Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Καρύδκια
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Καρύδια
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Τα καρύδια ανήκουν στην οικογένεια Juglans regia L.
Μέθοδος Εξασφάλισης
Συλλογή
Μέθοδος Επεξεργασίας
Συλλέγονταν και η καρυδόψιχα κοπανιζόταν για την παρασκευή γλυκών.
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Ο Αρχιμανδρίτης Κυπριανός καταγράφει πως στα ορεινά χωριά του νησιού καλλιεργούνταν καρύδια που με αυτά οι Κύπριες νοικοκυρές παρασκεύαζαν σουτζούκο (Αρχ. Κυπριανός, 1788) Τα καρύδια τρώγονταν από τους Κύπριους, νωπά ενώ με τη καρυδόψιχα παρασκεύαζαν γλυκά (Χατζηκυριάκου ΓΝ, 2007). Επιπλέον με τους ανώριμους πράσινους καρπούς της καρυδιάς, οι νοικοκυρές παρασκεύαζαν γλυκό καρυδάκι. Για τη παρασκευή του οι γυναίκες καθάριζαν και βύθιζαν το καρπό σε νερό για 7 ημέρες, έτσι ώστε να ξεπικρίσει και να μαυρίσει. Στη συνέχεια έβαζαν τα καρυδάκια σε ασβεστόνερο για 12 ώρες και τη επόμενη ημέρα αφού τα ξέπλεναν τα έβραζαν σε νερό μέχρι να ψηθούν και τα έριχναν σε χυμό λεμονιού για να γίνει το γλυκό τραγανό. Τέλος τα έβραζαν σε σιρόπι με κανέλα και γαρίφαλο για 3-4 ημέρες, μέχρι το σιρόπι να δέσει. Το γλυκό καρυδάκι φυλασσόταν σε γυάλινο βάζο και ήταν ιδανικό κέρασμα των φιλοξενούμενων με καφέ (ΥΓΦΠΠ, 2006)
Εορταστικές Περιστάσεις
Τα καρύδια μαζί με τα αμύγδαλα χρησιμοποιούνταν στο γαμήλιο τραπέζι. Προσφέρονταν με ποτό (Χατζηκυριάκου ΓΝ, 2007).
Συμβολικές Χρήσεις
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Χειρωνάκτες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Για τα καρυδιά ο Ε. Pesaro(1563) έγραψε «στη Κύπρο τα έξι καρύδια στοιχίζουν ένα κουατρίνο». Ο Lusignan (1537- 1590) αναφέρει ότι στα ορεινά μέρη του νησιού παράγονται καρύδια (Χατζηκυριάκος ΓΝ, 2007). Το χόλιασμα, η βαφή γύρω από τα μάτια με την αιθάλη, αποταλούσε από παλιά κάτι σημαντικό τόσο στη ζωή των παιδίων όσο και των ενηλίκων κυρίως κοριτσιών. Το χόλιασμα το χρησιμοποιούσαν ως προφυλακτικό και θεραπευτικό μέσο αλλά και για καλλωπισμό. Ιδιαίτερος τρόπος για να πάρουν την χόλαν ήταν το κάψιμο του καρυδιού είτε ολόκληρου, είτε μόνον του φύλλου του ή μόνο της ψίχας.(Πρωτοπαπά Κ, 2009, σελ. 356, 361)
Βιβλιογραφία
Αρχιμανδρίτη Κυπριανού (1788) Ιστορία Χρονολογική της Νήσου Κύπρου, Εκδόσεις Παλιγγενεσίας, Λευκωσία , σελ. 363-9, επανέκδοση 1971. Χατζηκυριάκου ΓΝ. (2007) Αρωματικά και αρτυματικά φυτά στην Κύπρο. Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου , Λευκωσία. Υπουργείο Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος (2006) Παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες.Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία. Πρωτοπαπά Κ.(2009)’Εθιμα της γέννησης στην παραδοσιακή κοινωνία της Κύπρου,Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου,Λευκωσία,σελ.356, 361
Ερευνητής / Καταχωρητής
Δημητρίου Δήμητρα, Δήμητρα Ζαννέτου, Στάλω Λαζάρου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
Γλυκό καρυδάκι
"...βάζουμε σε κάθε καρυδάκι μια κούννα καβουρδισμένη. Ετοιμάζουμε το σιρόπι και βάζουμε μέσα τα καρυδάκια να κοχλάσουν. Κοχλάζουμε τα καρυδάκια και τις τρεις επόμενες μέρες μέχρι να δέσει το σιρόπι."(Κυπερούντα, Κούρρη και Λαζάρου 2007)
Ελιάδα
Το φαγητό αυτό σερβίρεται με ψάρι. Συνήθιζαν να το μαγειρεύουν στην Πιτσιλιά την Κυριακή των Βαΐων, λόγω της κατάλυσης ιχθύος.
Μελόκρεμα
Απλό γλυκό με αγνά υλικά της κυπριακής κουζίνας. Η συνταγή προέρχεται από τα Πυργά της επαρχίας Λάρνακας και φτιαχνόταν κατά τη δεκαετία του 1950. Την εποχή εκείνη, λόγω φτώχειας, οι άνθρωποι δεν είχαν στη διάθεσή τους πολλά υλικά, και χρησιμοποιούσαν κυρίως αυτά που παρήγαν.
Σχετικό Περιεχόμενο - Σχετική Βιβλιογραφία
Αρχιμανδρίτης Κυπριανός (1788 [1971²]), Ιστορία Χρονολογική της Νήσου Κύπρου, Εκδόσεις Παλιγγενεσίας, Λευκωσία.
Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας (2009), Παραδοσιακά γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία.
Χατζηκυριάκου Ν. Γ. (2011), Αρωματικά και αρτυματικά φυτά στην Κύπρο. Από την Αρχαιότητα μέχρι Σήμερα, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, Λευκωσία.
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής