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι και σήμερα.Ο παραδοσιακός χαρακτήρας του χαλλουμιού διαφαίνεται μέσα από τη σημαντική θέση που κατείχε το προϊόν αυτό στη ζωή των κατοίκων της Κύπρου από τα παλιά χρόνια, καθώς και από τη μεταφορά των γνώσεων και της εμπειρογνωμοσύνης των παραγωγών του από οικογένεια σε οικογένεια, από γενιά σε γενιά. Το χαλλούμι αποτελούσε και αποτελεί μέχρι σήμ...
Χαλλουμόπιττες ή χαλλουμωτές
Οι παραδοσιακές χαλλουμόπιττες παρασκευάζονται με την προσθήκη κομματιών χαλλουμιού και δυόσμου σε απλή ζύμη για ψωμί, κι έχουν συνήθως το σχήμα μικρών στρογγυλών ψωμιών.
Χαλλουμωτή (κέικ χαλλουμιού)
Το κέικ χαλουμιού είναι μια νεότερη εκδοχή της χαλλουμωτής που δεν διαφέρει πολύ από τα γνωστά κέικ τυρόπιτα, αλλά αξιοποιεί τις ντόπιες κυπριακές γεύσεις. Το χαλλούμι προστίθεται σε ζύμη με αυγά, και η χαλλουμωτή ψήνεται σε φόρμα στο φούρνο.
Ψητό στη φόρμα
Τα υλικά για το ψητό μπαίνουν σε φόρμα με τρύπα στο κέντρο, και η φόρμα τοποθετείται με τη σειρά της σε υποδοχή με άμμο, όπου και γίνεται το ψήσιμο. Παλαιότερα, το ψητό στη φόρμα φτιαχνόταν συνήθως κάθε Κυριακή, ως πιο καλό φαγητό για το οικογενειακό τραπέζι. Η συνταγή προέρχεται από το χωριό Κάτω Μονή της επαρχίας Λευκωσίας.
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2010), Κυπριακά παραδοσιακά παρασκευάσματα, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τεχνικές παρασκευής τροφίμων
μακαρόνια τρυπητά (με σκλινίτζ̆ιν),τα
Το σκλινίτζιν είναι λεπτό καλαμοειδές άκρο από τοπικούς θάμνους και στη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιείται για την παρασκευή μακαρονιών με τρύπα στη μέση.
Σχετικό Περιεχόμενο - Τρόφιμα
καλοηρκά,τα
Είδος ζυμαρικού με κιμά.
κουρτουλλόπορτος,ο
Είδος νηστήσιμης σούπας.
μακαρόνια ροανάτα ή κουλλουρωτά,τα
Λεπτά μακαρόνια.
μακαρόνια τρυπητά,τα
ραβ(κ)ιόλες,οι - ραβ(κ)ιόλια,τα
Είδος φαγητού από ζυμάρι με παραγέμισμα από τυρί.
Τουμάτσια
Τα συγκεκριμένα ζυμαρικά τα διέκριναν σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια, τα τουμάτσια ή λαζάνια, και σε μικρότερα τετράγωνα, οπότε τα έλεγαν τουμακκούθκια ή λαζανούθκια.
τριν,το - φτενίτες,οι
Είδος ζυμαρικού.
φιδές,ο
Πολύ λεπτό ζυμαρικό τεμαχισμένο σε μικρά κομματάκια.
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής