Σύνδεση
Αρχική
Έργο
Όραμα
Στόχοι
Οφέλη
Σε ποιους απευθύνεται
Πρόοδος έργου
Παραδοτέα
Μελλοντικά σχέδια
Δημοσιεύσεις
Λογότυπο Έργου
Συνεργάτες
Ερευνητική ομάδα
Συνεργάτες - Ερευνητές
Άλλοι συνεργάτες
Πρόσκληση σε συνεισφορά
Κύριοι Υποστηρικτές
Υποστηρικτές
Κατηγορίες Επιχορηγήσεων
Νέα
Συνδέσεις
Χάρτης Πύλης
Επικοινωνία
Τρόφιμα
Παραδοσιακές Συνταγές
Σιτηρέσιο - Γεύματα
Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης
Τεχνικές Παραγωγής
Παραδοσιακά Σκεύη και Εργαλεία
Βιβλιογραφία
Περιήγηση σε Μουσεία Τροφίμων, Λαϊκής Τέχνης & Αγροτικής Ζωής
Διαφημίσεις Τροφίμων
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Ιστορία Κυπριακών Βιομηχανιών Τροφίμων
Newsletter
λίστα
Κατάλογος ενημέρωσης
Updated list 30 09 14
Updated list 30 09 14b
DIAITOLOGOI
MASS MEDIA
LIST updated 22.1014
Συνέδριο Κυπρίων Γεύσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ"
23.10.14 xls
mme2test
Schools 25 10 14
TEST3
τεστ
TEST 10 1 17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 10 17
SXOLEIA MESH & TEXNIKHS
em@il
*
Αναζήτηση Τεκμηρίων
Τίτλος
Πρόβειο κρέας
Ονομασία - Προέλευση
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Ονομασία - Προέλευση
Κυπριακή Ονομασία Τροφίμου
Ελληνική ονομασία - Περιγραφή
Πρόβειο και αρνίσιο κρέας
Γλωσσικές Παρατηρήσεις
Μέθοδος Εξασφάλισης
Κτηνοτροφία
Μέθοδος Επεξεργασίας
Οι κρεοπώληδες ήταν οι κύριοι αγοραστές των προβάτων που πωλούσαν οι βοσκοί (Ξιούτας Π., 1978). Με την εμπειρία που είχαν διάλεγαν και αγόραζαν πρόβατα που ήταν νέα, πασσυά (παχιά) και καλοθρεμμένα. Ο κρεοπώλης έσφαζε και έγδερνε το ζώο και με δεξιοτεχνία το έκοβε σε κομμάτια που τα πωλούσε. Συνήθιζε το σφαχτό να το κόβει σε τέσσερα κομμάτια δηλ. δύο πάνω και δύο κάτω, διότι οι πελάτες του λόγω φτώχειας αγόραζαν το ¼ του ζώου. Τα μέρη του προβάτου προς κατανάλωση ήταν τα δηλ. το κεφάλι και η συκωταριά, οι μηροί, η νεφραμιά, τα παϊδκια (τα πλευρά) και το προστήθιν (ο λαιμός).
Λειτουργικός & Συμβολικός Ρόλος
Διατροφική Αξία και Σημασία στη Διατροφή των Κυπρίων
Το -λίγο- νωπό κρέας που κατανάλωναν οι Κύπριοι χωρικοί ήταν κατά βάση αιγοπρόβειο κρέας. Τα «μερκά» (μηροί) του ζώου, κρέας ψαχνό και μαλακό, θεωρούταν το καλύτερο κομμάτι από το κρέας του αρνιού και το προβάτου. Με τα μερκά του οι Κύπριοι μαγείρευαν κατά προτίμηση το οφτό στο φούρνο -με πατάτες και ντομάτα. Έφτιαχναν επίσης και σουβλάκια (σουγλούδκια) (Ξιούτας Π., 1978 & Πετάσης Γ., 1992). (Παλαιότερα τα σουβλάκια φτιάχνονταν μόνο με ψαχνό αρνίσιο κρέας από «θρεφτάρι», και όχι με χοιρινό.)
Εορταστικές Περιστάσεις
Το φρέσκο αρνίσιο και πρόβειο κρέας προοριζόταν για τα γεύματα της Κυριακής και των άλλων γιορτών.
Συμβολικές Χρήσεις
Το αρνί συνόδευε τη γιορτή της Ανάστασης και συμβόλιζε τη θυσία του θεανθρώπου.
Χρήση από Ηλικιακές Ομάδες
Ηλικιωμένοι, Θηλάζουσες, Παιδιά, Χειρωνάκτες
Συμπληρωματικές Πληροφορίες & Βιβλιογραφία
Χρονολογία
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Στο παρελθόν, η κατανάλωση φρέσκου κρέατος από τους Κύπριους ήταν μάλλον περιστασιακή, κυρίως τις Κυριακές και άλλες γιορτές, ήταν δε, κατά κύριο λόγο, κρέας αιγοπροβάτων και πουλερικών. Το κρέας του αρσενικού και νεαρού προβάτου θεωρείτο καλύτερο, αντίθετα με το κρέας των θηλυκών προβάτων (Ξιούτας Π., 1978). (Άλλωστε τα θηλυκά πρόβατα, οι κου(π)έλλες, τις έσφαζαν για το κρέας τους μόνο σε μεγάλη ανάγκη γιατί θεωρούνταν προσοδοφόρες, αφού παρήγαγαν γάλα και μαλλί.)
Βιβλιογραφία
Ξιούτας Π. (1978). Κυπριακή λαογραφία των ζώων, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνώνν XXXVIII, Λευκωσία. Πετάσης Γ. (1992). Η Κωμόπολη της Κυθρέας, Τυπογραφείο Στέλιου Λειβαδιώτη, Λευκωσία.
Ερευνητής / Καταχωρητής
Αντωνία Ματάλα, Δήμητρα Δημητρίου
Φωτογραφίες
Συνημμένα
Περισσότερα
Σχετικό Περιεχόμενο - Σιτηρέσιο
Συνηθισμένοι Τρόποι Μαγειρέματος
Αναφορά σε διάφορα φαγητά, τον τρόπο μαγειρεύματος και σερβιρίσματος τους.
Σχετικό Περιεχόμενο - Συνταγές
Κολοκάσι καππαμάς Μηλιάς Μεσαορίας
Στο πιάτο αυτό, το κολοκάσι συνδυάζεται με το αρνίσιο κρέας. Και τα δύο υλικά μαρινάρονται προηγουμένως σε κρασί, ενώ το περίσσευμα της μαρινάδας χρησιμοποιείται για το σβήσιμο του φαγητού.
Σούπα της Λαμπρής ορουντιώτικη
Μπαίνει σε παραδοσιακό φούρνο από νωρίς το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και μέχρι το πρωί της Λαμπρής είναι έτοιμη.
Θέμα
Περιεχόμενο
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΔΕΣΜΗ 2008 χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε
.
Πνευματικά Δικαιώματα
© 2010 - Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής