Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Το κρέας στη διατροφή των Κυπρίων τα προϊστορικά χρόνια
Περιγραφή Σιτηρεσίου - Γευμάτων
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Περιγραφή Σιτηρεσίου - Γευμάτων
Περιγραφή Σιτηρεσίου
Κρέας από αιγοπρόβατα και χοίρους φαίνεται ότι καταναλωνόταν συστηματικά. Τα είδη αυτά εισήχθησαν στο νησί ως εξημερωμένα από κοντινές στεριές (Michaelides 1998). Τα βόδια εισήχθησαν αργότερα, κατα τις απαρχές της χάλκινης εποχής, γύρω στο 2700 π.Χ, μαζί με άλλους εξελιγμένους τύπους εξημερωμένων κατσικιών. Από βιοαρχαιολογικά δεδομένα υποδηλώνεται η βαθμιαία αντικατάσταση του χοίρου και του ελαφιού, που επίσης καταναλωνόταν συστηματικά σαν κρέας κυνηγιού (Νεολιθική – Χαλκολιθική εποχή) από το βόδι, κατά την εποχή του χαλκού (Knapp 1994). Συνεπώς, όλα τα βασικά είδη θηλαστικών εκτροφής που παρείχαν κρέας, δέρμα ή μαλλί, υπήρχαν στο νησί, ήδη από το τέλος της εποχής του χαλκού.
Διαφοροποίηση ανάλογα με το δημογραφικό προφίλ
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Τα βόδια εκτρέφονταν σε αφθονία, όπως και οι χοίροι και τα πρόβατα και οι αίγες, που εκτός από κρέας, παρείχαν και γάλα, από το οποίο παρασκευάζοταν τυρί, είδος διατροφής το οποίο τύχαινε μεγάλης εκτίμησης από ξένους λαούς, όπως συνεπάγεται από αναφορά του Λουκιανού τον 2ο αιώνα μ.Χ.: «Ω μακαρία εκείνη, ήτις εραστήν σε, ω Δωρίων, έξει. κρόμμυα γάρ αυτή οίσεις εκ Κύπρου και τυρόν, όταν εκ Γυθίου καταπλέης» (Michaelides 1998 (Dialogi Meretricci 1961)). Τα βόδια επίσης, χρησιμοποιούνταν και σε γεωργικές εργασίες και συγκεκριμένα στην άροση, όπως φαίνεται από το πήλινο ομοίωμα που απεικονίζει σκηνή οργώματος από τους Βούνους και χρονολογείται περί το 1900 π.Χ (Michaelides 1998).
Βιβλιογραφικές αναφορές
1) Knapp, A.B. [with Held S. O. and Manning S. W.] (1994) The Prehistory of Cyprus: Problems and Prospsects, Journal of World, 8 (4), 377-453. 2) Michaelides, D. (1998) “Food in Ancient Cyprus” στο: Lysaght, P. (ed.) Food and the Traveller. Migration, Immigration, Tourism and Ethnic Food, Proceedings of the 11th Conference of the International Commission For Ethnological Food Research, Cyprus, June 8-14, 1996, Nicosia, 22-43.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Βαρβάρα Γιάγκου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Σιτηρέσιο
Συνηθισμένοι Τρόποι Μαγειρέματος
Αναφορά σε διάφορα φαγητά, τον τρόπο μαγειρεύματος και σερβιρίσματος τους.
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Knapp, A. B. [with Held S. O. and Manning S. W.] (1994) The Prehistory of Cyprus: Problems and Prospects, Journal of World, 8 (4), 377-453
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής